Konverzije - 7 nasvetov za boljši rezultat

Konverzije - 7 nasvetov za boljši rezultat

Mitja
Mitja Objavljeno 21. 05. 2018
Konverzije - 7 nasvetov za boljši rezultat

Prenovili ste spletno stran, investirate v oglaševanje, število obiskovalcev narašča, tako željenih povpraševanj pa ni in ni. Vam zveni znano?

Vsebinski marketing je idealno sredstvo za vzpostavitev dialoga s potencialnimi kupci in spremljanje njihovega odziva. V ta namen moramo obiskovalcem spletne strani ponuditi relevantno vsebino – članke, rezultate raziskav, zanimivosti, skratka vse, kar bi jih utegnilo zanimati. Povabimo jih, da si vsebino prenesejo na svoj računalnik, se prijavijo na spletne novice, se registrirajo na naši spletni strani, ali pa kupijo izdelek, če govorimo o spletni trgovini. Konverzija je odstotek obiskovalcev, ki se odzove povabilu in prenese ponujeno vsebino. To so naši potencialni kupci, s katerimi se splača vzpostaviti dialog.

Povečanje števila spletnih konverzij bi moral biti primarni cilj vsakega upravljalca.

Kako torej povečati stopnjo konverzij?

1. Optimizirajte tekste glede na ciljno skupino

Bolj ko se bodo vaši obiskovalci prepoznali v vsebini, bolj ko jim bo tema pisana na kožo, lažje jih boste pritegnili in z njimi vspostavili kontakt. V čim krajši obliki nagovorite uporabnika in – v kolikor vam tehnologija to omogoča – personalizirajte njegovo izkušnjo. Ne pozabite izpostaviti svojih prednosti. V kolikor ste v dvomu – testirajte.

2. Testirajte celotno pot do strani s konverzijo

Predvidite vse možne scenarije, kako (in od kje) uporabnik pride do strani s konverzijo. Analizirajte njihovo pretočnost. Morda boste našli ozko grlo. Željena aktivnost uporabnika mora biti jasno določena (kaj pričakujete od uporabnika).

3. Testirajte stran s konverzijo

Testirajte več tipov obrazcev oz. drugih pomembnih gradnikov na strani – presenečeni bi bili, kako velik vpliv na konverzije ima skrajševanje obrazcev. Uporabljajte orodja, ki vam omogočajo testiranje (npr. AB test) brez posegov na vaši spletni strani.

 A/B testiranje

4. Optimizirajte koncept strani/tekste glede na napravo (responsive content)

Obiskovanost spletni strani s (pametnih) telefonov in tablic strmo narašča vsako leto. Odziven dizjan (ki se prilagaja napravi) ni dovolj – napravam je potrebno prilagoditi tudi tekste.

5. Nagovorite uporabnike, ki so zapustili strani s konverzijo

Obiskovalci, ki so »skoraj« opravili konverzijo, so zelo dragoceni. Morda jih je do željene aktivnosti odvrnila malenkost (npr. predolg obrazec). Kaj lahko naredimo:

  • Registriranim uporabnikom, lahko pošljemo avtomatsko e-pošto, kjer jim ponudimo npr. neko ugodnost v zameno za željeno aktivnost.
  • Neregistriranim uporabnikom lahko prikažemo pojavno okno, ki se pojavi, ko želi uporabnik zapustiti stran in mu ponudimo npr. pomoč.

 Za konverzijo potrebujete koristno vsebino

6. Učite se s preteklih napak /analitike, testirajte

V analitiki se lahko skrivajo zelo pomembne informacije. Če ne dobite nobenega telefonskega povpraševanja, morda gumb »pošlji povpraševanje« na pametnih mobilnikih ni v vidnem polju? Spletna mesta se običajno razvijajo po smernicah, uporabljajo se najboljše prakse. Ni pa rečeno, da vse deluje tudi pri vaši ciljni skupini uporabnikov, zato – testirajte.

7. Zastavite si realne cilje

Kakšna pričakovanja imate glede spletne strani? V podjetju se dogovorite, kaj so prioritete in kakšne vrednosti želite doseči. Odgovor je odvisen od posamezne panoge in tipa konverzije (na spletu poiščite primerjalne podatke za vašo panogo), v vsakem primeru pa naj bo cilj višji od 2 % (pomeni, da od 100 obiskovalcev konverzijo izvedeta vsaj 2).