Kako uporabljati LinkedIn?

Kako uporabljati LinkedIn?

Mitja
Mitja Objavljeno 14. 02. 2023
Kako uporabljati LinkedIn?

LinkedIn se (kot platforma) izredno hitro spreminja, zato vas je veliko uporabnikov pogosto v dvomih glede optimalne uporabe določenih funkcionalnosti & dobre prakse na splošno.

Namen tega vodiča  je na enem mestu zbrati čim več uporabnih nasvetov, trikov in dobrih praks. Bazo nasvetov bomo sprotno dopolnjevali, da vam bo lahko služila kot priročno pribežališče, ko boste v dvomih glede uporabe. Gre za prvo in preverjeno najbolj obsežno zbirko Linkedin nasvetov, prilagojeno slovenskemu uporabniku. V kolikor se vam zdi, da niste dobili odgovora na vprašanja, me kontaktirajte.

Pozor: Linkedin ni čarobna palica, ki vam bo čez noč prinesla želene KPI-je, ampak je v večini primerov le delček celotnega mozaika. Saj poznate primere, kjer v ponedeljek nihče v organizaciji ni bil pretirano aktiven na Linkedin omrežju, v torek pa ste začeli brati "vsebine z dodano vrednostjo" praktično vseh zaposlenih, vključno z vratarjem. Nekdo jim je vmes "svetoval", da ni slabega PR-a in morajo vsi objaviti vsaj 3 poste / teden, in direktor jih pridno šteje. 

Ne pozabite: brez ustrezne strategije nastopa na družbenih omrežjih si lahko naredite več škode kot koristi.

Najboljši LinkedIn nasveti: 111 najbolj pogostih vprašanj (FAQ) za leto 2023

Splošno o Linkedinu

Osebni profil & nastavitve računa

Linkedin Page (Company Profile) & nastavitve računa

Povezovanje s kontakti

Iskanje kontaktov (search)

Objave & vsebine & engagement (doseg objav) & Linkedin algoritem (osebni profil)

Povezovanje s kontakti (connection request)

Upravljanje s povezavami

Komentiranje

Oglaševanje na Linkedinu

Plačljive (premium) verzije Linkedin-a

Lead Generation & Social Selling

Ostalo

Kaj je LinkedIn?

 LinkedIn je največje svetovno poslovno družbeno omrežje, ustavljeno 5. maja 2003. Od leta 2016 je v lasti Microsofta.

Koliko je (aktivnih) uporabnikov LinkedIn-a?

Globalno ima račun odprt preko 900 mio uporabnikov iz več kot 200 držav in preko 14 mio profilov organizacij (t. i. Linkedin Pages). Ocenjuje se, da je 40% uporabnikov aktivnih (uporaba vsaj 1x mesečno), 60% jih dostopa preko mobilnih naprav

.

Kako ustvariti / se prijaviti v LinkedIn profil?

Obstajata 2 vrsti profilov:

  •  osebni (personal profile), ki je namenjen predstavitvi posamezne osebe/ uporabnika,
  • profil organizacije (Linkedin page), ki je namenjen prestavitvi posamezne organizacije.

Osebni profil odprete tukaj, profil organizacije odprete tukaj. Za odprtje profila organizacije morate predhodno odpreti osebni profil, ki ga uporabite pri odpiranju.

Katere jezike uporabljati (profili, komunikacija)?

»Uradni jezik« na platformi (npr. opis profila, opis na LinkedIn Page…) je angleščina, glede same komunikacije pa je odločitev glede uporabe jezika bolj kompleksna:  v kolikor je vaša ciljna omejena na eno jezikovno področje (npr. Slovenija), objavljanje prispevkov v angleščini ni nujno, ampak lahko uporabite lokalni jezik. Problem nastane, če je npr. 50% vaših strank na enem jezikovem področju (npr. slovenščina) in 50% na drugem jezikovnem področju (npr. angleščina). V takem primeru vseeno priporočam uporabe angleščine, saj glede na moje izkušnje, veliko uporabnikov pritisne »unfollow«, ko vidijo prispevke v jeziku, ki ga ne razumejo.

Zakaj sta prvi 2 uri po objavi zelo pomembna?

V cca prvih dveh urah po objavi je engagement uporabnikov (klik na »see more«, like, repost, comment) z vašo vsebino  zelo pomemben, saj odloča, kakšen bo organski doseg vaše objave. Povedano po domače, LinkedIn-ov algoritem se takrat odloča, kako dobra je vaša objava in kakšen »rating« ji bo namenil. Pomembno je torej, da objavljate takrat, ko so vaši uporabniki online in ko ste tudi sami prisotni, da odgovorite na komentarje in tako vzpodbudite nadaljnji engagement.

Kdaj je najboljši čas za objavljanje?

Odgovor ni enostaven, lahko pa vam zaupam svoje izkušnje: prvi uri po objavi sta zelo pomembni. Objavljate torej takrat, ko so vaše ciljne povezave online, običajno je to med delovnim časom. Več o delovanju Linkedin algoritma si lahko preberete tukaj.

Zanimivo je testirati tudi objave med vikendom: res je manj uporabnikov online, hkrati pa je manjša konkurenca drugih objav.

Če povzamem, sam se držim (ne sicer striktno) pravila, da objavljam med delavniki dopoldne (9 - 11h). Testirajte, kaj bo najbolj delovalo pri vas. Upoštevajte lokalni čas vaše ciljne skupine!

Kako preveriti kdo vam sledi (followers)?

