CMS orodja - kako izbrati pravo?

CMS orodja - kako izbrati pravo?

Andrej
Andrej Objavljeno 25. 09. 2019
CMS orodja - kako izbrati pravo?

Ponudba različnih CMS sistemov je pestra in široka, od brezplačnih orodij do zmogljivih enterprise rešitev. Najboljši CMS ne obstaja. Obstaja pa najboljša rešitev za vaše konkretne potrebe.

Minili so časi, ko je podjetje postavilo spletno stran za “naslednjih nekaj let” in nato pozabilo nanjo, dokler ni že pošteno zaudarjala. Sledila je korenita prenova, potem pa spet nekaj let nič. In tako naprej.

Danes je drugače. Vsebinski marketing je na pohodu, uporabniki so željni novosti in sveže ponudbe. Delo z vsebinami je vsakodnevno opravilo. Kot pri vsakem drugem opravilu gre tudi tu s pravim orodjem lažje. Orodje se v našem primeru imenuje CMS.

Kaj je CMS?

Ime “CMS” (Content Management System) malce zavaja. Sistem ne skrbi zgolj za upravljanje spletnih vsebin, ampak opravlja vrsto nalog, kot so:

  • Razvoj in prilagoditve spletne strani
  • Optimizacija uporabniške izkušnje
  • Uredništvo
  • Spletna analitika

 

Content Management System

Kakšno delovno mesto čaka CMS v vašem podjetju?

Vprašajte se, kaj je primarna naloga vaše spletne strani:

  • Privabljanje zainteresiranih kupcev (lead generation)
  • Predstavitev produkta ali storitve
  • Samopostrežni portal za uporabnike
  • Sodelovanje s kupci ali dobavitelji (B2B portal)
  • Intranet (interna aplikacija)

Ne pustite se zapeljati spletnim primerjavam tipa Wordpress vs. Drupal ali pa Adobe vs. vsi ostali. Ne bodite obsedeni s tehnologijo. Vse je odvisno od tega, kaj želite. Se pogovarjamo o preprosti predstavitveni strani ali o spletni aplikaciji s kupom integracij? Razlike v potrebah in pričakovanjih so lahko ogromne, vsaka rešitev ima pri tem določene slabosti in prednosti. Za začetek razmislite

  • kakšni so vaši cilji na spletu
  • Kdo so vaši uporabniki
  • Kakšne so njihove potrebe
  • kako aktivni boste v komunikaciji z njimi,
  • kako zahtevna je arhitektura vaše spletne rešitve.

Izborni kriteriji

Z jasnimi odgovori na zgornja vprašanja boste hitro prišli do ožjega seznama potencialnih kandidatov. Pri končni izbiri si pomagajte s sledečimi kriteriji:

1. Prilagodljivost

Do kakšne mere lahko CMS podpre načrtovano arhitekturo spletne rešitve? Kakšne so omejitve? Koliko napora bo potrebno, da podprete tudi procese, ki zahtevajo razvoj po meri?

2. Kontrola nad uporabniško izkušnjo

Ali lahko zadostimo vsem, tudi nestandardnim uporabniškim zahtevam? Lahko uporabniško izkušnjo kasneje po potrebi sproti prilagajamo? Lahko uporabnikom ponudimo personalizirane vsebine?

3. Uredniška učinkovitost

Imate namen objaviti eno ali dve novički na teden? Potem lahko ta del mirno preskočite. Če pa imate zaposleno uredniško ekipo, ki upravlja dinamično spletno stran v nekaj jezikih, vam lahko zmogljiv CMS sistem odtehta kakšno delovno mesto ali dve.

4. Hitrost

Če odmislimo integracije tretjih sistemov, ki lahko precej upočasnijo hitrost delovanja, kako izbran CMS rešuje performančne izzive?

5. Optimizacija za iskalnike

Tehnična optimizacija,  hitrost in "mobile first" so v veliki meri odvisini od CMS-ja. Optimizirano  spletno stran bo Google nagradil z višjim mestom v rezultatih iskanja.

Varnost in varovanje podatkov

Vemo, da absolutne varnosti ni. Vseeno se moramo vprašati, kako varna je aplikacija pred hekerskimi vdori, kje so šibke točke in kakšne so dosedanje izkušnje na tem področju. So na voljo vsa orodja, ki jih za obdelavo osebnih podatkov zahteva zakonodaja?

