Google Analytics 4: Kaj prinaša in kako ga uvesti v podjetje

Google Analytics 4: Kaj prinaša in kako ga uvesti v podjetje

Gregor Štern
Gregor Štern Objavljeno 23. 06. 2023 10 min za branje
Google Analytics 4: Kaj prinaša in kako ga uvesti v podjetje

GA4 ante portas!

Prenehanje beleženja statistike v Google Universal Analytics (UA) se konča 1. 7. 2023. Verjetno so priprave za prehod na Google Analytics 4 (GA4) tudi pri vas že v polnem teku. Sedaj se že precej natančno ve, kakšne prednosti (in izzive) prinaša GA4. V tem članku jih bomo analizirali in pogledali, kako lahko zmanjšamo tveganja ob prehodu na novo verzijo.

GA3 (UA)

GA4

Glavne novosti Google Analytics 4

1. Osredotočenost na uporabnika
GA4 omogoča celovito razumevanje poti uporabnikov v različnih napravah in platformah. Z vključitvijo podatkov iz spletnih mest, mobilnih aplikacij in interakcij brez povezave GA4 zagotavlja celosten pogled na sodelovanje uporabnikov.

2. Celovito sledenje naprav in platform
Zmožnost sledenja interakcijam uporabnikov v različnih napravah in na različnih platformah. GA4 omogoča analizo interakcije uporabnikov z vašo blagovno znamko ne glede na to, katere stične točke uporabljajo, kar zagotavlja celovit vpogled v njihovo vedenje in preference.

3. Pametnejši vpogledi s strojnim učenjem 
S samodejnimi vpogledi in napovednimi metrikami GA4 pomaga prepoznati vzorce vedenja strank, nastajajoče trende in priložnosti, kar je podlaga za sprejemanje odločitev na osnovi podatkov.

4. Podatkovni model, ki temelji na dogodkih 
GA4 interakcije uporabnikov obravnava kot dogodke. Ta prilagodljiv okvir omogoča sledenje dogodkom po meri, konverzijam in določenim dejanjem uporabnikov, s tem pa prilagoditev GA4 vašim posebnim potrebam po sledenju.

5. Zasebnost
GA4 ima vgrajena orodja za upravljanje soglasij, ki zagotavljajo skladnost s predpisi kot je GDPR. Poleg tega z naprednimi tehnikami modeliranja ščiti podatke uporabnikov, hkrati pa zagotavlja uporabne vpoglede v njihovo vedenje.

Izzivi

Marsikaj kar je bilo dosegljivo na klik v prejšnji platformi, boste v GA4 zaman iskalil, kar povzroča precej slabe volje in sivih las med analitično stroko. Nekatere omejitve so povezane z novim podatkovnim modelom in strogimi pravili zasebnosti, spet drugih ni mogoče razumeti. Kakorkoli, migracija podatkov na novo platformo nas sooči s sledečimi izzivi: 

1. Učna krivulja in prilagajanje 
Prehod na GA4 zahteva prilagoditev na nov vmesnik, podatkovni model in terminologijo. Uporabniki, navajeni prejšnje verzije GA, se spopadajo z učnimi težavami, ko se seznanijo z novim sistemom. Tu se je treba zanesti na dokumentacijo in vire za pomoč pri prehodu, ki jo zagotavlja Google in neodvisni viri na spletu.

2. Združljivost podatkov 
Zaradi popolnoma drugačnega podatkovnega modela zgodovinskih podatkov ni mogoče neposredno prenesti. Čeprav je mogoče vzporedno uporabljati UA in GA4, je primerjava podatkov med obema različicama lahko zahtevna. Razmislite o arhiviranju zgodovinskih podatkov UA in vzpostavitvi novih primerjalnih meril z GA4.

3. Možnosti prilagajanja 
Google je na podlagi povratnih informacij uporabnikov to področje zelo podprl in v GA4 uporabnikom dal možnost izdatnega prilagajanja poročil. Ki pa od vas zahteva dobro poznavanje osnov in kar nekaj vaje, saj se prilagajanja lahko lotimo na različnih koncih. Spremljajte tudi posodobitve in izkoristite razvijajoče se možnosti prilagajanja, ki ustrezajo vašim posebnim zahtevam.

4. Omejitve poročanja
Čeprav GA4 ponuja vnaprej konfigurirana poročila in orodja za analizo, nekatera poročila ali funkcije, ki ste jih bili vajeni, morda ne bodo takoj na voljo. Zato je še bolj pomembno, da se seznanite z možnostmi ustvarjanja in prilagajanja poročil v GA4 in raziščete obhodne rešitve ali alternativne metode.

Na kaj morate biti pri migraciji še posebej pozorni

Prehod UA na GA4 zahteva premišljen pristop. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj korakov in tveganj, ki jih je treba upoštevati pred in med postopkom migracije:

1. Ocenite trenutno nastavitev 
Začnite z analizo obstoječe implementacije UA, vključno s kodami za sledenje, funkcijami po meri, cilji, dogodki in konfiguracijami. Ta ocena vam bo pomagala ugotoviti vrzeli med UA in GA4 ter določiti potrebne prilagoditve.

2. Vzpostavite vzporedno sledenje 
V kolikor ste do 1. 7. 2023 že zbirali statistiko v UA, ste si zagotovili varnostno kopijo in lahko primerjate podatke za namene potrjevanja.

3. Razumevanje razlik v podatkovnih modelih 
UA temelji na sejah in ogledih strani, GA4 pa uporablja model, ki temelji na dogodkih. Seznanite se s strukturo dogodkov GA4 in razmislite o preslikavi obstoječih podatkov in metrik UA na parametre dogodkov GA4, da zagotovite neprekinjeno sledenje in poročanje.

4. Prednostno določite bistvene elemente sledenja 
Določite ključne metrike, dogodke, pretvorbe in cilje, ki so ključni za vaše podjetje. Zagotovite, da so ti bistveni elementi ustrezno implementirani v GA4, da ohranite kontinuiteto pri sledenju in analizi podatkov.

5. Zavedajte se omejitve zgodovinskih podatkov 
Zgodovinskih podatkov iz UA ni mogoče neposredno prenesti v GA4. Razmislite o arhiviranju ali izvozu podatkov iz UA za uporabo v prihodnosti. Določite nova merila in cilje uspešnosti z uporabo podatkov iz obdobja vzporednega sledenja v GA4.

6. Komunicirajte z deležniki 
O načrtu migracije redno obveščajte deležnike, vključno s tržniki, analitiki in razvijalci. Prepričajte se, da vsi razumejo postopek, morebitne vplive in koristi prehoda na GA4. Z rednim obveščanjem boste odpravili morebitne pomisleke in zagotovili nemoten prehod.

Kako naprej?

Ta članek je “pogled od zgoraj” na številne izzive, ki jih prinaša prehod na GA4, vključno z oceno trenutne nastavitve, vzpostavitev vzporednega sledenja, razumevanje razlik v podatkovnih modelih in prednostno razvrstitev bistvenih elementov sledenja. Temu je potrebno  dodati še tveganja zaradi nekonsistentnosti podatkov in izgube nekaterih funkcij. 

V naslednjih člankih bomo posamezne funkcije GA4 osvetlili z bolj tehničnega vidika, in si jih ogledali na praktičnih primerih. 

Če vas tema zanima predlagam, da se naročite na Creatimove e-novice. 

Prav tako bom vesel povratnih informacij o vaši izkušnji z GA4. Zanima me, kaj so za vas največji izzivi, da morda skupaj poiščemo rešitve v enem od prihodnjih prispevkov. Pišete mi lahko na naslov gregor.stern@creatim.com.