CMS rešitve - odprtokodne, licenčne ali hibridne?

CMS rešitve - odprtokodne, licenčne ali hibridne?

Mitja
Mitja Objavljeno 22. 11. 2017
CMS rešitve - odprtokodne, licenčne ali hibridne?

Izbor uredniškega orodja (CMS) bi morali naročniki skrbno pretehtati. V praksi temu žal ni tako, kar je povezano z bolečinami kasneje, po objavi projekta.

Za začetek poglejmo, kaj bi morali biti pomembni kriteriji izbire CMS-ja:

  • uporabniška izkušnja: najbolj pomemben kriterij - rešitev mora biti prijazna za uporabo, še posebej, če je ne boste uporabljali vsakodnevno (enostavnost tipičnih nalog)
  • fleksibilnost: današnja spletna mesta so podvržena velikim spremembam, zato je zelo pomembno, da jih lahko opravite sami brez posebnih znanj ali pa da bo izvajalec za njih porabil relativno malo časa (vaš strošek)
  • lastništvo kode in varnost: odprtokodno ali licenčno?

Na trgu je množica CMS rešitev, ki jih lahko v grobem razdelimo v tri skupine: odprtokodni, licenčni in hibridni.

Kako izbrati pravi sistem za upravljanje spletnih vsebin (CMS)

Licenčni CMS sistemi

Gre za rešitve večjih globalnih ponudnikov (IBM, Adobe…) ali spletnih agencij, ki so avtorji rešitve/kode in zanjo praviloma zaračunavajo licenčnino.

Prednosti:

  • robustnost, varnost, preizkušenost (kompleksno testiranje)
  • jasen plan razvoja
  • povečini dodelana uporabniška izkušnja
  • zagotovljena podpora

Slabosti:

  • plačilo licenc, vzdrževanja
  • nefleksibilnost
  • visoka odvisnost od ponudnika (težja menjava ponudnika)

Zaradi naštetega so licenčni CMS sistemi primerni zgolj za velike projekte oz. sisteme, ki si ne morejo privoščiti ranljivosti in nezadostne podpore.

Odprtokodni CMS sistemi

Odprtokodno (open source) pomeni, da je koda brezplačna in javno dostopna.  Zato obstaja množica programerjev, ki razvija najrazličnejše module in predloge (templates) za popularne odprtokodne CMS sisteme, kot so WordPress, Joomla ali Drupal.

A ta popularnost ima tudi svojo slabo stran.

Moduli so potencialno ranljivi

Medtem ko je jedro omenjenih odprtokodnih CMS sistemov relativno varno, pa so lahko moduli, ki jih razvijajo  razni ponudniki po vsem svetu, ranljivi. Ker je koda, na kateri so zgrajeni, javno dostopna, ni težko naštudirati, kje so njene šibke točke.

Tej grožnji se lahko deloma izognete tako, da se odločite za CMS, ki ima že v jedru čim več takšnih funkcij, ki jih potrebujete. Če želite na spletni strani ponuditi članstvo v klubu, potem potrebujete CMS sistem, ki omogoča delo s prijavljenimi uporabniki. Težava nastane, če se naknadno spomnite, da bi bilo fino na spletni strani imeti še npr. razne obrazce. Seveda vam priskoči na pomoč skupnost s celo paleto (plačljivih) rešitev v obliki modulov. A v paketu ste morda kupili še kakšno varnostno luknjo.

Rešitve na osnovi predlog (templates)

Odprtokodne CMS sisteme posredno promovirajo podjetja, ki ponujajo oblikovne predloge, narejene na osnovi teh sistemov.  Ponudnikov predlog je ogromno, posledično je izbira res pestra.

A kljub pestri izbiri bodo zlasti večja podjetja težko našla predlogo, ki po strukturi popolnoma ustreza njihovim potrebam. Izdelava spletne strani na osnovi šablone pač predpostavlja, da ste pripravljeni na kompromise, na račun ugodnejše cene. Svojo spletno predstavitev boste morali prilagoditi strukturi šablone. Več o tem tukaj.

Če seštejemo pluse in minuse odprtokodnih rešitev, dobimo naslednjo sliko.