Vzdrževanje

Pri načrtovanju nove spletne strani in izbiri CMS sistema se vse vrti okrog razvoja, na kasnejše vzdrževanje se pri tem rado pozabi. A postavitev je enkraten strošek, vzdrževanje pa tekoč. Stroški vzdrževanja se med posameznimi CMS-ji zelo razlikujejo.

Nadaljnji razvoj

Kdo stoji za CMS-jem? Kakšna je razvojna vizija? Kaj se zgodi, če se sprete s trenutnim izvajalcem? Kdo bo potem skrbel za razvoj in vzdrževanje?

 

Izdelan uredniški sistem ali razvojna platforma?

Na trgu lahko kupite izgotovljeno hišo ali pa takšno, ki je izdelana le do tretje gradbene faze. Prednost prve je, da se vam ni treba ukvarjati z gradnjo in se lahko vselite takoj, druge pa v tem, da lahko še lahko marsikaj prilagodite svojim željam in potrebam.

Pri CMS sistemih je zgodba podobna.

Za osnovno predstavitev podjetja imate na voljo množico predpripravljenih šablon popularnih CMS orodij kot sta WordPress ali Joomla. Do nove spletne strani lahko pridete v nekaj dneh, brez posebnega tehničnega znanja. Takšne rešitve so zanimive zlasti za mala podjetja. V to kategorijo spada 99 % vseh podjetij, zato ne preseneča, da je WordPress najbolj razširjen CMS sistem na svetu.

Kaj pa če ugotovite, da se vaš poslovni model ne da stlačit v šablonsko predstavitev? Ste razvojno naravnano podjetje, ki stalno iščete načine, kako se odlepiti od povprečja in izboljšati uporabniško izkušnjo?

V tem primeru je bolje štartati z razvojne platforme (Content Management Platform), ki je namenoma razvita le do “tretje gradbene faze”. Ali pa do četrte. Vsekakor se razvoj ne začne iz nič. 

 

“Priklenjenost” na izvajalca

V praksi naročniki, tudi če želijo po meri oblikovano spletno stran, bolj zaupajo uveljavljenim softverskim imenom tipa Wordpress ali Drupal. Preprosto plavajo s tokom v stilu “kar je dobro za vse ostale, je tudi zame”. Bojijo se, da bodo ujeli v past, ki ji pravimo "vendor lock" ali priklenjenost na izvajalca. Bomo z unikatno rešitvijo preveč odvisni od enega ali dveh programerjev, ki bosta spletno rešitev razvila? Kaj, če se z njima spremo? Kdo bo nadaljeval delo?

Do neke mere imajo prav. Programer, ki je neko rešitev razvil, jo gotovo najbolje pozna. Točno ve, na katere gumbe je treba pritisniti v primeru težav ali sprememb. Poleg tega programerji neradi šarijo po drobovju rešitev, ki jih je razvil nekdo drug. Menjava tehnične ekipe zato nikoli ni enostavna naloga.

A zmotno je misliti, da bo ta težava kar odpadla, če za osnovo uporabimo neko popularno platformo, ki jo obvlada vojska programerjev. Če prekinete sodelovanje z enim, pač pokličete drugega in karavana gre naprej, kajne?

Pri zahtevnejših rešitvah ni tako preprosto. Če zasnova rešitve predvideva veliko po meri razvitih funkcij, potem boste - ne glede na to, kateri CMS boste vzeli za osnovo -  na koncu pristali pri rešitvi po meri. Ta se sicer lahko piše Wordpress, Magento ali Drupal, v detajle jo bo spet poznal le programer, ki jo je razvil.

Edina rešitev (v obeh primerih) je, da od razvijalca zahtevate, da kodo natančno dokumentira, zlasti tisti del, ki se nanaša na po meri razvite funkcionalnosti. Dokumentiranje res zahteva nekaj dodatnega napora, a tako boste prišli do “navodil za uporabo”, ki bodo v primeru zamenjave novi ekipi omogočila vpogled v delovanje rešitve, s tem pa hitrejše učenje in bolj učinkovito delo.

 

Z glavo ali brez?

