LinkedIn za podjetja: ali ga sploh potrebujemo?

LinkedIn za podjetja: ali ga sploh potrebujemo?

Mitja
Mitja Objavljeno 06. 01. 2023
LinkedIn za podjetja: ali ga sploh potrebujemo?

Kako izkoristiti LinkedIn za podjetja? Poglejmo nekaj zanimivih dejstev in nasvetov o uporabi.

Kaj je LinkedIn? Kako deluje?

V današnji digitalni dobi so družbeni mediji za podjetja postali pomembno orodje, s katerim se lahko povežejo s svojim ciljnim občinstvom. Medtem ko so Facebook, Twitter in Instagram priljubljene platforme družbenih medijev za doseganje potrošnikov (B2C), je LinkedIn posebej namenjen strokovnjakom in podjetjem (B2B). 

LinkedIn je s preko 900 mio uporabniki in preko 14 mio profili podjetij/ organizacij največje poslovno družbeno omrežje. Združuje uporabnike iz več kot 200 držav, vsako sekundo se priključita 2 nova uporabnika. LinkedIn je s pravilno uporabo lahko učinkovito prodajno in marketinško orodje vsakega sodobnega prodajnika oz. tržnika, ki ga je vredno izkoristiti. Pa ga res znamo?

Zato je za podjetja ključnega pomena, da optimizirajo svoj LinkedIn profil in tako polno izkoristijo potencial platforme.

LinkedIn v svetu (2023)

Izkoristimo lahko mrežo preko 900 mio uporabnikov v več kot 200 državah in preko 14 milijone profilov podjetij / organizacij. Od vseh uporabnikov je cca 40% aktivnih (vsaj 1x mesečno). Govorimo torej o cca 360 mio uporabnikov.

LinkedIn v Sloveniji (2023)

V Sloveniji je odprtih cca 370.000 profilov posameznikov in preko 14.000 profilov podjetij / organizacij. Natančnih podatkov o uporabi v Sloveniji ni, če za predstavo vzamemo globalno povprečje, lahko govorimo o cca 148.000 mesečnih in 74.000 dnevnih uporabnikih.

Razlika med osebnim (personal profile) in profilom podjetja (linkedin page / company profile)?

Profil podjetja je namenjen predstavitvi podjetja in promociji vsebin podjetja, profil posameznika pa grajenju odnosov z drugimi povezavami (osebami). Zakaj praviloma lahko več pričakujemo od osebnega profila?

  • Human2Human – povezovati se hočemo z ljudmi (ne z “logoti”)
  • Osebni profil je aktiven, profil podjetja pasiven (follow funkcija)
  • Osebni profil omogoča gradnjo odnosa s tarčo

Kako do dobrega osebnega LinkedIn profila (navodila za uporabo)

Zakaj sploh potrebujemo Linkedin profil za podjetja - kaj lahko podjetje na Linkedinu izvaja?

Linkedin pages – profil podjetja (LinkedIn za podjetja)

Predstavitev podjetja, produktov in storitev. Omogoča tudi povezavo do vseh zaposlenih, ki imajo osebni profil. Priročen je za objavo vsebin, pripravljenih za deljenje (preko osebnih profilov zaposlenih), sekundarno pa preko njega gradimo naš »brand«, obveščamo sledilce, pozitivno tudi vpliva tudi na SEO (optimizacija za iskalnike).

LinkedIn za podjetja: ali ga sploh potrebujemo?

V kolikor imamo širok in heterogen portfelj storitev/produktov, lahko posamezne samostojno predstavimo (t.i. Products) na posebnih podstraneh.

LinkedIn za podjetja: ali ga sploh potrebujemo?

 Posamezne produkte / storitve lahko tudi samostojno predstavimo (t.i. Affiliate pages). Affliate podstrani imajo samostojne sledilce in objave.

Prednosti Linkedin strani  za vaše podjetje – zakaj jo potrebujemo?

1)      Večja prepoznavnost podjetja /  blagovne znamke

Na kratko, povečata se vidnost in prepoznavnost vaše blagovne znamke. Z optimalno postavljeno  LinkedIn stranjo za podjetja lahko zagotovite informacije o svojem podjetju, vključno z njegovimi izdelki ali storitvami, vrednotami in poslanstvom. Linkedin stran se bo pojavila v rezultatih iskalnikov, tako da bodo potencialne stranke lažje našle vaše podjetje.

2)      Večja kredibilnost

LinkedIn stran lahko pomaga pri vzpostavljanju verodostojnosti in zaupanja v vaše podjetje. Omogoča vam, da predstavite dosežke podjetja, nagrade in novice, povezane s panogo. Te informacije lahko potencialnim strankam pomagajo razviti zaupanje v vašo blagovno znamko in povečajo njihovo zaupanje pri poslovanju z vami.

3)      Izboljšane možnosti za mreženje

LinkedIn podjetjem zagotavlja priložnosti za mreženje, ki jih je težko najti drugje. S povezovanjem z drugimi strokovnjaki iz vaše panoge lahko ustvarite nove poslovne priložnosti, sodelovanja in partnerstva. Poleg tega se lahko pridružite skupinam, povezanim s panogo, in sodelujete v razpravah, ki vam lahko pomagajo razširiti vašo strokovno mrežo.

4)      Zaposlovanje in pridobivanje talentov

LinkedIn ni le platforma za podjetja, ki se povezujejo s potencialnimi strankami. Je tudi platforma za zaposlovanje in pridobivanje talentov. Vaša stran na omrežju LinkedIn vam lahko pomaga pritegniti najboljše talente in iskalcem zaposlitve omogoči vpogled v kulturo in vrednote vašega podjetja.

