Izdelava spletne strani: česa vam ponudniki ne bodo povedali

Izdelava spletne strani: česa vam ponudniki ne bodo povedali

Mitja
Mitja Objavljeno 07. 04. 2017
Izdelava spletne strani: česa vam ponudniki ne bodo povedali

Z vrednotenjem storitev je križ, ne samo na spletu. V bistvu kupec ne ve, kaj kupuje. Tudi izkušen frizer vam lahko uniči pričesko, še tako ugleden odvetnik lahko izgubi tožbo. Druge priložnosti ponavadi ni. Kupcu ne preostane drugega, kot da skuša izbrati najboljšega ponudnika na osnovi razgovorov,  priporočil in referenc.

Izdelava spletne strani-razvoj-1

To je seveda lažje, če se na storitev, ki jo kupuje, vsaj približno spozna. Pri spletnih rešitvah je žal večkrat tako, da kupec misli, da se spozna. Saj vsi vemo, kako izgleda dobra spletna stran, mar ne?

Posledica so situacije, ko se kupec in spletni ponudnik dogovorita za posel, a imata vsak pri sebi zelo različne predstave o tem, kaj sta se dogovorila. Oba se strinjata, da bo rezultat “vrhunska spletna stran”,  le da je izvajalec vanjo pripravljen vložiti največ 20 ur dela. Kot bi se dogovorila za prodajo avtomobila, kjer kupec pričakuje Ferarija, ponudnik pa mu (lahko povsem dobronamerno) na dvorišče pripelje fička. Ko je že prepozno, ugotovita, da se nista povsem razumela …

Kako se takšnim situacijam izogniti?

Preverite, kaj kupujete

Naročniki so večkrat zmedeni, ko na isto povpraševanje dobijo zelo različne ponudbe s širokim (tudi večkratnim) cenovnim razponom. Razlog je ponavadi v dejstvu, da nekateri ponudniki ponujajo izdelavo na osnovi šablone (template), drugi pa prisegajo na rešitev po meri. Prvi pristop od izvajalca zahteva minimalno napora, drugi neprimerno več, temu ustrezne so razlike v ceni.  Pa si poglejmo oba pristopa malo podrobneje.

Šablone

Šablona pomeni, da izvajalec kupi prednastavljeno rešitev (strošek okoli 20-40 EUR na t.i. tržnici, npr. http://themeforest.net/) in vam na tej osnovi postavi »novo« spletno stran. Dela pri tem nima veliko, lahko samo nekaj ur. Zamenjal bo barve, logo, izvedel še nekaj površinskih prilagoditev in stran objavil. Morda bo še vnesel vaše vsebine (prvo polnjenje) ali pa bo celo to prepustil kar vam. Večji posegi v kodo šablone niti niso priporočljivi, saj je izvajalec ni sam razvil, je ne pozna in tvega, da se bo stran “sesula”, če bo spreminjal strukturo. Z drugimi besedami – izdelava spletne strani na osnovi šablone predpostavlja, da bo kupec svoje vsebine prilagodil spletni strani in ne obratno.

Treba je priznati, da je pri enostavnih dejavnostih (restavracije, frizerji, manšje turistične agencije, sp-ji itd.) in pri podjetjih, kjer splet ni zelo pomemben, takšen pristop popolnoma upravičen, že zaradi cene. Pri večjih in kompleksnejših podjetjih, ki se niso pripravljena odpovedati razvoju in nadzoru nad uporabniško izkušnjo, pa je potrebno spletno rešitev načrtovati in razviti po meri, kar je neprimerno zahtevnejša naloga.

Težava je v tem, da podjetja večkrat mislijo, da kupujejo rešitev po meri, dejansko pa kupijo šablono.

A zadovoljstvo ob izbiri »najugodnešega ponudnika” je kratke sape. Če ne prej, potem se bo ob prvi večji nadgradnji pokazala vsa razsežnost problema. Kar na enkrat se nič ne da, vsak razvojni poseg je (v primerjavi z izhodiščno ceno) nenormalno drag, naročnik ima občutek, da ga izvajalec nate***e. V bistvu ga ne, samo šarjenje po tuji kodi je izredno naporno, tvegano in temu primerno drago početje.

Prednosti šablon

  • Cena,
  • hitrost razvoja (če potrebujete rešitev do včeraj).

Slabosti šablon

  • Naročnik se mora prilagoditi šabloni (in ne obratno),
  • problem “instant” izgleda,
  • slab nadzor nad uporabniško izkušnjo (avtor šablone je tretja oseba),
  • drag razvoj in vzdrževanje pri kompleksnejših rešitvah
  • varnostna tveganja (šablono lahko kupi kdorkoli, tudi heker).

