Spletna trgovina: z vodenim nakupom do višjih konverzij

Spletna trgovina: z vodenim nakupom do višjih konverzij

Andrej
Andrej Objavljeno 22. 09. 2021
Spletna trgovina: z vodenim nakupom do višjih konverzij

Voden nakup je način spletnega nakupovanja, pri katerem uporabniku algoritem spletne trgovine pomaga zožiti nabor izdelkov in mu tako olajša izbiro.V poštev pride tako pri prodaji potrošnikom kot pri poslovnih nakupih (B2B).

PREBERITE TUDI
Koliko stane spletna trgovina?

Pri nakupu kompleksnejših izdelkov ali storitev imamo opravka z vrsto dejavnikov, ki vplivajo na končno izbiro: komu je izdelek namenjen, kako ga bo kupec uporabljal, s kakšnim namenom, koliko je pripravljen zanj plačati in podobno. 

Posnemanje analognega sveta

Ste že kdaj šli po novo športno kolo ali pa na primer po vzmetnico v trgovino, ne da bi se o nakupu posvetovali s prodajalcem?

Seveda ne. Prodajalci tehničnih izdelkov dobro vedo, da kupca ne smejo pustiti, da tava med policami, ker na koncu zaradi prevelike izbire ne bo kupil nič. Zato mu ponudijo pomoč, da skozi pogovor ugotovijo kaj želi, nato pa mu predlagajo najustreznejši izdelek.

Prodajalec, ki zna svetovati, bo tako prodal več. Kaj če bi znala podobno svetovati tudi spletna trgovina?

Spletna trgovina North Face vas najprej vpraša, kaj pričakujete od pohodnih čevljev.

 

Izbiranje športnega nedrčka pri Victoria’s Seceret

Voden nakup kot izkušnja

V spletni trgovini žal ni prodajalca, ki bi ga lahko uporabnik pocukal za rokav, ko je v dvomih, kaj izbrati. To vlogo skušamo nadomestiti s primerjalniki, filtri in chatboti. Lahko pa vse skupaj povežemo v enovito, personalizirano izkušnjo, ki ji rečemo vodena prodaja (angl. guided selling) ali  - gledano z vidika kupca - voden nakup.

V tem procesu algoritem uporabnika vodi od bolj splošnih vprašanj (relevantni podatki o uporabniku, cena) do bolj specifičnih, mu ves čas svetuje in tako oža izbor primernih izdelkov. Tako uporabniku pomagamo izbrati zanj najbolj primerno športno kolo, računalnik, počitnice, zavarovalniški paket, članstvo v klubu - možnosti aplikacije vodenega nakupa so praktično neomejene.

Vodeni nakup torej

  • zmanjša uporabnikov napor, saj nadomešča raziskovanje, ki bi ga moral uporabnik sicer opraviti, da bi lahko sprejel informirano odločitev
  • zoža nabor možnih izdelkov in mu tako prihrani čas
  • uporabniku svetuje in poveča zaupanje v pravilnost končne izbire.  

 

 

V E3 spletni trgovini lahko izberete paket glede na pričakovano porabo in svoje preference

AMZS čarovnik vam pomaga izbrati ustrezno obliko članstva

Prednosti za prodajalca

Voden nakup omogoča dragocen vpogled v vedenje uporabnikov. Pomaga nam razumeti, kaj vpliva na nakupno odločitev. Tako dobimo celovitejšo predstavo o kupcih, kaj jih žene in zakaj kupijo določen izdelek. 

V e-commerce svetu, kjer igro vodijo kupci, so takšni vpogledi zlata vredni. Ko enkrat vemo, kater odgovori najbolj “vžgejo” in kateri izdelki so najbolj primerni za katerega kupca, lahko ustrezno prilagodimo nakupovalno izkušnjo in povečamo konverzijo. 

V Azerbaijanu lahko počnete marsikaj. Temu ustrezno lahko prilagodite svoj obisk.

Kako se vodenega nakupa lotimo v Creatimu?

  • Analiza procesov
    S spletno analitiko ugotovimo, kje v spletni trgovini bi bila smiselna uvedba vodenega nakupovanja. V pogovoru z vašim prodajnim osebjem in kupci ugotovimo, kaj je širše ozadje nakupne motivacije kupcev in kateri dejavniki najbolj vplivajo na končni izbor.
  • Oblikovanje uporabniške izkušnje
    V tej fazi simuliramo tok uporabnikovega miselnega procesa in ga razdelimo v smiselne korake.  Pripravimo vsebino (poizvedbena vprašanja, nasvete in priporočila) in oblikujemo izgled aplikacije.
  • Razvoj aplikacije
    Izdelamo aplikacijo in jo integriramo s podatki o izdelkih in z drugimi zalednimi sistemi. Aplikacijo lahko podpremo s sistemom za strojno učenje ali pa v proces preko chat aplikacije vključimo prodajno osebje, ki pomaga pri specifičnih vprašanjih.
  • Analiza in optimizacija
    S periodično kvantitativno in kvalitativno analizo vedenja uporabnikov optimiziramo uporabniško izkušnjo in posledično - konverzije.

Voden nakup - nakupovanje prihodnosti

V času, ko se poslavljamo od piškotkov, hkrati pa nas regulativa na področju osebnih podatkov postavlja pred vedno nove ovire, je vodena prodaja ena redkih metod, ki še omogoča vpogled v preference anonimnega uporabnika, mu svetuje in ga usmerja k nakupu. S takšnim pristopom lahko konverzije več kot podvojimo. 

Vas zanima, kako bi lahko v vaši z vodenim nakupovanjem prodali več? V Creatimu lahko pomagamo!