Ključni dejavniki spletnih trgovin po Covidu

Ključni dejavniki spletnih trgovin po Covidu

Gorazd
Gorazd Objavljeno 04. 08. 2020
Ključni dejavniki spletnih trgovin po Covidu

Spletne trgovine so bile v zadnjem obdobju na pravi preizkušnji. Med trajanjem pandemije virusa COVID-19 je bilo večina fizičnih trgovin zaprtih, kar je bila odlična priložnost za vse spletne trgovine. Odlična priložnost predvsem za prepričanje vaše ciljne publike v prvi spletni nakup.
Obenem pa se je ponovno pokazalo, kako zelo konkurenčen je prostor spletnih trgovin.

Ker smo v Creatimu non-stop vpeti v dogajanje na spletu, smo za vas pripravili članek na temo priporočljivih nasvetov za uspešne spletne trgovine v Sloveniji in širše. 

Vas zanima kaj smo opazili? 
Preverite, katere 4 ključne dejavnike morate upoštevati za uspešno vodenje spletne trgovine.  

1. Kljub prevladi uporabe mobilnih naprav, na spletnih trgovinah zmagujejo namizni računalniki!

Število uporabnikov mobilnih naprav neprestano raste in temu se resnično ne da oporekati. Vseeno pa ne smemo pozabiti uporabnikov, ki dostopajo do spletne trgovine preko namiznega računalnika. Obstaja manjši generacijski razkorak med uporabniki, ki dostopajo do spleta in sicer veliko več starejših uporabnikov (45 let +) preferira večji zaslon za nakupovanje kot manjše.

Po raziskavah spletne strani Hosting Facts je bilo ugotovljeno, da je povprečna vrednost nakupa mnogo večja pri uporabnikih, ki dostopajo do spleta preko namiznih računalnikov. 

Average-online-order-value-hostingfacts.com_-768x874

Vir: Hostingfacts

Pomembno se je zavedati tudi, da uporabniki, ki nakupujejo na mobilnih napravah, verjetno nakupujejo tudi na namiznih napravah in obratno. Ključen pa je vpogled v uporabo samega posameznika in njegovo uporabo različnih naprav, preko katerih dostopa do spleta. Raziskava je pokazala, da 3/4 uporabnikov, ki so obiskali spletno trgovino na drobno prek mobilne naprave so to storili tudi preko namiznega računalnika. 

2. Mobilno plačevanje dosega sprejetje na vseh trgih.

Mobilni telefoni niso le najbolj priljubljena naprava za raziskovanje po družbenih omrežjih, medij za komunikacijo temveč so v zadnjem obdobju postali tudi prednostni način plačila in sredstvo, kar je pripomoglo k rasti E-commerca na globalni ravni. Uporaba mobilnega plačevanja narašča z dneva v dan, velik del te rasti pa se je zgodil v nerazvitih državah, kjer je očiten primanjkljaj kreditnih/bančnih kartic. 


iphone-technology-iphone-6-plus-apple-17663

 

Eno izmed najbolj relevantnih vprašanj pri taki rasti mobilnega plačevanja je kako zagotoviti varnost, ter odpraviti pomisleke glede spletnih goljufij in varovanja podatkov. Kako varno se počuti obiskovalec spletne trgovine med opravljanjem zadnje faze nakupnega procesa? Investicija v varnost in enostavnost spletne trgovine pri mobilnem plačevanju je odličen dolgoročen korak k optimizirani in prijazni fazi nakupa. V Creatimu se tega zavedamo in zagotavljamo najvišji nivo varnosti pri razpolaganju s podatki in opravljanju plačevanje na spletu.

 

3. Družbena omrežja so ključnega pomena v fazi raziskave in odkrivanja produktov / storitev / blagovnih znamk.

Družbena omrežja so pomembno stičišče med uporabniki in blagovnimi znamkami. Po zadnjih podatkih več kot 39% vseh uporabnikov spleta na svojih profilih na družbenih omrežjih sledi svojim najljubšim blagovnim znamkam in "vplivnežem". Vsekakor pa družbena omrežja v trenutni fazi še niso pripravljena na fazo nakupa. Platformi kot sta Instagram in Facebook, kljub temu omogočata nakupne procese na svojih platformah.

4. Primarni gonilnik nakupa je neposredno povezan z optimizacijo logistike dostave

Nastala situacija v zadnjem obdobju je marsikoga presenetila. Še posebej pa to velja za spletne trgovce, ki do sedaj niso imeli optimiziranega nakupnega procesa in logistiko dostave. Ravno logistika dobave se je izkazala za pravo nočno moro pri večjih spletnih trgovcih, ki razpolagajo z večjim naborom izdelkov. 

 

Po raziskavah spletne strani Hosting Facts je bilo ugotovljeno, da je za 66,5% obiskovalcev spletnih trgovin, brezplačna dostava primarni in gonilni faktor nakupa.  

 

5. Creatimova izkušnja in raziskave

V Creatimu smo po analizi podatkov, vse zgoraj navedene trditve tudi potrdili pri naših naročnikih v različno delujočih industrijah. Opravili smo teste, ki trditvam v tem članek potrjujejo.

Si želite naliti čistega vina? Oglasite se v Creatimu. Naj gre za spletno stran, aplikacijo ali spletno trgovino, na osnovi temeljite spletne analitike vam bomo pomagali do boljših konverzij.