Moč ravnovesja: s prilagodljivimi delovnimi pogoji do boljšega vzdušja

Moč ravnovesja: s prilagodljivimi delovnimi pogoji do boljšega vzdušja

Andrej Perc
Andrej Perc Objavljeno 13. 06. 2023 10 min za branje
Moč ravnovesja: s prilagodljivimi delovnimi pogoji do boljšega vzdušja

Od digitalnih nomadov do junakov domače pisarne

Vse se da nadoknaditi, le časa nam nihče ne bo povrnil. Tega se zavedajo zlasti mladi, ki si na delovnem mestu želijo zanimivih izzivov v skladu z njihovimi ambicijami in znanjem. Če samo “hodijo v službo” ne bodo zdržali dolgo. Vsi zaposleni pa želijo, da delodajalec spoštuje čas, namenjen zasebnemu življenju. 

V tem članku bomo osvetlili nekaj strategij, kako prilagoditi delovnih pogoje tako, da se omogočimo čimbolj polno življenje zaposlenenih glede na njihov življenjski stil. Delo od doma, vsaj kakšen dan na teden, je po Covid epidemiji postalo del vsakdana mnogih podjetij. Kaj pa, če si zaposleni želi daljše odsotnosti?

Lani poleti je Sandra vodsvu Creatima razkrila svoje potovalne ambicije. Po duši nomadka, strasna kajterka in smučarka, je želela živeti svojo predstavo o “svobodnem življenju”. Verjetno je zaradi izraza na direktorjevem obrazu hitro dodala, da razume, če slučajno nismo za to. A direktor se je nekako zbral in se na glas vprašal: “Zakaj pa ne?”

Oba sta se zavedala, da se spuščata v neke vrste avanturo s precej neznankami. 

A poskus je uspel.

Sandra od takrat živi življenje, kot si ga je vedno želela: pozimi smučanje, poleti kajtanje nekje na valovih Atlantika oz. tam, kjer je trenutno veter. Vmes pa delo na uporabnški izkušnji, kar jo najbolj veseli. Redno je na vezi s Creatimovo UX ekipo, ki tudi iz pisarne v pisarno najraje komunicira preko Slacka. Nihče se ne obremenjuje z dejstvom, da je Sandrina pisarna pravzaprav nekaj sto kilometrov bolj zahodno po hodniku, nekje med Portugalsko in Sardinijo. Sicer pa - kako izgleda njen delovnik, naj vam razloži kar sama:

Sandrin primer je dobro izhodišče za oblikovanje smernic dela na daljavo, kamor spada tudi digitalno nomadstvo. Cilj je obojestransko zadovoljstvo - upoštevanje življenskega sloga zaposlenih ob hkratnem zagotavljanju učinkovitega dela in dogovorjenih rezultatov za podjetje. 

Bodimo pošteni: zagotavljanje produktivnosti pri delu na daljavo je lahko težava. Težko je nadzirati dogajajnje, delo in prosti čas se mimogrede pomešata v nekaj, kar je težko ovrednotiti v urah. Ob vseh lepotah potepuškega življenja se lahko zgodi, da postane služba “ovira pri delu”... Prav zato zlasti velika podjeta, od Googla naprej, spet uvajajo delo v pisarni.

V Creatimu se proti temu borimov z določanjem ciljev - tedenskih, včasih tudi dnevnih. Ni namen, da nekdo zgolj oddela osem ur, pomembno je, da je delo opravljeno. Seveda pa so cilji določeni tako, da jih je možno opraviti v okviru delovnika.  

Po naših izkušnjah je projekt izvedljiv, če ima podjetje jasno strategijo dela na daljavo in pri tem upošteva naslednje smernice:

1. Določitev  kandidatov. Ali nekomu omogočimo delo na daljavo ali celo digitalno nomadstvo je odvisno od vrste dejavnikov. Pri tem upoštevamo tip delovnega mesta in zmožnost samostojnega dela, štejejo tudi pretekli rezultati posameznika. Vsi zaposleni in vsa delovna mesta niso kar avtomatično primerni za delo na daljavo, potrebna je ocena od primera do primera.

2. Poskusno obdobje. Trije meseci so dovolj, da ugotovimo, če se delo na daljavo obnese, sicer ga ima delodajalec možnost preklicati. 

3. Organizacija dela. Potrebno se je dogovoriti za način komunikacije, razpoložljivost in dosegljivost ob določenih urah, udeležbo na obveznih sestankih na daljavo. Cilj je zagotavljanje produktivnosti, sodelovanja in jasne komunikacije med člani ekipe, ki se jim mora nomad prilagoditi, tudi če se nahaja v drugi časovni coni. 

4. Komunikacijska orodja. Vnaprej je potrebno določiti komunikacijske kanale. Zaposleni mora poskrbeti za internetno povezavo ob dogovorjenih terminih.

5. Redno preverjanje napredka pri nalogah oz. na projektih, pri katerih se dela na daljavo. Delovna učinkovitost zaradi dela na daljavo ne sme trpeti.

Toliko za začetek, nomadsko politiko bomo v Creatimu sproti dopolnjevali, še zlasti če bo Sandra dobila kaj posnemovalcev.

Razumevanje potreb zaposlenih je pogoj za pozitivno vzdušje v vsakem podjetju. Gibljiv delovni čas, delo na daljavo ali celo nomadstvo ustvarjajo okolje, kjer zaposleni lahko razvijejo polno profesionalno in zasebno življenje. V tem duhu so tudi zaposleni bolj pripravljeni prispevati kakšno naduro, ko se delo nabere in je traba loviti roke. Obojestrankso razumevanje je temelj prijetnega vzdušja in delovne učinkovitosti v podjetju.