LinkedIn pozna 2 tipa povezovanja (osebni profil):

  • povezava (connection)
  • sledilec (follower)

Vse vaše povezave avtomatično postanejo tudi vaši sledilci, uporabniki pa vam lahko tudi zgolj sledijo, brez da bi se z vami povezali (gumb »Follow«). Kako jih preveriti (kdo so, koliko jih je)?
https://www.linkedin.com/feed/followers/ (za dostop morate biti prijavljeni)

Kako preveriti starost vašega LinkedIn računa?

Koliko časa že imate odprt svoj račun na LinkedIn-u? Moj je 26.4. 2019 dopolnil 11 let. Preverite lahko na povezavi https://www.linkedin.com/psettings/ (za dostop morate biti prijavljeni)

 kako-uporabljati-linkedin-nasveti-racun

Kako pravilno deliti zunanjo povezavo v »post-u«, brez da bi vas LinkedIn kaznoval?

Zunanja povezava je vsaka povezava, ki uporabnika preusmeri na drugo spletno mesto (npr. vaša spletna stran, Youtube,…) izven LinkedIn-a.

Kot prvo poglejmo, zakaj bi to sploh bil problem: cilj LinkedIn-a je, da vas čim dlje drži na platformi, zato algoritem penalizira oz. kaznuje  zunanje povezave, kar pomeni, da bo vašo objavo videlo manj uporabnikov (kot bi jo npr. brez te povezave).

 Možne rešitve:

  • objavite post samo s tekstom, sliko ali native video-m (brez povezave).
  • zunanjo povezavo objavite v prvi komentar. Problema te metode sta, da ob objavi več komentarjev, komentar s povezavo ne bo nujno več na prvem mestu; po drugi strani pa je tudi podcenjujoče do bralca, da od njega zahtevamo, da išče povezave med komentarji.
  • objavite povezavo v sliko

kako-uporabljati-linkedIn-kako-deliti-povezavo

Moj predlog

Objavite post brez povezave, čez nekaj trenutkov pa post uredite (edit) in tokrat vključite še zunanjo povezavo. Na ta način boste dosegli skoraj isti doseg kot objavo brez povezave.

Ali ima kakšne omejitve glede multimedije (obseg, velikost…)?

Osebni profil – priporočilo:

  • profilna slika: 400x400 pixels
  • slika ozadja: 1584x396 pixels

LinkedIn Page - priporočilo:

  • slika ozadja: 1536x768 pixels
  • logo: 300x300 pixels

Slike - priporočilo:

  • post: 1200×630 pixels
  • banner:  1584×396 pixels

Tekst - max:

  • članek: 100.000 znakov
  • post: 3.000 znakov
  • komentar: 1.250 znakov

Video - max:

  • dolžina: 10 minut, do 5 GB
  • resolucija: 3840×2160 pixels

Ali sprejeti v omrežje kontakte, ki jih ne poznamo?

LinkedIn res priporoča, da imate v omrežju zgolj povezave, ki jih (osebno) poznate, vendar je na tak način težko graditi svojo mrežo. Kako se torej odločiti, ali sprejeti določen kontakt v svoje omrežje? Enostavno: če mislite, da mislite z njim lahko razvijete poslovne odnose, potem vsekakor da. Če vprašam obratno: ko ste na dogodku, tudi verjetno ne delite vizitk vsem naokoli, ampak izberete relevantne – se pravi tiste, s katerimi imate skupne interese / točke in lahko realno razvijete poslovni odnos, ki je v interesu obeh strani.

Ali moj osebni profil res ni kredibilen, če nimam vsaj 500 kontaktov (500+)? Ali naj sprejmem vsakega, da se čimprej približam tej številki?

Pri 500+ se zgolj ustavi štetje povezav na »profilni sliki« (število povezav se normalno šteje naprej). Absolutno ni priporočljivo sprejeti vsako povabilo: objave profilov, s katerimi ne moremo razviti poslovnih odnosov, nam samo povečujejo komunikacijski šum na našem zidu in za nas niso relevantne. Pogosto nas nekateri tipi profilov tudi »spam-jo« s direktnimi sporočili. S prakso se vam bo razvil tudi občutek za ločnico, kdo so tisti »pravi« kontakti in kdo nas bo zgolj »spam-al«.

Ali sploh potrebujemo profil organizacije (Linkedin Pages)?

Od profila organizacije ne pričakovati preveč, vendar pa je nujen zaradi:

  • targetiranih sponzoriranih objav,
  • povezave vseh zaposlenih, priprava vsebin za deljenje (osebni profil),
  • Brandinga, SEO, obveščanja,
  • social plugin (follow),
  • predstavitev povezanih strani (affiliate pages),
  • iskanja kadrov.

Ali lahko prikazujem oglase 1 posameznemu podjetju?

Da, v kolikor je ciljna skupna (target audience) večja od 300.

Kakšna je razlika med »Affilate« in »Product Pages«?

Pri Product Pages gre zgolj za podaljšek obstoječega profila organizacije, Affliate stran pa je ločena, povezana stran (morate biti Admin obeh strani, da lahko zahtevate povezavo).

Kaj je to "Social Selling" in kaj ima to zveze s Linkedin-om?

LinkedIn je pionir t.i. Social Selling pristopa. Glavni namen ni neposredna prodaja, ampak vzpostavljanje kredibilne dvosmerne komunikacije, ki je dobra podlaga za kasnejše faze. Več o tem, kako deluje Social Selling.

V regiji imamo več podjetij v različnih državah. Kakšno organizacijo Linkedin Pages priporočate?

