Spletne prevare - 5 obljub, ki jim ne smete verjeti

Spletne prevare - 5 obljub, ki jim ne smete verjeti

Mitja
Mitja Objavljeno 18. 01. 2018
Spletne prevare - 5 obljub, ki jim ne smete verjeti

V vašem poštnem se predalu občasno znajdejo ponudbe, ki so bistveno ugodnejše od ostalih. Za minimalni vložkek vam obljubljajo sanjske rezultate na spletu. Denimo takole:

  • Spletna trgovina za 199 EUR!
  • V enem tednu med prvih pet na Googlu!
  • Rešite vse težave z novo spletno stranjo!
  • 1.000 klikov za 300 EUR!
  • Zagotovljena 100 % dostavljivost e-sporočil!

Splet in elektronska pošta sta zelo prikladna za širjenje najugodnejših ponudb. Cena je minimalna, med številnimi prejemniki pa se zagotovo najde tudi kdo, ki ponudbe ne zna dovolj dobro preceniti in jo sprejme, čeprav zanj ni optimalna.

Navedene ponudbe so masovne in tipske. Vsako podjetje pa ima svoje zahteve, zato boste s tipsko rešitvijo težko dosegli dobre rezultate. Spletna stran ali trženjska akcija mora biti prilagojena vašim zahtevam, le tako boste dolgoročno dobili največ za svoj vloženi trud in denar. Zato dobro razmislite, preden se odločite za nekaj, kar je videti “prelepo, da bi bilo res”.

Poglejmo, kaj nam tovrstne obljube lahko prinesejo.

Spletna trgovina za 199 EUR!

Za tako ceno praviloma nastane tipsko spletno mesto, ki je minimalno oblikovno prilagojeno naročniku (logotip, morda barve). Uporabnost spletne trgovine pa je odvisna ravno od upoštevanja posebnosti pri poslovanju posameznega trgovca.

Ugodna cena kaže, da se ponudnik ne sme kaj dosti ukvarjati z vami. Če bi opravil 10 ur dela, bi imel že krepko izgubo. Torej boste morali praktično vse vidike (razen strogo tehničnega) obvladati sami.

Spoznati boste morali, kako nastaviti spletno orodje za vaše potrebe. Med prodajo igrač, športnih oblačil, PDF priročnikov in vstopnic za dogodke je precej razlik. Kako urediti izdelke in jim dodati lastnosti? Prodajate v tujino, morda tujim davčnim zavezancem? Nastavite prave davčne stopnje. Povezava z vašim informacijskim sistemom? Spet nastavitve ali morda malce programiranja. Povezava s plačilnimi sistemi, SSL certifikat? Ja, hm, SSL… kaj? Kaj pa pravni vidik?

Če imate vse strokovnjake v vaši ekipi, potem lahko spletno trgovino dejansko postavite sami. V nasprotnem primeru pa najverjetneje potrebujete strokovno pomoč ponudnika, da bo vaša spletna trgovina prepoznavna, učinkovita, prijazna do uporabnikov in da jo bo mogoče enostavno upravljati. “Tipsko” namreč že v osnovi pomeni “enako kot drugi”. In ko boste vašo ponudbo prilagajali orodju, namesto da bo orodje optimalno podprlo glavne prednosti vaših izdelkov, boste izgubili večji del konkurenčne prednosti ter se potopili v povprečje.

V enem tednu med prvih pet na Googlu!

Najprej vprašanje iz logike: kaj se zgodi, če tovrstnemu ponudniku naroči storitev šest podjetij? Šest bank bi bilo na vrhu pod iskalnim izrazom “varčevanje”. Bodo zadnjemu rekli “Ne, Google imamo za ta mesec že zaseden?”

Uvrstitev spletne strani v iskalnikih je ključna za našo opaznost, za število obiskovalcev in posledično tudi za sklenjene posle. A na položaj vpliva tako veliko število dejavnikov, da enostavno ni garancije za hiter uspeh.

Obstajajo manj popularne ključne besede in kombinacije le-teh, pri katerih je dejansko mogoče relativno hitro doseči vidno uvrstitev. “Ženske boksarske rokavice”? Verjetno bi šlo. Ampak prav veliko posla ne bi imeli od vseh šestih obiskovalcev, ki bodo v naslednjem letu vpisali te besede v Google.

“Igrače”, “PC igre”, “kredit”? Iskanj s temi ključnimi besedami je ogromno, ravno tako je veliko uveljavljenih spletnih mest. Številni lastniki uveljavljenih spletnih mest vlagajo ogromno truda za svoje položaje v iskalniku. In le, če boste delali bolje in več, boste med rezultati počasi splezali višje od njih.


