WordPress in Credo: Kateri CMS sistem je pravi zame?

WordPress in Credo: Kateri CMS sistem je pravi zame?

Andrej
Andrej Objavljeno 22. 04. 2020
WordPress in Credo: Kateri CMS sistem je pravi zame?

Minili so časi, ko je podjetje postavilo spletno stran za “naslednjih nekaj let” in nato pozabilo nanjo, dokler ni že pošteno zaudarjala po zastarelosti. Sledila je korenita prenova, potem pa spet nekaj let nič. In tako naprej.

Upravljanje digitalnih vsebin se spreminja

Danes je drugače. Optimizacija spletne strani je v podjetjih, ki jim je splet pomemben komunikacijski kanal (komu pa ni?), vsakdanje opravilo. Temelji na sprotni analitiki in manjših,  stalnih izboljšavah. Temu dodajmo še objavljanje novic, novih vsebin, oglasov in pristajalnih strani …Hitro bomo ugotovili, da brez ustreznega orodja, ki nam bo pomagalo obvladovati vse te naloge, ne bo šlo.

Iz teh potreb se je razvila vrsta CMS (Content Management System) rešitev za upravljanje spletnih vsebin, od brezplačnih orodij do zmogljivih enterprise rešitev. Razlikujejo se po prilagodljivosti, zmogljivosti in enostavnosti uporabe. Univerzalne rešitve ni, vse je odvisno od tega,

  • kakšni so vaši cilji na spletu
  • kako se želite predstaviti svojim spletnim obiskovalcem,
  • kako aktivni boste v komunikaciji z njimi,
  • kako zahtevna je arhitektura vaše spletne rešitve.

Zakaj lasten CMS sistem?

V Creatimu smo sprva stavili na popularni WordPress, a smo se kasneje odločili za razvoj lastnega CMS sistema. Zakaj?

Glavni razlog je v tem, da se nismo mogli sprijazniti z določenimi performančnimi in varnostnimi omejitvami WordPressa, zlasti pri kompleksnejših spletnih postavitvah. Nastal je Credo CMS, s katerim smo lahko bolje odgovorili na izzive, kot so: 

Prilagodiljvost koncepta

Do kakšne mere  lahko CMS podpre načrtovano arhitekutro splete rešitve? Kakšne so omejiteve?

Kontrola nad uporabniško izkušnjo

Ali lahko zadostimo vsem, tudi nestandardnim uporabniškim zahtevam? Lahko uporabniško izkušnjo kasneje po potrebi sproti prilagajamo? Kako zahtevni so ti posegi?

Hitrost delovanja

Če odmislimo integracije,  medijske vsebine in infrastrukturo, ki lahko bistveno vplivajo na samo hitrost delovanja, kako izbrana aplikacija rešuje problem hitrosti?

Zahtevnost (in cena) izdelave

Kako hitro lahko pridemo od zasnove do delujoče rešitve? Kakšna orodja izbrani CMS sistem, zlasti pri zahtevnejših postavitvah?

Prilagodljivost uredniškega vmesnika

Kakšna je zmožnost aplikacije, da se prilagodi poslovnim procesom v podjetju? Kako enostavna je njena uporaba? Kaj lahko urednik postori sam in kje je potrebno ekspertno tehnično znanje?

Varnost

Vemo, da absolutne varnosti ni. Vseeno se moramo vprašati, kako varna je aplikacija pred heckerskimi vdori, kje so šibike točke in kakšne so dosedanje izkušnje na tem področju.

Kakšno spletno stran želimo?

Kateri CMS sistem bolje odgovarja na zgornja vprašanja, je vsaj deloma odvisno od tega, kakšno spletno stran načrtujemo. Se pogovarjamo o preprosti predstavitveni strani ali o portalu s personalizirano izkušnjo in kupom integracij? Razlike v potrebah in pričakovanjih so lahko ogromne, vsaka rešitev ima pri tem določene slabosti in prednosti.  

Za ponazoritev zmožnosti ene in druge CMS platforme smo primerjali njune možnosti na treh zelo tipičnih kategorijah spletnih postavitev:

  1. Šablonske postavitve z minimalnimi prilagoditvami (predstavitvene spletne strani in preprostješi poslovni modeli)
  2. Rešitve po meri, ki sicer izhajajo iz šablone, a jih je potrebno nadgraditi z dodatnimi funkcijami (spletne strani s postopki registracije, izvajanje določenih poslovnih procesov…)
  3. Zahtevnejši, po meri razviti portali in spletne aplikacije

Kot je razvidno iz grafike spodaj, je WordPress pri prvi skupini še v določeni prednosti, ki pa z  naraščanjem kompleksnosti in specifičnih zahtev vse bolj kopni. Takrat pride do izraza Credova prilagodljiva modularna struktura, ki omogoča relativno hiter razvoj rešitev po meri.

CREDO-VS-WORDPRESS

Če povzamemo

WordPress in Credo CMS predstavljata dva različna pristopa k upravljanju spletnih vsebin.

Pri šablonskih rešitvah WordPress nima konkurence. Atraktivno oblikovane šablone (templates), živahna razvojna skupnost in širok nabor funkcijskih dodatkov (modulov) omogočajo izdelavo solidnih spletnih predstavitev ob minimalnih stroških. Pri tem zadošča že osnovno poznavanje spletnih tehnologij.

A bolj kot gredo projektne zahteve v smer integracije različnih programskih rešitev, zahtevnejšega razvoja in prilagoditev po meri, manj si lahko pomagamo s šablonami in moduli.

Takrat pride do izraza Credo CMS sistem. Namenjen je zlasti razvoju vitkih spletnih rešitev, ki izhajajo iz uporabniških zahtev (customer centric design). Njegova modularna zasnova omogoča sprotno prilagajanje uporabniške izkušnje aktualnim potrebam in trendom.

Načrtujete novo spletno stran ali aplikacijo? S Creatimom (in Credom) bo laže, preverite zakaj.

Morda vas zanima še:

Izdelava spletne strani: česa vam ponudniki ne bodo povedali

Kako izbrati pravi sistem za upravljanje spletnih vsebin (CMS)

Jin in jang učinkovitih spletnih strani