Običajno se vzpostavijo različni affliate page - i, ki so med seboj povezani.
Vsebina naj bo lokalizirana, glede jezika lokalizacije sta 2 opciji:
1) Lokalna vsebina v angleškem jeziku, primer:
https://www.linkedin.com/company/kpmg/
https://www.linkedin.com/company/kpmg-bulgaria/

2) Lokalna vsebina v lokalnem jeziku, primer:
https://www.linkedin.com/company/knauf/
https://www.linkedin.com/company/knauf.france/

Nasvet: če imate dovolj resursov (ljudi, vsebin), bi predlagal opcijo 2.

Koliko lokalnih follower-jev moramo pridobiti, da lahko na centralnem Company page-u objavljamo poste v večih jezikih, ki jih vidijo le uporabniki iz teh držav?

Govorimo o t.i. target audiences - 300 / posamezen trg. 

V čem je razlika med »tag« in »mention«?

»Tagiranje« se uporablja pri slikah (označitev oseb), »mention« funkcija pa pri postih in komentarjih (vnos osebe / podjetja z @).

Ne želim da me uporabniki »tagirajo«, kaj lahko storim?

V nastavitvah imate opcijo »mention or tags by other« in jo lahko onemogočite (osebni profil).

Ali lahko pri funkciji @mention skrajšam ime te osebe, podjetja?

Da, vendar samo pri osebah, pri "tagiranju" podjetij pa skrajševanje imena / naziva ni možno.

Kaj je "Sales Navigator" in kdaj ga potrebujem?

Sales Navigator je ena izmed plačljivih LinkedIn-ovih verzij (na čas prisanja cca 99 USD / mesečno) in je namenjena naprednim prodajalcem. Omogoča poseben "feed" za izbrane tarče, Inmaile, 90 zadnjih ogledov "who viewed my profile", neomejene oglede kontaktov in druge, za prodajo koristne funkcionalnosti. Namenjena je prodajalcem, ki "prerastejo" osnovno verzijo. Praktični prikaz je možen na "LinkedIn delavnici za prodajnike".

 

Zakaj sploh uporabljati # (hashtag)?

Enostavno – vašo objavo bo videlo več uporabnikov: uporabniki sledijo določenim #  (npr #ecommmerce) in če uporabite istega, obstaja večja verjetnost, da bo uporabnik vašo objavo dejansko videl. V teoriji vašo objavo lahko vidijo tudi uporabniki, ki niso vaši sledilci, sledijo pa #, ki ste ga uporabili v objavi. Poleg tega uporabniki iščejo določene vsebine preko # (npr #seo).

Koliko # uporabljati?

Priporoča se uporaba optimalno 3 - 5 # / objavo.

Ali lahko vidim, katerim # sledi določen uporabnik?

Ne, lahko pa ga vprašate.

Katere # uporabljati?

Priporočam uporabo najbolj popularnih #, seveda glede na vsebino objave. Uporaba svojih # (npr #mitjaspende) je primerna samo za zelo napredne uporabnike.

Kako ugotovim kateri # so najbolj sledljivi / popularni?

Lahko preverite vsega posebej (vpis v search), tukaj pa je priročen seznam 100 najbolj popularnih.

Article ali post - kaj uporabiti za objavo?

Articles (long posts) so z  vidika engagementa out oziroma uporaba le-teh ne prinaša kakšne posebne prednosti, ostajajo pa zelo dober kanal za grajenje osebne kredibilnosti (zelo dobra vidnost pri osebnem profilu) - za engamenet tako priporočam uporabo post-a, za gradnjo kredibilnosti za uporabo article-a.

Kaj je Linkedin-ov algoritem in zakaj ga moram nujno poznati?

Poenostavljeno napisano, Linkedin-ov algoritem odloča, kdo bo videl vašo vsebino in kako pogosto. V kolikor je cilj naših objav čim višji doseg / engagement uporabnikov, bi nas tema morala zanimati. Več o tem....

Ali obstajajo kakšna orodja, ki nam dodatno optimizirajo delo z Linkedinom?

Da, seznam orodij na tej povezavi.

Kakšna je razlika med sledilcem (follower) in povezavo (connection)?

Da ste z nekom povezani (connection), vas bo morala izbrana oseba potrditi (ali obratno). Če hočete nekomu slediti, pa lahko to naredite brez potrjevanja, razen če oseba nima nastavljeno drugače (da ne dovoljuje follow funkcije osebam, ki so 3rd+),  followerji se tudi upoštevajo v vašo skupno število povezav. Gre torej za enosmerno ali dvosmerno povezavo: v kolikor nekomu sledite, le-ta ne bo videl vaših objav na svojemu feedu, z njim tudi ne boste morali komunicirati preko »messages«.

connect

Ali lahko »Follow« (namesto »Connect«) nastavim kot primarno obliko povezovanja in zakaj bi to naredil?

Da in sicer pod »Settings – Privacy – Followers - Make follow my primary« ali če vključite funkcijo "Creator mode"
Razlogi so različni:

  • kontakt je mora bolj »potruditi«, da se poveže z vami (mora najti gumb »Connect«),
  • ni vam treba potrjevati prošenj / objave followerjev ne bodo vidne na vašem feedu. Če pa vas posamezen follower interesira, se lahko z njim naknadno povežete.

Follow - Linkedin

Ali lahko s profila določene povezave dobim telefonsko številko in e-mail naslov?