Razvoj po meri

Če želite sodobno in učinkovito spletno stran, ki bo zadostila vašim poslovnim ciljem in uporabniškim kriterijem, potem jo boste morali zasnovati po meri. Ta tema je preveč obsežna, da bi na tem mestu šli v podrobnosti, vsekakor pa pomeni veliko načrtovanja. Uporabniški scenariji, žični modeli (wireframes), funkcionalni model,  načrtovanje integracij in podobno – razvoj koncepta spletne strani lahko predstavlja večino dela na projektu. Mnogi zato menijo, da je takšen razvoj predrag. Cenovno se s šablonami res ne more primerjati, vsaj na začetku ne. Po drugi strani pa podjetju prinaša pomembne prednosti, ki ponavadi odtehtajo ceno.

Prednosti

  • Večja kredibilnost podjetja,
  • več razvojnih možnosti,
  • ohranje prepoznavnosti blagovne znamke,
  • višje mesto v iskalnikih,
  • kompatibilnost z različnimi brskalniki,
  • prilagajanje pričakovanjem vaših kupcev.

Slabosti

  • Višja začetna cena,
  • daljši rok izvedbe,
  • zahteva več sodelovanja naročnika (koncept).

Sliši se kot prodajna floskula, a spletna stran je dejansko naložba in ne strošek. Podobno kot pri drugih naložbah tudi pri tukaj merimo, vsaj posredno, finančno uspešnost ali Return On Investment (ROI) spletne strani. Neposreden pokazatelj uspešnosti so konverzije. Lahko je to število povpraševanj na spletni strani, število všečkov (in brezplačna promocija) na Facebooku ali pa prodaja v spletni trgovini.

Primer:  če je ponudnik A pol cenejši od ponudnika B in imate od ponudnika A po enemu letu eno kvalitetno povpraševanje, od ponudnika B pa deset – katera spletna stran je na koncu dražja?

Garancij seveda ni, a iz pristopa in referenc ponudnika lahko razberete verjetnosti.

Preverite ponudnika

Preden povabite potencialne izvajalce na razgovor, čimbolj jasno opredelite svoja pričakovanja in cilje glede spletne rešitve (spletne strani, aplikacije, e-trgovine in podobno). Predlog zasnove in tehničnih rešitev pa raje prepustite izvajalcu (tudi če že imate predstavo v tej smeri) in na tej točki ocenjujte njegovo strokovnost.

Izvajalec bo moral ob takšnem pristopu poleg strokovnega znanja pokazati dovolj zainteresiranosti (poznavanje vašega podjetja in panoge, nasveti in predlogi izboljšav). Pogovori naj potekajo osebno, saj na koncu šteje tudi kemija. Spletni projekti so tek na dolge proge (običajno vsaj 3 leta), zato je zaupanje zelo pomembno.

Pomembno

  • Sledite svojim občutkom –običajno so pravilni,
  • natančno preverite reference (zahtevnost projektov, mnenja strank) in ekipo izvajalca (velikost in zgodovina podjetja, izkušenost, fluktuacija, koliko je redno zaposlenih),
  • vprašate izvajalca, koliko delovnih ur bo namenil vašemu projektu (glej uvod).

Preverite

  • Koliko izvajalec pozna področje vašega poslovanja (panogo, konkurenco, procese…),
  • kako dobro pozna poslovanje na spletu in če vam je sposoben predlagati relevantne rešitve za dosego ciljev,
  • če prenavljate spletno trgovino, se pozanimajte, ali je izvajalec pripravljen vstopiti v t. i. revenue shared model (delitev prihodkov). V tem primeru očitno zelo zaupa svojim storitvam.

Načrtujte za prihodnost

Postavitev spletne strani je zgolj prvi, lažji polčas zahtevne tekme. Če želite, da bo vaša stran obiskana, se boste morali z njo ukvarjati (aktualizirati ponudbo, objavljati novice, izvajati marketinške akcije…). Nedomišljena ali šablonska zasnova spletne strani vam bo ob tem povzročala dodatne stroške še nekaj let. Vzdrževanje in razvoj sta sicer sestavni del vsakega spletnega projekta, a je ob tem treba ločiti resnični razvoj od popravljanja slabe kode in krpanja starih napak. A večina podjetij teh stroškov sploh ne vidi (ali pa jih noče videti), čeprav lahko v nekaj letih presežejo ceno same izdelave.

Preverite

  • Kakšna uredniška orodja boste imeli na voljo? Koliko posegov boste lahko opravili sami, ne da bi vam bilo treba klicati izvajalca (preverite cene vzdrževalnih ur)?
  • Kako prilagodljivo bo uredniško orodje? Lahko sami dodate stran, spremenite izgled galerije? Kaj pa če želite spremeniti kakšno funkcijo ali pa predstaviti popolnoma novo storitev (npr. nadgradnjo v spletno trgovino)? Je to izvedljivo, ne da bi morali celotno spletno stran zastaviti praktično na novo?

Ko prenavljate spletno stran, razmislite, kakšna bi bila vaša idealna podoba v očeh kupcev in kaj ti od vaše spletne strani pričakujejo. Koliko kompromisov in odstopanj od te podobe si lahko privoščite na račun ugodnejše cene? In ali je ceneje res ugodneje? Če želite ob teh vprašanjih kakšno pomoč, nas pokličite.

Ali pa vsaj pošljite kakšen komentar, bomo zelo veseli:)