Tehnična optimizacija spletne strani: 5 vidikov, ki ne smejo manjkati

Tehnična optimizacija spletne strani: 5 vidikov, ki ne smejo manjkati

Andrej
Andrej Objavljeno 11. 04. 2018
Tehnična optimizacija spletne strani: 5 vidikov, ki ne smejo manjkati

Optimizacija spletne strani ima veliko obrazov. v nadaljevanju si bomo ogledali manj iztopajočih, zato pa nič manj pomembnih  vidikov tehnične optimizacije, ki vam lahko pomagajo pritegniti obiskovalce in izboljšati njihovo uporabniško izkušnjo.

Pravijo, da je strategija uspešna le, če je uspešna tudi izvedba. Da boste iz izvedbe iztisnili čimveč, (beri: da boste Googlu všeč) morate poskrbeti za

1. SEO (Search Engine Optimisation)
2. Odzivno oblikovanje (Responsive Web Design)
3. Neškodljiva degradacija (Graceful degradation)
4. Optimizacija programske kode
5. Slepim in slabovidnim prijazna zgradba spletne strani

1. SEO (Search Engine Optimisation)

Tudi če vaš posel temelji na izvirni podjetniški ideji in je izdelava vaše spletne strani dobro načrtovana, se boste po vstopu na svetovni splet znašli pred pred navidez nepremostljivo oviro: kako v poplavi informacij opozoriti nase in pritegniti obiskovalce?

S pravo izbiro ključnih besed (in vsebin) boste tekmovali za pozicijo v iskalnih rezultatih. Pozicija bo v veliki meri odvisna od strukture spletne strani oz. programske kode za brskalnike. Če bo ta neustrezna, bo vaša spletna stran v zadetkih Googla in ostalih brskalnikov prikazana daleč na repu, kjer vas uporabniki ne bodo našli. Posledično vaša storitev ne bo nikoli zaživela, stroški oglaševanja in promocije pa bodo drastično višji.

2. Odzivno oblikovanje 

Ok, to res ni več nobeno razodetje, je pa nedvomno eden od temeljev kakovostne spletne strani. Svetovni splet se seli z računalnikov na pametne telefone, računalniške tablice in celo fotoaparate. Največji problem vseh teh naprav je majhen ekran in posledično slaba uporabniška izkušnja klasičnih spletnih strani. Z druge strani je prikaz takšnih strani vprašljiv tudi na vse večjih monitorjih in pametnih televizorjih.

Če že niste mobile-first, pa vsekakor poskrbite, da bo vaša spletna stran delovala profesionalno, ne glede na velikost ekrana, mora biti zasnovana na principih odzivnega oblikovanja.

3. Neškodljiva degradacija (Graceful degradation)

Tehnologija stalno napreduje. Internetni brskalniki z vsako novo verzijo omogočajo več, nove možnosti pospešujejo razvoj spletnih tehnologij in obratno. A uporabniki za brskanje po spletu uporabljajo tudi starejše verzije brskalnikov, ki novih tehnologij ne podpirajo. Če spletno stran razvijemo s pomočjo najnovejših tehnologij tvegamo, da se naša sodobno zasnovana spletna stran na starejših brskalnikih sploh ne bo prikazala. Tako se znajdemo v precepu. Naj se odpovemo novim možnostim in omogočimo ogled vsem, ali naj gremo v korak s časom in se odpovemo obiskovalcem s starejšimi brskalniki, ki si strani ne bodo mogli ogledati?

Moderna spletna predstavitev mora omogočiti oboje.

Rešitev ponuja princip neškodljive degradacije (Graceful degradation), ki pri izdelavi spletnih strani zagovarja uporabo najnovejših tehnologij in izdelavo strani prilagojenih za prihodnost, hkrati pa omogoča (ob minimalnih kompromisih) tudi prikaz na starejših brskalnikih. In kar je najpomembnejše, strošek povezan z posodobitvijo in obnovo vaše spletne strani se bo pomaknil daleč v prihodnost.

4. Optimizacija programske kode

Še tako dobra uporabniška izkušnja bo hitro zbledela ali pa bo dosegla celo nasprotni učinek, če spletna predstavitev ne bo delovala hitro in tekoče, ne glede na hitrost internetne povezave ali strojno opremo uporabnika. Da o slabši poziciji v iskalnikih in višjih vzdrževalnih stroških ob  nepregledni programski kodi niti ne govorimo.

5. Slepim in slabovidnim prijazna zasnova spletne strani

Odveč je poudariti, da mora biti spletna stran dostopna vsem uporabnikom, tudi tistim s posebnimi potrebami. V tujini obstaja celo zakonodaja, po kateri so podjetja in državne inštitucije dolžna zagotoviti enostavno uporabo svojih spletnih strani tudi slepim in slabovidnim.

5 temeljev dobre spletne strani

Ustvarite spletno stran, ki jo bo veselje obiskati

Zgoraj opisane principe optimizacije bi moral upoštevati vsak razvijalec spletnih strani. Rezultat bo spletna stran, ki jo je lahko najti, veselje obiskati, deluje na mobilcih in je enostavna za vzdrževanje. Predvsem pa boste z njo naredili vtis sodobnega in odgovornega podjetja, ki mu ni vseeno za ugled svoje blagovne znamke.

Načrtujete prenovo spletnega mesta ali trgovine?