Načeloma da, če so izpolnjeni naslednji pogoji:

  • uporabnik je te podatke vnesel (pod Contact info),
  • za e-mail je dodaten pogoj, če ima uporabnik v nastavitvah označeno (prednastavljeno samo na 1st), da dovoljuje prikaz tega podatka. Če pogledamo čez palec, se boste običajno za dostop do e-mail naslova morali povezati (1st connection).
    Pomembno: dosti povezav ima kot e-mail naslov vnešen privatni e-mail (upoštevajte GDPR).

Kako izvozim e-mail naslove / podatke mojih povezav (1st)?

Izberite »Settings - Privacy - How LinkedIn uses your Data - Download your data (Connections) - Request archive - Download (prejmete na e-mail)."
Prejeli boste .csv dataoteko z vključno e-mail naslovi tistih povezav, ki so ta podatek vnesle in dovolijo izvoz le-tega.

Kateri kontaktni podatki osebnega profila obstajajo in kdo jih lahko vidi (Contact info)?

Pod »View profile – Contact info« lahko dodate:

  • spletna stran (službena / zasebna) – če je vnešeno, vidno vsem
  • telefonsko številko (službena / zasebna) - če je vnešeno, vidno vsem
  • naslov - če je vnešeno, vidno vsem
  • e-mail naslov - možno nastaviti, komu je vidno
  • twitter profil - če je vnešeno, vidno vsem
  • rojstni datum - možno nastaviti, komu je vidno

    contact-info

Kako zapreti Linkedin račun?

V »Settings / Account Management« izberite opcijo »Closing your Linkedin Account«. Za zaprtje boste morali vnesti uporabniško ime / geslo računa. V kolikor ste ga pozabili, si na vnešen e-mail naslov lahko pošljete pozabljeno. V kolikor nimate dostopa do e-mail naslova, boste morali Linkedin-u javiti kopijo veljavnega dokumenta (s katero dokazujete vašo istovetnost).

Kakšne stopnje povezanosti profilov obstajajo (1st, 2nd...)?

  • 1st: z osebo ste povezani
  • 2nd: z osebo imate skupno vsaj eno 1st povezavo
  • 3rd+: z osebo imate skupno vsaj eno 2nd povezavo
  • Out of network: oseba ne pade v nobeno izmed prejšnjih kategorij

Katerim povezavam lahko pošiljamo prošnjo za povezovanje (connect request) in direktna sporočila (messages)?

Prošnjo za povezovanje lahko pošljete vsem 2nd in pa 3rd+ profilom, pri katerih vidite njihov priimek.
Edina omejitev obstaja, v kolikor ima oseba nastavljeno opcijo, da jim povabila lahko pošiljajo samo osebe, ki poznajo njihov e-mail, ki ga je potrebno vnesti (Settings – Communications - Who can reach you) oz. so v njihovi bazi podatkov (Imported Contacts).

Sporočila lahko pošiljate samo 1st povezavam (v to kategorijo se ne šteje, če določeni osebi sledite (follow je 2nd povezava)).
Ostalim lahko pošiljate sporočila:

  • preko Inmailov (plačljivo in v kolikor oseba nima nastavljeno, da jih ne dovoljuje),
  • preko skupin (Groups) – v kolikor ste član iste skupine (shared Group – vidno na osebnem profilu), lahko pošljete sporočilo preko strani skupine.

V kolikor uporabljate plačljivo verzijo, lahko uporabljate t.i. Open Profile – ta omogoča, da vam sporočilo pošlje kdorkoli (brezplačno).

Oseba me nadleguje. Kaj lahko storim (blocking & hiding)?

Glede na »stopnjo nadlegovanja«, lahko storite naslednje:

  • unfollow: pri 1st povezavah, kjer nočete videti njihovih objav, ostanete pa povezani. Oseba ne bo vedela, da ste jo unfollowali. Če si premislite, jo vedno lahko znova followate,
  • remove connection: ko 1st povezavo spremenite v 2nd ali 3rd – oseba ne bo obveščena o tem, bo pa zelo verjetno opazila (niste več 1st),
  • block: oseba se blokira, kar pomeni, da vašega profila & objav ne vidi več (in obratno). Ni več 1st povezava. Blokirate lahko do 250 oseb, vedno jih lahko odblokirate. Dodatno lahko osebo zaradi kršenja pravil komuniciranja prijavite (report).

Kaj pomeni »All star profil«?

Pomeni, da ste izpolnili vse Linkedinove minimalne zahteve glede popolnosti profila (View profile). Priporočamo, da dosežete to stopnjo.

Poslal sem prošnjo za povezovanje. Ali jo lahko prekličem?

Da, v kolikor oseba še ni odzvala. To lahko naredite pod »My network – Manage Invitations – Sent – Withdraw«.

Ali obstaja omejitev pošiljanja prošenj za povezovanje?

Da, maksimalno 100 prošenj / teden, 20 / dan (ni enako za vse uporabnike) in skupno cca 3000 (potem morate zaprositi Linkedin Suppot za več - tipično vam jih bodo odobrili 500 - 1000 / mesec). Če ste poslali povabilo in ga potem preklicali, se vam to vseeno šteje v kvoto.

Kdo lahko vidi moje povezave (Connections)?

Samo 1st povezave, razen če nimate nastavljeno, da le-teh more videti nihče (Settings - Privacy – How can see your connections).
V vsakem primeru 1st in 2nd profili lahko vidijo skupne povezave (shared connections) in osebe, ki so vas »endorsale«.

Ali lahko vidim, kdo sledi določeni Linkedin Page (Company Profile)?