Predvsem bodite pozorni na "neetične prakse", ki jih Google kaznuje. Kratkoročno boste morda celo uspeli, a če se zamerite Googlu, boste podrli vse, kar ste do tega trenutka zgradili.


P.S.: Ste vedeli, da približno polovico ocene, ki vpliva na uvrstitev v iskalniku, predstavljajo dejavniki, na katere na našem spletnem mestu nimamo neposrednega vpliva? Najpomembnejša je mreža kakovostnih zunanjih povezav, ki pa jo je v kratkem času praktično nemogoče zgraditi.

Rešite vse težave z novo spletno stranjo!

Strank oziroma kupcev nikdar ne smemo podcenjevati. Še zdaleč niso naivni. Spletno mesto je zgolj (boljši ali slabši) odraz naše ponudbe, in naša ponudba je resnični ključ do poslovnega uspeha.
Velja, da slabo spletno mesto ne bo prodalo dobrih izdelkov, na drugi strani pa še tako dodelano spletno mesto ne bo prodajalo slabih izdelkov ali storitev.


Splet je le eno od orodij v našem tržno-komunikacijskem spletu. Za določene izdelke in dejavnosti je bolj pomemben, za druge manj: odvisno od ciljnih skupin, načina prodaje in pridobivanja novih kupcev itd. Zato se izdelave novega spletnega mesta  lotite na osnovi jasnih ciljev in sledite preizkušeni metodologiji, s katero boste dobili realno oceno obsega in zahtevnosti prenove. Na tej podlagi boste dobili bolj realno predstavo o ceni.

1.000 klikov za 300 EUR!

Problem takšne obljube ni v tem, da bi jo bilo nemogoče izpolniti, ampak predvsem v tem, da do kupca enostavno ni fer.

Ponudniki oglaševanja, pri katerih plačujemo klike obiskovalcev na naše oglase (CPC – cost per click), delujejo po sistemu dražbe. Če malce poenostavimo, za boljšo uvrstitev oziroma večjo izpostavljenost oglasa plačamo več. V praksi to pomeni, da pri ključnih besedah, kjer se za pozornost bori več oglaševalcev, cena klika hitro naraste čez 0,2 EUR, za najpopularnejše besede celo nad 0,5 EUR za klik. Pri  manj popularnih ključnih besedah je cena lahko precej pod 0,1 EUR za klik.

Kaj od tega bomo dobili, če se odločimo za ponudbo iz naslova? Ob vnaprej določeni ceni na klik (brez predhodne analize vaših ključnih besed in njihove popularnosti) obstaja nevarnost, da ponudnik v želji po večjem dobičku ne bo izbiral optimalnih ključnih besed, ampak bo izbiral le med cenejšimi. Tako na naše spletno mesto ne bodo prišli tisti obiskovalci, ki so iskali najbolj popularne ključne besede, in posledično bo učinek (prodaja, kontakti, …) manjši.

Zagotavljamo vam 100 % dostavljivost vaših e-sporočil!

Ko nam ponudnik ponuja 100 % dostavljivost e-sporočil,  moramo vedeti, da v praksi ni nobenega zagotovila za to. Dostavljivost je namreč v veliki meri odvisna od prejemnikov in vmesnih strežnikov, ne zgolj od pošiljatelja.

Želja vsakega pošiljatelja direktne pošte je, da bi čim več sporočil dejansko prišlo do naslovnika. Pošiljanje sporočil po elektronski pošti je sicer cenovno zelo učinkovito, a kljub temu nočemo, da bi se naša sporočila zataknila že kje na poti.

Zaradi težav z nezaželjeno pošto praktično vsak e-poštni strežnik uporablja filtre, ki bolj ali manj uspešno ločujejo “prava” e-sporočila od elektronskih smeti. Filtri se odločajo na podlagi vsebine sporočila in tudi na podlagi pošiljateljevega slovesa. Tovrstni filtri imajo t.i. white list, seznam pošiljateljev, ki jim vedno zaupajo – in koristno je, če je naš strežnik pri večjih ponudnikih na tem seznamu. A zaradi zaradi velikega števila ponudnikov e-pošte ter različnih možnosti nastavitev filtrov je trditev, da nobeno sporočilo ne bo izgubljeno, pretirana.

Pri ponudniku, ki obljublja 100 % dostavljivost, se moramo tako vprašati tudi, koliko držijo ostale navedbe njihove ponudbe. Splet in elektronska pošta sta zelo prikladna za širjenje “najugodnejših” ponudb. Cena pošiljanja e-pošte je minimalna, ravno tako lahko ponudnik storitev večkrat preobleče in jo ponudi na različnih spletnih straneh v različnih oblikah. Zato še toliko bolj pomislimo, preden se odločimo za nekaj, kar je videti “prelepo, da bi bilo res”.

Načrtujete prenovo spletnega mesta ali trgovine?