Prednosti:

  • ni plačila licenc
  • nizke vstopne cene
  • prispevek skupnosti (novi moduli, velik izbor oblikovnih predlog, pomoč)
  • majhna odvisnost od izvajalca*

*Pomembno: majhna odvisnosti velja smo v primeru, da ni bilo naknadnih posegov v kodo. V primerih večjih “dodelav” (zahtevnejši projekti) na prodajno obljubo, da lahko (če prekinete sodelovanje z obstoječim izvajalcem) kodo prevzame drug izvajalec in stran nemoteno razvija naprej, kar pozabite.

Slabosti:

  • večja izpostavljenost, večja možnost vdorov
  • ni garancije za 100% pravilno delovanje, podporo (odvisnost od tretjega)
  • možni zapleti pri nadgradnjah (v kolikor je veliko razvoja po meri)
  • časovno potratne dodelave
  • počasnost delovanja zaradi modulov tretjih oseb
  • ni garancij za nadaljnji razvoj
  • slaba uporabniška izkušnja

Hibridne CMS rešitve

Težave odprtokodnih in licenčnih rešitev v dobršni meri odpravljajo t.i. hibridne rešitve, ki sicer temeljijo na odprtokodnih gradnikih, vendar pa koda končne rešitve ni javno dostopna in je zato bolj zaščitena pred napadi hekerjev ter praviloma tudi brezplačna. Te rešitve so namenjene organizacijam, ki želijo ohraniti popolno kontrolo nad uporabniško izkušnjo, varnostjo in svojo spletno predstavitev stalno prilagajajo tržnim razmeram.

Lahko bi rekli, da hibridni CMS sistem izkorišča prednosti odprtokodnih in licenčnih rešitev in hkrati odpravlja njihove slabosti.

Razvojna podjetja, ki se ukvarjajo z programiranjem zahtevnejših spletnih aplikacij in po meri oblikovanih spletnih mest, se večkrat odločijo za razvoj na osnovi platforme (Content management platform), saj jim daje neomejene možnosti pri razvoju rešitev. Stroški razvoja po meri oblikovanih spletnih strani so seveda višji, a je rezultat naročniku in pričakovanjem obiskovalcev prilagojena spletna stran, stroški kasnejših prilagoditev so nižji in bolj predvidljivi, cenejše je tudi vzdrževanje.

Zato smo se tudi v Creatimu odločili za razvoj lastnega sistema Credo CMS. Zgrajen je na odprtokodni PHP osnovi in nato razvit v intuitivno, uporabniku prijazno uredniško orodje. Našim programerjem omogoča popoln nadzor nad razvojem, naročnikom pa daje možnost, da sami zares enostavno upravljajo s svojo spletno stranjo. Credo CMS je za naše naročnike brezplačen. Ob zaključku projekta naročnik prejme kodo (z odprtokodnimi gradniki), ki jo lahko uporablja za lastno uporabo, kar mu daje potrebno neodvisnost pri nadaljnjem razvoju projekta. Credo CMS poganja že več kot 200 spletnih mest po Sloveniji, od manjših predstavitev do finančnih portalov in spletnih trgovin.

Prednosti hibridnih CMS rešitev:

  • majhna odvisnost od izvajalca (ob prejemu kode in ustrezni dokumentiranosti)
  • boljša zaščita pred vdori (ni izpostavljenosti)
  • največja možna stopnja fleksibilnosti
  • popolna kontrola nad produktom (koda pod nadzorom izvajalca)
  • dobra uporabniška izkušnja
  • zagotovljena podpora

Slabosti

  • višji začetni stroški razvoja

Za konec

Katera pot je najprimernejša za vaše podjetje, je odvisno od vaših ciljev in potreb. Načeloma velja, da so rešitve na osnovi vnaprej pripravljeni šablon primernejše za enostavnejše projekte in bolj linearne poslovne modele. Razvejane organizacije, ki se niso pripravljene prilagoditi že vnaprej pripravljenim modelom, pa bodo imele več od licenčnih oz. hibridnih rešitev. Zato raziščite, kateri CMS vam najbolj ustreza, tudi z vidika uporabnosti in preglednosti. Pred nakupom se peljite na testno vožnjo po različnih terenih in vremenskih pogojih - testirajte enostavnost vožnje!

Načrtujete prenovo spletnega mesta ali trgovine?