Turistični portal Črne Gore - Creatim case study

Pet principov uporabniške izkušnje


Turistični portal Črne Gore: Pet principov uporabniške izkušnje

Nacionalna turistična organizacija (NTO) Črne Gore je bila odločena z novim spletnim portalom montenegro.travel povečati konkurenčnost Črne gore na mednarodni sceni. Z go. Svetlano Tomković, vodjo prenove portala, smo se pogovarjali o ciljih projekta.


Pozdravljeni ga. Tomković. Nam lahko opišete glavne cilje prenove portala montenegro.travel?
Strategija NTO stavi na inovativne marketinške pristope, zlasti na spletu. Zato smo potrebovali portal, ki bo bolje odražal naše strateške zaveze in priporočila Svetovne turistične organizacije v zvezi s trajnostnim razvojem. Portal je hrbtenica digitalnega ekosistema, katerega cilj je pospeševanje in povezovanje glavnih akterjev črnogorskega turizma in privabljanja novih gostov.

Portal smo si zamislili kot osrednji vir informacij pod sloganom Črna gora - divja lepotica (Montenegro Wild Beauty). Obiskovalcem prikazuje različna doživetja, ponudnike, zlasti v zasebnem sektorju, pa spodbuja k trajnostni naravnanosti in inoviranju.


Kaj pa po vašem mnenju najbolj prepriča sodobne goste?
Sodobnega gosta zanimajo izkušnje, ne destinacije. Spoznati želi domačine. Želi se vesti, jesti in živeti kot oni. Pri tem pazi, da ne onesnažuje in ne pušča sledi v okolju. Prav takšne goste želimo privabiti z novim portalom.


Kaj so bili največji izzivi pri razvoju portala?
Načeloma je izziv sprememba marketinškega pristopa in vzpostavitev novih, inovativnih procesov. Pri tem nam je Creatim precej pomagal, posledično je bil ves proces zasnove novega portala bolj obvladljiv. Rezultat je spletna izkušnja, na katero smo vsi lahko ponosni.


Ga Tomković, hvala za pogovor.

 

Izhodišča za prenovo

1. Unikatna spletna podoba

Destinacijski portali so si po zasnovi podobni, in ravno to je težava. Creatimovi oblikovalci so vizualno unikatnost poiskali v turistični celostni podobi Črne gore. Po "atomic design" principih so razčlenili logotip Montenegro na osnovne like in barve in jih nato sestavili v nove likovne in funkcionalne elemente, ki kot celota tvorijo zapomljivo uporabniško izkušnjo.

 

2. Vsebinska strategija

Vsebinska strategija temelji na piramidnem modelu HHH (Hero-Hub-Hygiene). Pod higienike spadajo navigacija in osnovne informacije, vsebinsko jedro portala (Hub) pa tvorijo zgodbe. Te z atraktivnimi posnetki pritegnejo pozornost uporabnika, nato pa ga popeljejo v svet slikovite narave in avtohtonih izkušenj, ki jih spremljajo ideje za izlete in dogodivščine. Zgodbe so izrazito vizualne, teksti so kratki in osredotočeni na bistvo. Uporabniki lahko tekste na domači strani celo skrijejo in se povsem prepustijo vizualnim vsebinam. Višje po piramidi se glavne zgodbe razvejajo in navežejo na specifične pristajalne strani, namenjene posameznim ciljnim skupinam. Te strani so hkrati izhodišče za marketinške akcije (Hero).

visual-storytelling

 

3. Usmerjenost k uporabniku

Nacionalni turistični portal pritegne najrazličnejše uporabnike, ki jih moramo čimprej profilirati, da jim lahko ponudimo relevantne vsebine. Zato smo oblikovali spletnega čarovnika oz. modul “Shape Your Montenegro Story”, kjer uporabnike povabimo, da nam povedo kaj več o sebi in svojih preferencah, da jim lahko prikažemo zanje najprimernejšo ponudbo.