Ne, lahko vidite samo število teh sledilcev.

Ali lahko vidim, kdo poimensko sledi mojemu Linkedin Page-u?

Ne, lahko pa vidite followers demografijo.

Ali za oglaševanje potrebujem Linkedin Page (Company Page)?

Teoretično ne, ja pa obvezen za najbolj popularne tipe oglasov ( Sponsored Content, Inmails), tako da gledano praktično – da.

Ali potrebujem plačljivo Linkedin verzijo / račun ?

Če natančno ne veste zakaj, je odgovor enostaven – NE. 

Koliko stane plačljiva verzija?

Odvisno od verzije: Career od 29 USD, Business od 59 USD, Sales Navigator od 99 USD in Recruter od 170 USD / mesec naprej.

Kdo so L.I.O.N.S.?

Linkedin Open Networkers (LIONS) so uporabniki, ki jim je bistveno grajenje omrežja povezav – med svoje povezave tako sprejmejo vse.

Kakšen bo organski doseg moje objave?

V povprečju govorimo (2023) o cca 15% dosegu vaše mreže za osebni profil in cca 5% za profil podjetja. Poznavanje delovanja Linkedin algoritma je zato nujno.

Moj račun je blokiran (restricted). Zakaj in kaj lahko storim?

Najbolj pogosti razlogi:

1) Povzročeno z vaše strani

  • poslali ste preveč prošenj za povezovanje / dan (več kot 20) - nasvet: prekličite povabila, na katere ni odziva ; isto velja za direktna sporočila (messages),
  • ustvarili ste osebni profil z imenom podjetja (za kar je namenjen Linkedin Page),
  • Linkedin sumi, da je bil vaš profil »ugrabljen«,
  • Linkedin sumi, da uporabljate razna (prepovedana) 3rd party orodja z avtomatizacijo (npr. avtomatsko pošiljanje prošenj za povezovanje),
  • pošiljanje preveč enakih sporočil (meassages) 1st povezavam,
  • iz istega računalnika ste ustvarili ste preveč (osebnih) profilov (ne več kot 3),
  • kršili ste druga pravila, postavljena s strani Linkedina.

2) Javljeno s strani uporabnikov:

  • uporabniki, ki ste jim poslali prošnje za povezovanje, so le-te v določnem številu (nekateri uporabniki govorijo že o zgolj 5 -7) zavrnili (ignore). Moje mnenje je, da ni toliko pomembno absolutno število zavrnitev, ampak razmerje - npr. če ste poslali 100 prošenj in jih je "zgolj" 5 izbralo ignore, to, relativno gledano, ni tako slab rezultat,
  • uporabniki so vas prijavili (report).

Svetujemo vam, da sledite navodilom Linkedina, in da razjasnite situacijo (npr. pošiljanje kopije osebnega dokumenta, ki potrjuje vašo istovetnost) oz. da se pokesate, v kolikor ste ugotovili, da ste kršili pravila - kontaktirajte Linkedin Support.

Kako lahko kontaktiram pomoč -  Linkedin Help?

To lahko storite:

Kaj je »Near by« funkcija?

Funkcija omogoča, da se povezujete z uporabniki, ki so v vaši fizični bližini in imajo prav tako vključeno to funkcijo. Idealno za dogodke / networking. Funkcionalnost najdete v mobilni aplikaciji pod »network«.

Ali lahko brezplačno pošljem sporočilo (message) uporabnikom, s katerimi nisem povezan?

Da, na volji sta 2 možnosti:

  • premium uporabniki (zlat znak), ki imajo vklopljeno funkcijo »Open Profile«,
  • uporabniki, ki so člani iste skupine (Group).

Zakaj in kako lahko uporabim Linkedinovo QR kodo za lažje povezovanje?

Recimo da ste na konferenci in si želite hitro povezati s sogovornikom – v tem primeru je najhitrejša pot, da mu pokažete svojo (že generirano) QR kodo, sogovornik jo skenira in sta povezana. QR kodo najdete v mobilni aplikaciji pod »search«.

Kako shraniti in uporabiti različne personaliziane nagovore za povezovanje?

  • mobilna aplikacija

Ustvarite si tekstovne bližnjice, npr. pri IOS je to »Settings – General – Keyboards – Text Replacement«
Tako si npr. povabilo / tekst v smislu »rad bi se povezal z vami, ker sva obiskovala isto fakulteto« lahko shranimo pod tekstovno bližnjico "UNI-LI".

  • desktop verzija

Dodajte »Avto Text Expander« razširitev za brskalnik ali podobno – npr. za Chrome. Deluje podobno kot pri pri mobilni verziji – ko vstavite določeno tekstovno bljižnjico, se pojavi celoten tekst.

Pri iskanju sem dobil obvestilo "Commercial use limit". Zakaj in kaj lahko storim?

Linkedin pri brezplačnih računih omejuje število iskanj na cca 300 / mesečno. Ko dobite to obvestilo, imate 4 možnosti:

  • počakate do naslednjega koledarskega meseca,
  • kupite premium verzijo (neomejeno število iskanj),
  • iskanja nadaljujete na mobilni aplikaciji,
  • iskanje nadaljujete preko drugega profila.

Napisal sem »komentar na komentar«, ga bodo moje povezave videle v »feedu«?

Ne, vidni so samo »samostojni« komentarji.

Ali lahko drugi brišejo moje komentarje?

