Uporabniška izkušnja: oblikovanje na osnovi podatkov

Uporabniška izkušnja: oblikovanje na osnovi podatkov

Polona
Polona Objavljeno 30. 01. 2019
Uporabniška izkušnja: oblikovanje na osnovi podatkov

Uporabniška izkušnja (UX) je most med spletno storitvijo in njenimi uporabniki (kupci). Naj gre za razvoj spletne strani ali mobilne aplikacije – vsaka ovira na tem mostu je neposredna grožnja uspehu projekta.

Kako zagotoviti, da bodo uporabniki novo spletno storitev res uporabljali? Kako se prepričati, da je izbran koncept res boljši od alternativ? Kako preprečiti, da bi projekt po mesecih vloženega dela zašel v slepo ulico?

Odgovore smo šli iskat na World Usability Congress, ki je potekal v avstrijskem Gradcu. Izmenjava izkušenj z mednarodno uveljavljenimi strokovnjaki s tega področja je pač priložnost, ki je ne gre zamuditi.

Začnite vitko

Skupna ugotovitev vseh diskusij in predstavitev je bila, da je potrebno vse začetne teze in predpostavke preveriti v praksi, na osnovi podatkov o uporabi, še preden se lotimo dejanskega razvoja.

Razvoj bodoče spletne rešitve na osnovi analize njene uporabe s strani dejanskih uporabnikov pomeni razvoj na osnovi dokazanih domnev, s čimer zmanjšamo tveganje za neuspeh projekta, ob enem pa

  • poglobimo poznavanje uporabnikov in njihovih navad,
  • pospešimo proces učenja na osnovi povratnih informacij,
  • zmanjšamo strošek nepotrebnega razvoja,
  • pospešimo vstop na trg,
  • dobimo dobro izhodišče za nove predloge in nove storitve.

Cilj je, da si ustvarimo celostno predstavo o uporabniški izkušnji in da razumemo, KAJ se dogaja in ZAKAJ.

Na ta način deluje razvoj projekta po metodologiji vitke rešitve (Minimum Viable Product  – MVP). Kot je na kongresu izpostavil Jeff Gothelf, avtor knjige Lean UX: Applying Lean Principles to Improve User Experience, MVP omogoča sprejemanje hitrih odločitev na osnovi dejstev in uporabniških odzivov, s tem pa privarčujemo čas in denar.

Tako bomo zagotovili povračilo investicije v najkrajšem možnem času in ob kar najmanjšem tveganju.

Uporabniška izkušnja: oblikovanje na osnovi podatkov

Vir: http://blog.bonzertech.com/lean-software-development-and-minimum-viable-product-mvp/

Več o vitkem pristopu k uporabniški izkušnji: 
https://www.smashingmagazine.com/2014/01/lean-ux-manifesto-principle-driven-design/

Kvalitativna analiza: poslušajte glas uporabnika

Toda kako se lotiti zbiranja podatkov? V okviru kongresa je potekalo več delavnic na to temo. Nekateri pristopi so bili novi, nekateri že znani, vsi pa so postregli s praktičnimi napotki in koristnimi nasveti.

Tako je Craig Tomlin poudaril, da za kvalitativno testiranje uporabnosti funkcionalnosti vaše rešitve zadošča že 5 testnih uporabnikov. Večji vzorec uporabnikov ne prinaša bistveno boljših rezultatov, predvsem pa ne opravičuje s tem povezanih dodatnih stroškov.

Da se lahko lotite optimizacije spletne strani, oz. testiranja določene funkcionalnosti, ni potrebno, da imate rešitev že razvito do popolnosti. Dober vpogled v uporabnost vam omogoča že testiranje na prototipu.

Pomembno je, da uporabnikom zastavimo prava vprašanja in dodelimo več manjših nalog, ki so zastavljene tako, da bodo rezultati kar najbolj nedvoumni in objektivni.

Več o testiranju uporabnosti s 5 uporabniki:  https://www.nngroup.com/articles/how-many-test-users/

Kvantitativna analiza: novi pristopi k A/B testiranju

Izsledke kvalitativne analize je smiselno preveriti še s kvantitativnim testiranjem.

Jorrin Quest, raziskovalec uporabniške izkušnje na osnovi podatkov, je predstavil zanimiv pristop k A/B testiranju.

A/B test običajno uporabnike razdeli v enake množice in jim predstavi različne verzije uporabniške rešitve. Težava je v tem, da lahko traja precej časa, da pridemo do statistično relevantnih vzorcev, pri tem pa pri manj uspešnih variantah tvegamo izgubo konverzij.

Jorrin je zato A/B test nadgradil z naprednejšim – ali kot ga je sam poimenoval –  “tatinskim” algoritmom  (bandit algorithm). V tej verziji namreč uspešnejša varianta postopoma “krade” uporabnike manj uspešni in tako zmanjša tveganje za izgubo konverzij (glej grafiko spodaj).

 Uporabniška izkušnja: oblikovanje na osnovi podatkov

 

Vir: https://www.dynamicyield.com/2015/02/contextual-bandit-optimization/

Več o algoritmu: http://conversionxl.com/bandit-tests/

Za zaključek

To, da se vam ali vašemu šefu zdi ideja za novo spletno storitev super, še ne pomeni, da tako mislijo tudi končni uporabniki. Različni tipi spletnih kupcev imajo o tem različna mnenja, ob tem pa so še vedno bolj izbirčni in zahtevni. Splača se jih vprašati za mnenje, preden investirate kup denarja v storitve in dodelave, ki jih morda ne bo nihče uporabljal. Predvsem pa:

  1. Gradite na s podatki podprtih dejstvih.
  2. Pridobite podatke v zgodnjih fazah projekta, da privarčujete čas in denar.
  3. Ne pozabite na konverzije.

UX ni samo sledenje najboljšim praksam.

UX je predvsem utiranje poti do večjega zadovoljstva uporabnikov in višjih konverzij na osnovi pridobljenih podatkov s strani uporabnikov.

VEČ O UPORABNIŠKI IZKUŠNJI

Načrtujete prenovo spletnega mesta ali trgovine?