Kaj lahko kot naročnik pričakujete od vodje projekta

Kaj lahko kot naročnik pričakujete od vodje projekta

Andrej Perc Objavljeno 16. 02. 2023 4 min min za branje
Kaj lahko kot naročnik pričakujete od vodje projekta

Predstavljajte si tipičen kick-off sestanek ob začetku razvoja aplikacije. V zraku je pozitivna energija, ne manjka prijaznega smehljanja sveže poročenih predstavnikov naročnika in razvijalca. Projekt se zdi že skoraj v žepu, manjka samo še nekaj malenkosti, na primer celotna izvedba. 

Kakšna dva meseca kasneje nikomur več ni do smeha.

Po podatkih Earthweb kar 67% projektov nasede ali pa prebijejo vse možne časovne in finančne okvire. Ko se pogovarjaš z naročniki, ki so se v preteklosti že opekli, ugotoviš, da v večini primerov ni krivo neznanje ali neizkušenost razvojne ekipe ampak pomanjkljivo vodenje projekta. 

A kljub temu mnogi naročniki vodenju projekta ne pripisujejo večjega pomena. Razumejo, da razvoj nekaj stane. Pri postavki “vodenje in organizacija” pa dobijo občutek, da jim hoče agencija drago zaračunati tistih nekaj sestankov. “Itak organizirate sami sebe” je tipičen očitek na to temo.

Kaj je vodenje projekta?

Vodenje spletnega projekta pomeni učinkovito upravljanje z viri tako, da zadostimo pričakovanjem deležnikov. To pa so vsi, ki od projekta pričakujejo neko korist, tako na strani naročnika kot razvojne agencije. Vodja projekta je s tem v dvojni vlogi - odgovarja tako naročniku kot svojemu delodajalcu. Na prvi pogled služba za Supermana. Ok, letanje po zraku je opcijsko, jekleni živci so pa obvezna oprema. 

Kako prepoznati dobrega vodjo?

Vodenja projektov se ne da naučiti iz knjig. Izkušnje štejejo in zato je potrebnih vsaj nekaj let kilometrine.

Če VP vsaki vaši zahtevi samo prikima, bodite previdni. Vem, da je prijetno, če se kdo z vami v vsem strinja, a verjetno imate opravka prej s tržnikom (sorry guys) kot z vodjo projektov. 

Dober VP bo z vami odkrit. Morda vam bo na začetku povedal nekaj trpkih resnic, a s tem vam samo pomaga postaviti projekt v realne okvire, po načelu bolje prva zamera kot zadnja. Se pač zaveda, da ga boste na koncu držali za besedo.

Po karakterju je zaprisežen realist - obvlada tehnologijo in umetnost možnega. Ve, kaj deluje in kaj ne. Je hkrati

  1. poslovni analitik,
  2. vodja in mentor, 
  3. komunikator,
  4. rešitelj težav,
  5. borec in motivator.

Superman se lahko skrije.

Za razliko od Supermana je projektni vodja timski človek.  Rad dela z ljudmi, jih zna usmerjati in motivirati. Vedno ohrani mirne živce in ne vpije na sodelavce. Nasprotno - spodbuja odkrit pogovor, kjer napake niso greh, prej priložnost za izboljšave. Motiti se je pač človeško. Ve, da je skrivanje napak v strahu pred posledicami nevarno, saj v projekt vnaša dodatna tveganja.

Odgovornosti

IT projekte sestavlja vrsta med seboj povezanih nalog. Vsaka gradi na rezultatih prejšnje in če se kakšna zamakne, dobimo domino efekt. Naloga vodje projekta je, da koordinira delo in poskrbi, da so posamezne naloge izvedene v skladu z načrti, da delo ne zastane. Zazna morebitne težave in odreagira, še preden situacija postane neobvladljiva. VP med drugim odgovarja za 

  1. oceno obsega in stroškov projekta,
  2. načrtovanje virov in določitev prioritet,
  3. obvladovanje časovnice,
  4. vodenje razvojne ekipe,
  5. reševanje operativnih težav,
  6. komunikacijo z deležniki,
  7. analizo projekta in feedback.

Naloge vodja projekta po posameznih fazah projekta

 

1. Raziskovanje

V fazi raziskovanja se VP seznani z naročnikovimi potrebami in tako začrta bodočo IT rešitev do te mere, da lahko oceni obseg, potrebne vire in stroške projekta. Poskrbi, da imajo vsi deležniki enako predstavo o končnih rezultatih projekta ter da vsak ve, kaj so njegove zadolžitve.

2. Načrtovanje

VP pridobi vse informacije in zahteve, potrebne za izdelavo funkcionalne specifikacije, sestavi razvojno ekipo in pripravi izvedbeni načrt. Izkušen vodja projekta bo znal vračunati tudi nepredvidene situacije in začrtati rezervne scenarije.

3. Razvoj in testiranje

V fazi razvoja VP koordinira delo, v sodelovanju s strokovnjaki za kakovost (QA) preverja rezultate in skrbi za sprotno odpravljanje operativnih težav. Redno obvešča deležnike o stanju na projektu.

4. Objava

Ob objavi se VP-jev običajni delovnik skrči v nekaj ur, večkrat preko noči. V tem času je hkrati na zvezi z naročnikom, administratorjem infrastrukture, upravljalcem domene, razvojno ekipo, testno ekipo in še bi lahko naštevali. Naloga, ki zahteva izrazite koordinacijske sposobnosti in veliko kave.

Nagrada je delujoča aplikacija in zadovoljen naročnik.

 

Za zaključek

Poslovanje sodobnih organizacij je izrazito projektno orientirano. Projekti postajajo vse bolj kompleksni, kar še posebej velja za področje spleta in informatike. Zato ne preseneča, da vodenje tovrstnih projektov postaja znanost zase.

Izkušen vodja projekta je najboljše jamstvo, da bo vaš denar v projekt dobro naložen in da boste ponoči mirno spali.

Se sprašujete, kako to izpeljati v praksi? V Creatimu imamo na tem področju 100% pozitivno statistiko. Oglasite se, da skupaj pogledamo, kako vaš spletni projekt pripeljati do srečnega konca.