V zadnjih letih so se na trgu pojavili “razdruženi” (decoupled, headless) CMS sistemi, kjer je vsebina popolnoma ločena od predstavitvene ravni. V tradicionalnih CMS sistemih se vsebina in oblika urejata na enem mestu, v obliki šablon. Pri headless rešitvah pa se vsebina upravlja v ločeni aplikaciji, neodvisno od samega izgleda spletne strani (glave). Kar je zelo koristno v primerih, ko

  1. je ista vsebina namenjena uporabi v različnih aplikacijah (spletna stran, web aplikacija, mobilna aplikacija, sindikalizirani portali),
  2. imamo opravka z velikimi količinami vsebine, ki se pogosto menja (npr. medijski in novičarski portali),
  3. želimo standardizirati uredniške procese pri večjih uredniških ekipah in zagotoviti funkcionalno in vizualno celovitost spletne predstavitve.

 

Če glava ne ve, kaj dela telo….

Kar je za nekoga prednost, je lahko v kakšni drugi zgodbi slabost.

Headless CMS pomeni, da za urejanje spletne strani potrebujemo dve ločeni aplikaciji: eno za urejanje vsebine, drugo za vizualno podobo in uporabniške procese. A za kakovostno uporabniško izkušnjo je nujno, da obe področji tvorita koherentno celoto. Če ju ločimo, lahko pride do težav v kreativnem procesu, saj se vezi med tekstopisci in oblikovalci zrahljajo. Klasičen CMS je boljša izbira pri nešablonskih spletnih predstavitvah, kjer je izgled pomemben del uporabniške izkušnje, ali pa se ta pogosto spreminja.

 

Trije izzivi, tri reštve

CMS orodja imajo pomembno vlogo že pri razvoju spletne strani zato ima vsaka spletna agencija svojega favorita. Creatim ni nobena izjema. Kar pa ne pomeni, da je izbira razvijalca dejansko najbolj optimalna za vaše podjetje, glede na naloge in karakter vaše spletne strani.

V Creatimu to dilemo rešujemo tako, da gradimo na treh različnih CMS-jih, ki skupaj pokrivajo širok spekter potreb naših naročnikov: WordPress uporabljamo za enostavnejše predstavitve, Hubspot je zelo primeren za pridobivanje leadov, Credo DX pa pokriva zahtevnejši del spektra, kjer imamo opravka s kompleksnimi sistemi in po meri razvito uporabniško izkušnjo.

Potrebujem predstavitev podjetja, podobno kot jo imajo ostala podjetja v branži.

Rešitev: WordPress

Hm, o smiselosti  “podobne predstavitve, kot jo ima konkurenca” bi se na nivoju prepoznavnosti sicer dalo razpravljati. A če ste zobozdravnik, vaše uporabnike zanimajo vedno iste stvari: termini, lokacija in kako se lahko naročijo. Zelo “drugačna” spletna izkušnja bi bila lahko za paciente celo moteča. Prepoznavnost boste prej dosegli z opisom svojih bogatih izkušenj, specializacij in referenc.

Za takšne primere je tu Wordpress. Je najbolj razširjen CMS na svetu, primeren zlasti za enostavnejše in srednje zahtevne spletne predstavitve. Za osnovo svoje spletne strani lahko izbirate med dobesedno tisoči zelo kakovostnih šablon (več sto jih je samo za zobozdravnike), ki pokrijejo veliko večino potreb manjših podjetij.

Dokler se približno držite funkcij, ki jih ponuja šablona, ne bo težav. Kaj pa, če čez kakšno leto ugotovite, da vaša spletna stran potrebuje iskalnik? Morda ločeno stran za registrirane uporabnike? Vse je izvedljivo, vendar vas lahko naknadne  nadgradnje precej stanejo (v primerjavi z izhodiščno ceno).

Pri zahtevnejših projektih pa Wordpress ni najboljša izbira. Kompleksnost lahko privede do performančnih in varnostnih težav, posledica je nesorazmerno velik obseg tehničnega vzdrževanja.

 

Popular CMS

 

S pomočjo interneta želim priti do novih kupcev.

Rešitev: Hubspot CMS

Hubspot je mašina za pridobivanje novih kupcev (“lead generation”), ki zna bistveno več kot zgolj upravljati spletno stran. Osrednja točka sistema je baza, ki beleži vse stike z uporabniki (na spletni strani, blogu, na socialnih medijih, v e-pošti) in zna prepoznati zainteresirane kupce.

Več o Hubspotu si preberite tukaj.