Avtor posta ali articla, ki ste ga komentirali, lahko sam odstrani vaš komentar. Ostali uporabniki lahko izberejo opcijo »report« in Linekdin se bo skladno z uredniško politiko odločil, ali ga odstrani.

Kaj je to »public profile«?

Vaš Linkedin profil, ki ga vidijo uporabniki, ki niso prijavljeni v Linkedin (npr. zadetek preko Googla). Koliko boste vidni izven omrežja, lahko nastavite. Predlagam, da izberete vse opcije (max vidljivost).

Ali naj dodam rojstni dan?

So plusi in minusi: po eno strani ste izdali osebni podatek, po drugi pa so potencialna voščila vaših povezav lahko tudi prodajna priložnost. Odločitev je vaša.

Kako vem, da me je določen uporabnik blokiral?

Enostavno, ne boste ga več (razen redkih izjem, npr. skupno »taganje«) videli v omrežju. Ne boste pa prejeli nobenega obvestila.

Kako vem, da me je določen uporabnik »unfollow-al«?

Enostavno, prej je bila vajina stopnja povezanosti 1st, po unfollow pa bo 2nd ali 3rd. Ne boste pa prejeli nobenega obvestila.

Kaj se zgodi, če na prošnjo za povezovanje kliknem »ignore«?

Nič, uporabnik tudi ne bo dobil nobenega obvestila. V kolikor to stori več uporabnikov, mu Linkedin lahko omeji delovanje računa.

Koliko časa je prošnja za povezovanje (connection request) aktivna?

6 mesecev.

Uporabnik se ne odziva na prošnjo o povezovanju, ali jo lahko pošljem še enkrat?

Da, prekličite prošnjo (»My Network – Manage Invitations – Sent«) in spet jo boste lahko poslali po 3 tednih.

Kako vem, da je uporabnik za mojo prošnjo izbral opcijo »ignore«?

Prošnja pod »My Network – Manage Invatation – Sent« ni več vidna.

Uporabnik je izbral opcijo »ignore«, kdaj lahko spet poskusim?

Takoj, razen če je uporabnik poleg tega izbral tudi »I do not know this person« - v tem primeru mu ne morete več pošiljati prošenj za povezovanje.

Kakšna je razlika med "article" in "post"?

Velika. Posti so omejeni na 3000 znakov in so namenjeni ustvarjanju engagementa in niso trajni. Article je trajen (viden na profilu, zadetkih na iskalnikih) in je namenjen gradnji kredibilnosti.

Kaj so »Inmails«?

Direktna sporočila (messages), ki jih lahko pošiljate povezavam, ki niso v vaši mreži (2nd, 3rd). Dobite jih pri premium računu.

Ali naj lajkam lastno objavo?

Da (povečevanje vidnosti objavi; čez nekaj časa na ta način spet opozorite nanjo), vendar ne takoj (isti dan) - algoritem bo to penaliziral.

Ali naj se povezujem z uporabniki, ki na Linkedinu niso aktivni?

Da, vseeno boste dobili dostop do njihovih podatkov (kontaktni info, povezave, podobni profili, sodelavci, ki so aktivni…), ki jih lahko uporabite drugje / na drugačen način.

Ali lahko popravim komentar po objavi?

Da, komentar bo dobil opombo »edited«.

Kaj je SSI, zakaj je pomemben in kako ga izmerim?

SSI (Social Selling Index) je Linkedinovo točkovanje, kako efektivni ste aktivni v omrežju, glede na različne parametre. Višji rezultat naj bi vplival tudi na višji doseg objav. Izmerite si ga tukaj.

Kako ravnati s "trolli"?

Trolli so uporabniki, ki iz različnih razlogov na pogosto agresiven , žaljiv in pa predvsem neargumentiran način izražajo svoje nestrinjanje z avtorjem objave. Z njimi nima smisla izgubljati časa, ali kot rečemo, ne "hranite" jih: naj vas ne potegnejo v svojo igro (ki se ne bo nikoli končala - ne glede na argumente). Komentar pustite pri miru, če so žaljivi / negativistični,  komentar zbrišite in jih blokirajte.

Zakaj ne bi uporabil svojega #, ali ni to v trendu?

Izvolite, vendar če ste edini ki mu sledi, verjetno nima smisla?

Moj post je imel v prvi uri zelo slab engagement. Ali ga zbrišem?

Nikakor ne. Algoritem bo kaznoval vaš (prihodnji) doseg.

Ne najdem »Life« zavihka?

Ker je del plačljivega paketa.

Kaj so ‘Search appearances’?

Vsak teden vam Linkedin pošlje poročilo / notfication, v smislu ‘You appeared in XYZ searches this week’. Poročilo nima prave teže, saj vam pokaže zgolj, kolikokrat ste se pojavili med zadetki rezultatov iskanj.
 

Ali objaviti članek na spletni strani ali na Linkedin profilu (article)?

Na kratko – oboje. Priporočam, da ga sprva objavite na spletni strani (da se indeksira), potem pa z majhnimi spremembami tudi kot »Article«, kjer jasno označite in ustvarite povezavo do originalne objave.

Na ta način boste pridobili prednosti obeh opcij.

Kakšni tipi objav dobijo največji enagement?

Info – tainment: govorimo o objavah, ki so po eni strani prinašajo dodano vrednost za bralca ali so po drugi strani viralni (in ne nujno objave z dodano vrednostjo). Idealna bi bila kombinacija obeh.

Koliko časa je pristona analiza ogledov objavljene vsebine (views)?

Pri "Articlu" 2 leti, pri "Postu" pa 60 dni od objave.