5)      Employer branding (znamčenje delodajalcev)

Stran je ena izmed bistvenih orodij za organizacije, ki kot delodajalci gradijo svojo blagovno znamko.

Najprej in predvsem stran podjetja v omrežju LinkedIn služi kot središče za vse dejavnosti, povezane s podjetjem, vključno z objavami delovnih mest, novicami in posodobitvami podjetja ter vpogledi v panogo. Ta centralizirana »lokacija« zaposlenim, strankam in potencialnim kandidatom omogoča, da na enem mestu najdejo vse, kar je povezano z vašo organizacijo, kar olajša sodelovanje z vašo blagovno znamko.

Poleg tega stran podjetja v omrežju LinkedIn podjetjem omogoča, da delijo svojo zgodbo in vrednote, ki so ključne sestavine vsake močne strategije za oblikovanje blagovne znamke zaposlenih. Z ustvarjanjem prepričljive vsebine, ki poudarja kulturo, poslanstvo in vizijo vašega podjetja, lahko pritegnete najboljše talente in predstavite edinstveno ponudbo vrednosti vaše organizacije.

Pomaga tudi pri oblikovanju zanesljivega nabora nadarjenih, saj poveča njihovo prepoznavnost in verodostojnost v strokovni skupnosti. Z usmerjeno vsebino in sodelovanjem se lahko organizacije uveljavijo kot idejni vodje v svoji panogi, kar lahko privede do večjega zanimanja potencialnih kandidatov in strank.

6)      Ciljano oglaševanje  - stroškovno učinkovito orodje za trženje

LinkedIn je stroškovno učinkovito trženjsko orodje za podjetja. LinkedIn lahko uporabite za deljenje vsebine svojega podjetja, vključno z objavami na blogu, videoposnetki in slikami. Poleg tega lahko z oglaševanjem v omrežju LinkedIn natančno dosežete svoje ciljno občinstvo in nadzorujete stroške oglaševanja.

LinkedIn omogoča več tipov oglaševanja, najbolj priporočamo targetirane sponzorirane objave. Za oglaševanje potrebujemo profil podjetja (razen ene izjeme ni možno preko osebnega profila).

Dodatek: 10 nasvetov, kako do več sledilcev profila podjetja:

10 nasvetov, kako optimizirati LinkedIn profil podjetja za uspeh

Če želite kar najbolje izkoristiti svoj LinkedIn profil, ga morate optimizirati za uspeh:

1) Izpolnite svoj profil: izpolnite vse razdelke svoje strani LinkedIn, vključno z razdelkom O nas, Podrobnosti o podjetju ter Izdelki in storitve.

2) Uporabljajte ključne besede: uporabite ustrezne ključne besede v opisu podjetja, da izboljšate vidnost svoje strani v rezultatih iskalnikov.

3) Sodelujte s svojim občinstvom: sodelujte s svojimi sledilci tako, da odgovarjate na komentarje, delite ustrezno vsebino in sodelujete v skupinskih razpravah.

4) Delite visokokakovostno vsebino: delite visokokakovostno vsebino, ki je informativna, zanimiva in pomembna za vaše ciljno občinstvo. - redna in kvalitetna vsebina (engagement)

5) Uporabite LinkedIn Analytics: uporabite LinkedIn Analytics za spremljanje uspešnosti svoje strani in ustrezno prilagodite strategijo vsebine.

6) Angažirajte zaposlene za interakcijo z vašimi vsebinami

7) Dodajte povabila (follow v poslovni komunikaciji (stranke, partnerji…), Follow gumbi pri vseh objavah

8) Oglaševanje izbrane vsebine, follow funkcije

9) Deljenje tudi na drugih družbenih omrežjih – Facebook, Twitter…

10) Objavljajte vsebine v LinkedIn skupine

Zaključek – LinkedIn profil za podjetja? Da ali ne?

LinkedIn profil podjetja lahko pomaga povečati prepoznavnost in zavedanje blagovne znamke vašega podjetja, vzpostaviti verodostojnost in zaupanje, zagotoviti priložnosti za mreženje, privabiti vrhunske talente in služiti kot stroškovno učinkovito trženjsko orodje. Z optimizacijo svoje strani lahko izkoristite te prednosti in svoje podjetje dvignete na višjo raven.

Če povzamemo – da. LinkedIn za podjetja ponuja vrsto možnosti za interakcijo s ciljnimi skupinami. Škoda bi bilo ne izkoristiti priložnosti.

Vas zanima več?

Za vaše podjetje oz. zaposlene lahko pripravimo pripravimo LinkedIn delavnico. Še več Linkedin nasvetov lahko najdete tukaj.

Program 100% prilagodimo vašim potrebam, običajno pogledamo kako:

  • izkoristiti moč družbenih omrežij za pridobivanje prodajnih priložnosti,
  • optimizirati profile,
  • umestiti LI v svoj prodajni proces,
  • biti aktiven na LI IN generirati povpraševanja,
  • si zgraditi osebno kredibilnost,
  • pridobiti več prodajnih priložnosti in
  • upravljati z LI profili podjetij.

Potrebujete dober LinkedIn profil oziroma ga želite optimizirati? Kontaktirajte nas

Nasvet: preberite, kako deluje LinkedIn

Nasvet: Targeted status updates video