Hubspotova orodja je možno integrirati v vsako spletno stran, zamenjava obstoječega CMS sistema načeloma ni potrebna. Spletno stran lahko samo “opremite” s Hubspotovimi obrazci in kodo za sledljivost obiskov.

Če pa se odločite za prenovo spletne strani, je to morda priložnost, da zamenjate tudi obstoječi CMS. Hubspot CMS je dobra izbira, saj razpolaga z vrsto naprednih funkcij za pridobivanje kupcev. Med drugim omogoča pripravo pametnih vsebin, ki se prikazujejo uporabnikih ob določenem pogoju, kot so lokacija, tip naprave ali stopnja v nakupnem procesu.

CMS -- Personalization

Ker Hubspot CMS ni pogoj za vzpostavitev ostalih Hubspotovih orodij za Lead Generation (LG), ga Hubspot ponuja kot ločeno postavko. Stane okvirno 250 $ na mesec. Po drugi strani pa vpeljava Hubspot CMS  brez ostalih LG orodij nima smisla, zato je CMS-ju treba prišteti še ceno izbranega LG paketa. Osnovni paket je brezplačen, naprednejši pa so nekje od 50 EUR na mesec navzgor. 

Hubspot je na voljo je kot storitev v oblaku, zato ne zahteva posebne inštalacije, odpadejo tudi stroški tehničnega vzdrževanja.

Spletna stran je osrednji element našega prodajnega/poslovnega procesa in neposredno vpliva na poslovni rezultat.

Rešitev: Credo DX

Kaj narediti, ko se znajdete pred konkretnim izzivom: ključni poslovni proces je treba digitalizirati in podpreti s spletno aplikacijo. Kaj sedaj?

Prva naloga je opredelitev projektnih zahtev in izdelava funkcionalne specifikacije. O tem smo prelili že kar nekaj digitalnega črnila.

Rezultati te faze vam bodo povedali, če so

a) vaši izzivi rešljivi s kakšnim obstoječim spletnim servisom (če želite izboljšati komunikacijo v podjetju bo morda Slack čisto dovolj) ali pa

b) so vaši procesi tako specifični, da je po meri razvita rešitev primernejša izbira.

Za primere pod točko b) smo v Creatimu razvili Credo DX.

Uporabljamo ga za težaška dela, kjer imamo opravka z velikimi količinami podatkov, zahtevnimi integracijami, performančnimi obremenitvami in personalizirano uporabniško izkušnjo.

Credo CX Struktura

Credo DX je zasnovan na platformi Symfony, vodilni PHP tehnologiji s poudarkom na tehnični varnosti. Symfony poganja tudi druge popularne CMS rešitve kot so Drupal, phpBB in eZ, saj je odlična osnova za razvoj zahtevnih aplikacij, kar naprednejši CMS sistemi gotovo so. 

Razvoj kompleksnih spletnih postavitev zahteva izkušeno razvojno ekipo, to je naloga za Creatim. Za prilagoditve uporabniške izkušnje (dodajanje novih strani, slik, tekstov) pa so v Credu DX na voljo ustrezna orodja, ki ne zahtevajo tehničnega znanja. Za to lahko poskrbijo uredniki sami.

Zaradi pregledne strukture in dokumentirane kode lahko vzdrževanje in nadaljnji razvoj zaupate vsakemu izkušenemu PHP razvijalcu.

Credo CX interface

Za zaključek

Kako izbrati najprimernejšo CMS rešitev za vaše podjetje? O tem smo sicer že govorili. Morda ne bo odveč malce nenavadna zaključna misel za članek, ki govori o spletni tehnologiji, pa vseeno:

Pozabite na tehnologijo.

Osredotočite se na poslovne cilje in pričakovanja uporabnikov. Kaj jim lahko ponudite, da bodo z veseljem sodelovali v vaši zgodbi? To je bistvo uspeha.

Creatimovi strokovnjaki vam lahko pomagajo pri načrtovanju. Postavili bodo prava vprašanja in pomagali usmerjati delo. Kakšno CMS orodje je najbolj primerno, se bo v procesu izkristaliziralo samo od sebe.

Imate idejo, kako s pomočjo spleta izboljšati poslovanje? Oglasite se. Takšne zgodbe radi poslušamo. Pokličite 041 233 962.

Načrtujete prenovo spletnega mesta ali trgovine?