Optimizacija za iskalnike - SEO osnove

Optimizacija za iskalnike - SEO osnove

Gregor Štern
Gregor Štern Objavljeno 10. 10. 2021
Optimizacija za iskalnike - SEO osnove

Optimizacija za iskalnik Google je zelo podobna že več kot 10 let. Google želi razumeti našo vsebine, pri tem pa si pomaga predvsem z vsebino, ki jo razumejo tudi uporabniki, ki pridejo na stran. Skritih bližnjic, ki bi dolgoročno prinašale rezultate, ni.

Osnova vsake spletne strani, ki želi biti visoko uvrščena v rezultatih iskanja je upoštevanje določenih točk optimizacije, ki so naštete v nadaljevanju

 

1. Meta naslov

<title>Meta naslov strani</title>

Meta naslov je najpomembnejši del vsebinske optimizacije, saj nudi informacijo o čem govori vsebina določene strani. Hkrati se ta naslov izpiše tudi v zavihku brskalnika ter rezultatih na iskalniku Google.


2. Naslov strani

To je naslov, ki ga vidijo uporabniki običajno na vrhu posamezne strani in je lahko enak ali pa tudi drugačen od meta naslova. Naslov strani mora biti vedno znotraj posebnega html elementa, kot je prikazano spodaj:

<h1>Naslov strani</h1>


3. Meta opis

<meta name="description"

Meta opis nima neposrednega vpliva na rezultate v iskalniku, lahko pa motivira uporabnike h kliku na izpisan rezultat. Da Google lahko izpiše ta rezultat, se morajo ključne besede v opisu ujemati z vpisanimi ključnimi besedami v iskalniku Google.


4. Informacija o indeksiranju

V kodi spletnega mesta naj bo na vsaki strani, ki jo želimo imeti v rezultatih na Google-u, tudi spodnja vrstica:

<meta name="robots" content="all">

V kolikor strani ne želimo imeti v rezultatih, mora aplikacija omogočati nastavitev, ki v kodo izpiše spodnjo vrstico:

<meta name="robots" content="noindex">


5. Reševanje podvojenih vsebin

V kolikor je na našem spletnem mestu več strani z enako vsebino, je potrebno določiti, katera se prikaže v rezultatih iskanja. To dosežemo z izpisom spodnje vrstice (primer je za naslovnico Creatim-a):

<link rel="canonical" href="https://www.creatim.com/" />

 

6. Usmerjanje robotov na prevedene vsebine

V kolikor je naše spletno mesto večjezično, iskalnim robotom lahko pomagamo z izpisom rel alternate oznake, ki pove, da ima ta vsebina tudi prevod na drugem naslovu. Primer izpisa v kodi je spodaj:

<link rel="alternate" href="https://www.creatim.com/en" hreflang="en" />


7. Ključne besede

Včasih se je ključne besede vpisovalo v poseben del kode, kar pa danes iskalnik Google ne upošteva več. Google danes dobro razume jezike, tudi slovenščino, kar pomeni, da lahko uporabljamo sklone, množino in tudi sopomenke. Take ključne besede naj bodo vključene v naslove, podnaslove, prvi odstavek na strani in multimedijske vsebine.


8. Multimedija in druge vsebine

Priporočljivo je, da imamo na straneh, ki jih želimo imeti visoko v rezultatih iskanja na Google-u, tudi slike, video, alineje, tabele ipd. Te vsebine naj ne bodo velike za prenos (npr. v MB-jih), ter naj tudi vsebujejo različice ključnih besed, npr. v imenu slike ipd.


9. Povezave

Da bodo iskalni algoritmi bolje razumeli našo vsebino, se priporoča, da imamo na vsaki strani vsaj kakšno povezavo na sorodne vsebine na našem spletnem mestu. Pomembno je, da so te povezave na besedilu, ki vsebuje ključne besede povezane vsebine. 

Na bolje optimiziranih straneh se priporoča tudi uporaba zunanjih povezav na zaupanja vredne strani.

 

10. Obseg vsebine

Vsaka stran, ki jo želimo imeti visoko uvrščeno med rezultati na Google-u, naj vsebuje vsaj 300 besed, vsebina na njej pa naj bo unikatna, pravopisno pravilna in berljiva za spletnega uporabnika (tako na desktop kot mobilnih napravah).

 

Glede na konkurenčnost panoge in tip spletnega nastopa obstaja še kar nekaj SEO malenkosti, ki jih moramo urediti na spletnem mestu, a če v začetku poskrbimo za zgoraj opisanih deset točk, bo naše delo v nadaljevanju veliko lažje.

Za bolj podrobno razlago zgornjih točk ali pomoč pri reševanju konkretnejših težav pri optimizaciji spletnega mesta pa nas lahko vedno kontaktirate.