Google Looker (Data) Studio ali kako hitro do statističnih poročil

Google Looker (Data) Studio ali kako hitro do statističnih poročil

Gregor
Gregor Objavljeno 12. 10. 2021
Google Looker (Data) Studio ali kako hitro do statističnih poročil

Če tudi vi izgubljate dragoceni čas in zdravo pamet med iskanjem podatkov statistike in uspešnosti v različnih orodjih, niste osamljen primer. Pogosto opažamo tudi, da si mnogi podatkov, žal, ne interpretirate pravilno. Se prepoznate v tem?

Poročilo mora biti pripravljeno. Pika. A v izogib slabi volji in izgubi časa nam Google ponuja izredno praktično rešitev - Google Looker Studio (bivši Data Studio), ki nudi  enostaven vpogled v statistiko spletne strani, trgovine ali aplikacije, s hitro možnostjo izvoza.

Orodje nam nudi možnost, da

  • najhitreje,
  • nadvse enostavno,
  • pravilno,
  • pregledno
  • in na enem samem mestu

dobimo statistično poročilo in pri tem seveda – prihranimo čas!

Google Data Studio poročilo

Strateško usmerjeni timi za svoje spletne projekte želimo spremljati statistiko in interakcije obiskovalcev na spletnih mestih, spletnih trgovinah in aplikacijah. Google Analytics  velja za najboljše (brezplačno) orodje za spremljanje tega na trgu. Hkrati pa je vsako leto tudi bolj kompleksno in posledično manj enostavno za razumevanje. 

Vsi, ki se praktično dnevno potikamo po vmesniku Google Analytics, predvsem po novi različici 4, lahko potrdimo - orodje že nekaj časa ni več najhitrejše, hkrati pa z novo verzijo manjka večina poročil, ki smo jih navajeni. V Creatimu tudi večkrat opažamo, da si statistike:

  • Če smo politično korektni, interpretirate zelo različno
  • Če pa smo direktni, pa si jih interpretirate – žal – napačno.

Kakorkoli, vodstvo konec dneva zaradi tega ravno ne ploska od zadovoljstva. Imamo prav?

Sanje vsakega izmed nas: pregledna statistika na enem mestu

Google Data studio je odgovor podjetja Google na številne težave uporabnikov pri prebiranju spletnih statistik. V Creatimu smo našli in izpostavili 3 najbolj poglavitne prednosti rešitve, ki nam pomagajo naše številke spraviti v obvladljiv in vsem razumljiv red.

1. Združimo podatke na eni sami strani

V poročilu lahko posamezne statistike prikažete na način, ki vam najbolj ustreza: v obliki številk, grafov, tabel. Vse pa je dostopno na eni sami strani, brez dodatnega klikanja, filtriranja in tuhtanja. Pa še ena dobra novica - poleg Google Analytics podatkov lahko pogledamo v podatke iz Google Ads, Search Console, s pomočjo konektorjev pa tudi iz Facebook, LinkedIn in drugih platform.

2. Gole podatke opremimo z razlago

Analize in njihove priprave so rade dolgočasne. V Looker Studio poročilu zato suhoparne številke dodatno opremimo z besedilom in s tem naredimo poročilo pregledno, prijazno za branje, saj številke, grafe in tabele naredimo razumljive vsakomur, ki ni vešč terminov iz Google Analytics.

3. Ustvarimo personalizirano poročilo

Google Looker Studio (GLS) poročila prilagodimo različnim oddelkom v podjetju in samo za njih pripravimo tiste statistične podatke, ki jih potrebujejo.

Za lažjo predstavo smo na Creatimu pripravili primer GLS poročila, ki si ga oglejte tule.

V GLS torej vključimo na eni strani vse ključne statistike o

  • obiskih,
  • virih obiska,
  • konverzijah in
  • različnih interakcijah na strani.

 Vse te statistike pa povsem enostavno

  • izvozimo v .PDF ali .csv formatu,
  • nastavimo periodično pošiljanje posameznikom v e-poštni nabiralnik,
  • delimo kazalnike na internih prezentacijah, saj so dosegljive prek spletnega brskalnika.

Ekstra bombonček prinašajo filtri

Da bo izdelek popoln in kot iz celofana, dosežemo s tem, da k poročilu dodamo različne filtre. Ti omogočajo, da vse prikazane statistike beremo samo iz perspektive določenih virov obiskov, drugega datuma ali izbranih demografskih podatkov, npr. iz določene države.

Drži, toliko časa lahko prihranimo

Na letni ravni s takim načinom pridobivanja poročil lahko prihranimo tudi več dni časa. Prihranjene živce in čas tako lahko namenimo optimizaciji spletnega nastopa ravno na podlagi Google Looker Studio poročil. Ali pa, če hočete, kavi s prijazno sodelavko ali sodelavcem. 

Če želite prihraniti čas in si olajšati preglede rednih statistik spletnega mesta ali spletne trgovine, pa nas pokličite ali izpolnite spodnji obrazec.