 

 

 

4. Kredibilnost

Vsebine uporabnikov (User Generated Content - UGC), ki jih ti objavljajo na družbenih omrežjih, so ekvivalent nekdanjim razglednicam - delujejo kot družbena verifikacija ponudnikovih obljub (social proof). UGC je tako pomembno orodje za nevtralizacijo pomislekov, ki se vedno pojavijo, ko kupujemo nekaj, kar še nismo imeli priložnosti preizkusiti (npr. počitnice). Integracija uredniškega orodja Credo DX z družbenimi portali omogoča urednikom, da objavljajo uporabniške vsebine kjerkoli na portalu.

 

5. Turizmu prilagojen CMS

Uredništvo destinacijske spletne strani zahteva posebna orodja in prilagoditve. Creatim je v tem oziru razvil uredniško orodje, ki omogoča učinkovito delo z večjezikovnimi vsebinami in njihovo personalizacijo, upravljanje medijskih vsebin, marketinških aktivnosti, delo z novinarji, organizacijo dogodkov in podobno.

 

Metodologija

Dobre fotografije in pohvale obiskovalcev uporabnike prepričajo bolj kot najnovejši tehnološki fičerji. Načrtovanje uporabniške izkušnje se zato začne z razumevanjem uporabnikovih ciljev in načina razmišljanja nato pa se temu prilagoditi uporabniške poti. Uporabniki želijo preproste rešitve in cilj portala montenegro.travel je, da jim to omogoči.

Vendar pa pot do te preprostosti vodi preko interesov številnih deležnikov v lokalnega turizma. Vsi bi, razumljivo, radi izpostavili svojo ponudbo, kar pa se lahko sprevrže v nasičenost in nepreglednost. NTO mora na tej točki deležnike poenotiti okrog ponudbe, ki je dovolj atraktivna, da prepriča uporabnika v obisk destinacije. Creatimova vloga v tem procesu je, da oblikuje strategijo in NTO-ju pomaga v tem procesu.

 

 

Načrtovanje uporabniške izkušnje

Creatimova ekipa iz preteklih izkušenj na podobnih projektih ve, kaj deluje in kaj ne. Ni se ji bilo treba ukvarjati z osnovami. Lahko se je posvetila “sladkim” izzivom, ki pa na koncu naredijo razliko. Sem sodi trajnostno naravnana ponudba, predstavitev kongresov in dogodkov (MICE), partnerska promocija in tisti detajli, ki stran naredijo unikatno. Uporabniške poti so zasnovane na osnovi design thinking metodologije.

 

Razvoj rešitve

V Creatimu smo razvili svojevrsten pristop k upravljanju razvojnih projektov. Držimo se vsebinske strukture in časovnih mejnikov projekta, hkrati pa puščamo prostor za inovacije in eksperimentiranje na nivoju posameznih komponent. Razvoj portala je potekal pod budnim očesom vodje projekta, ki je v vsakem koraku razvoja je poskrbel, da so se težave odpravljale sproti in da ni prihajalo do ozkih grl v procesu razvoja. Ekipa na strani NTO je pri tem aktivno sodelovala. Njena odzivnost pri zagotavljanju podatkov in sprotno sprejemanje odločitev v primeru dilem je bila ključna za nemoten potek razvoja.

visual-storytelling

 

Prenos znanja

Na koncu projekta so Creatimovi strokovnjaki v seriji delavnic predali znanje naročnikovim urednikom, jih spoznali s CMS sistemom Credo DX in upravljanjem posameznih procesov, da lahko uredniki sami upravljajo s portalom. Creatimovi uredniki pa so vedno na dosegu miške, če se kje zatakne.

Kaj pa vaš spletni nastop?

Si predstavljajte, da bi vaše konverzije poskočile, zadovoljstvo kupcev pa naraslo? Kaj bi to pomenilo za vaš posel?

Pogovorimo se