Kdaj se pojavi analitika pri posamezni objavi?

Ko imata (Post ali Article) vsaj 10 ogledov različnih uporabnikov.

Koliko časa ostane posamezna objava vidna na Linkedinu?

"Aricle" je trajen (vse objave), "Post" (tako pri osebnem kot Linkedin pages profilu) pa ostane viden 1 leto od objave. 

Ali je priporočljiva uporaba "emojis"?

Da, vendar jih uporabljajte preudarno, npr. za označitev odstavkov  - za vse, kar poveča berljivost & vidnost objave. Pretirana uporaba je odsvetovana.

Kaj je to Linkedin "Pod"?

Linkedin engagement pods so privatne / zaprte skupine znotraj Linkedina, ki so namenjene "engaganju" z vsebino znotraj članov skupine (pod).

Koliko uporabnikov je priporočljivo tagirati (@mention)?

Optimalno do 5, teoretično neomejeno (do obsega posta), Linkedin ne priporoča več kot 15.

Kaj naj obvezno naredim preden pošljem vabilo za povezovanje?

Oglejte (z nezakritim profilom) si profil uporabnika / tarče - na ta način boste uporabniku (vsaj) dali vedeti, da ste si ogledali njegov profil in da veste, zakaj se hočete povezati ravno z njim.

Ali naj se povežem z vsemi, ki me povabijo k povezovanju?

Nikakor ne. Povezujte se s tistimi, ki so (ali bodo) relevantni za vaš posel - pred povezovanjem preverite njihov profil in njihove zadnje aktivnosti. Izogibajte se "spamerjev".

Koliko časa bo moj post "živel" na omrežju?

Odvisno od odziva nanj: dobri posti so aktivni (kar pomeni da dobivajo oglede) tudi 30, v povprečju pa govorimo bolj o 2 - 3 dneh. Post (fizično) ostane na vašem profilu 1 leto od objave.

Koliko časa dnevno naj preživim na omrežju Linkedin?

5 -30 minut bo dovolj. Preglejte, kdo obiskuje vaš profil, "engagajte" se z vašimi tarčami & objavami vašega podjetja in redno objavljajte poste.

Kaj so "reactions"?

2019 je Linkedin poleg "Like" uvedel še (različne brave / razpoloženja): "Love", "Insightful", "Curious" in "Celebrate". Kakšnih posebnih razlik med njimi, z vidika engagementa, ni.

Kakšen ton jezika naj uporabljam?

Kot v "offline" svetu se izogibajte kletvic, uporabite vikanje (razen izjem) in bodite spoštljivi. Agresivnost ni priporočljiva in se vam lahko maščuje, ne pozabite tudi, da predstavljate organizacijo, pri kateri ste zaposleni. Ne uporabljajte VELIKIH ČRK in pazite na pravopis.

Ali so skupine (Groups) vredne truda?

Da,  vendar morate najti pravo, ki je aktivna in brez spama (kar ni lahka naloga, večina je neaktivnih). Lahko se pridružite do 100 skupinam.

Moja tarča me je potrdila, kaj sedaj?

Imate idealno priložnost, da se ji (preko sporočil (Messaging)) zahvalite in začnete z (neprodajno) komunikacijo.

S kom in kako lahko komuniciram preko sporočil (Messaging)?

S 1st povezavami (izven tega plačljivo - t.i. Inmails) - če je njihova ikona zelena to pomeni, da so na razpolago. Če je zelena z belim krogcem pa, da so bili aktivni nekaj časa nazaj (in trenutno niso, vendar bodo prejeli "notification"). Vidnost vaše razpoložljivosti lahko nastavite.

Kako je tipično organizirana "ekipa" za Linkedin?

Običajno marketing skrbi za vsebine na Linkedin Pages, prodajniki / svetovalci pa so aktivni preko osebnih profilov - ali preko lastnih vsebin (priporočljivo) ali preko deljenja vsebin podjetja. Bistveno je, da obstajajo cilji / politika za vsakega posameznika in oseba, ki koordinira celotno ekipo. 

V katerem jeziku naj objavljam?

Profil podjetja in osebni profil (statične vsebine) morata biti napisna v angleškem jeziku, glede objav pa je treba sprejeti odločitev, glede na vašo ciljno skupino. Največja dilema je v primerih, ko ste npr. 50% prisotni na domačem in 50% na tujih trgih. Obstaja namreč (kljub "translate" funkciji) velika verjetnost, da vas bo določen kontakt zaradi neznanega jezika sčasoma "un-follow". Upoštevati je treba, da tudi Linkedin algoritem slabše prikazuje objave, ki niso napisane v našem primarnem jeziku. Treba bo prioritizirati glede na cilje. Vmesne različice (pol objave v enem in pol v drugem jeziku) niso sprejemljive.

Kaj je funkcionalnost "QR koda"?

Če uporabljate mobilno aplikacijo, vam Linkedin zgenerira unikatno QR kodo, ki jo lahko uporabljate za hitrejše povezovanje (scan kode) na npr. dogodkih.

Kaj meriti na osebnem profilu?

Odvisno od vaših (poslovnih) ciljev: v kolikor je vaš cilj pridobivanje povpraševanj, bo to tipično stopnja odzivnosti tarč z vašo vsebino, število izvedenih pogovorov in število ogldov vašega profila.

Kaj meriti na Linkedin profilu?

Odvisno od vaših (poslovnih) ciljev: tipično je to število sledilcev in pa stopnja odzivnosti na vašo vsebino (razmerje engagement / views).

Ali je SEO na profilih pomemben?

Zelo, vendar morate sprva ugotoviti, na katere besede bi sploh radi rangirali. To je kompleksna tema, ki jo običjano razdelamo na delavnicah.

Kaj je to "Boolean search"?

Iskanje s pomočjo Quotes ["], Parentheses [()], NOT, AND, OR. Npr. če iščemo pozicijo vodje marketinga in direktorja marketinga bomo v "search" vrstico napisali "vodja marketinga AND direktor marketinga".

Kateri so plačljivi filtri za iskanje?

V plačljivih verzijah so na voljo naslednji iskalni filtri:  Years of Experience (leta izkušenj), Function (pozicija), Seniority Level (pozicija v organizaciji), Company Size (velikost podjetja po zaposlenih), When Joined (kdaj se je uporabnik pridružil omrežju).

Ali lahko spremenim ime osebnega profila / organizacije? 

Lahko spremenite oboje, pri Linkedin Page bodite pozorni na dolžino imena.

Poslal sem sporočilo (message). Kako vem, ali je prebrano?

Tega ne morete vedeti. Lahko samo počakate na odgovor.

Kje lahko dobim "emojis" ?

Vtipkajte v google, npr. na tej strani (enostaven copy - paste).

Kaj so tipične napake "social sellinga"?

Da se povežete s kontaktom, vendar se tukaj ustavite; da začnete kontaktu prodajati takoj po povezovanju; da po povezovanju ne naredite "follow-upa".

Ali naj uporabljam # v komentarjih?

Da, vendar samo, če so v kontekstu z vsebino.

Ali lahko kakokoli oblikujem (bold, fonti...) besedilo v postu / profilu?

Vnosno polje tega ne omogoča, lahko pa uporabite razne "text generatorje", ki omogočajo copy-paste sistem, npr. Bold Text Generator ali Fancy Text Generator.  Ključno vprašanje je predvsem, zakaj to potrebujete?  Po objavi preverite pravilnost prikazovanja na vseh vseh OS (npr. Android). Linkedin iskalnik teh besed tudi ne bo zaznal (ni priporočljiva uporaba pri imenu), tudi število znakov bo večje.

Ali lahko animiram logo podjetja?

 GIF ni več na voljom samo formata PNG in JPEG.

Ali je uporaba simbolov / emojis na osebnem profilu priporočljiva?

Ne. Na profilih se fokusirajte na sporočilnost. Priporočljiva je samo uporaba v postih (v omejenem obsegu).

Kako tagiram uporabnika(@mention)?

V post vstavite @ in začnite tipkati njihovo ime. Izberite iz seznama. V kolikor ni na volj nobene izbire, poskusite še tako, da začnete tipkati ime podjetja, ki mu oseba pripada.

Kakšen je limit zankov za opis pozicije (headline)?

220. V času pisanja je limit, v kolikor urejate le-to preko mobilne aplikacije, 240.

Naveličan sem stalnega spreminjanja nastavitev v skrit profil. Obstaja kakšna bližnjica?

Da, orodje najdete tukaj (Incognito Toggle).

Kaj lahko naredim, da se bodo na mojem "feedu" znašle zame relevantne objave?

Algoritmu morate dati jasne signale, katere objave so za vas relevantne, s tem,  da se odzivate na njih (komentirate, lajkate...): v tem primeru obstaja večja verjetnost, da jih boste tudi v prihodnje videli na svojem feedu. Večja verjetnost je tudi, če ste člani istih Linkedin skupin in sledite istim #. Velja tudi obratna logika. V kolikor vsebin določnega kontakta nočere videti več, ga preporosto "unfollow-ate".

Kako stopiti v kontakt s povezavami, ki so aktivni na Linkedinu, vendar ne objavljajo vsebin?

Poskusite lahko z direktnimi sporočili, vendar je treba biti previden, če hočete, nevsiljiv / neprodajen. Druga možnost, kot indrekten pristop so njihovi sodelavci.

Ali lahko vidim število ogledov objav (post, article) drugih?

Od drugih lahko samo število views pri video posnetkih.

Kdaj se pojavi "your post has been trending" in kakšen je pomen?

V kolikor pri vaših postih vključujete ustrezen # (kar je zelo priporočljivo) in Linkedinov algoritem presodi, da je / bo vaš post "viralen", bo vašim povezavam, ki sledijo dotičnemu #,  predlagal ogled te vsebine. Kdaj se ta notification objavi, je odvisno od popularnosti # (potrebno manj engagementa pri manj popularnem #). Če vas taka sporočila motijo, jih lahko izklopite.

Kdaj pi objavah vidimo "....more" in kakšen je pomen le-tega?

Vedno po treh vrsticah teksta, kar zanša cca 120 znakov (mobile) in cca 220 znakov pri destop verziji. Razloga za to funkcionalnost sta dva: eden je čisto praktično skrajševanje vsebin (da je lahko več vidno na feedu) in pa kot dodaten signal algoritmu, kako zanimiva je posamezna vsebina.

Koga lahko dodaš kot Admina pri Linkedin Page?

Kot obstoječ Admin lahko dodate kogarkoli, ki je vaša 1st povezava.

Dobivam spam. Ali lahko preprečim prenos mojega e-majla?

Da. V https://www.linkedin.com/psettings/privacy/email
"Who can see your email address" nastavite "No", kot kaže spodnja slika:

Želite LinkedIn delavnico, prilagojeno vašemu podjetju?

Sorodni članki: