Brezplačna orodja za vsebinsko SEO optimizacijo za iskalnike

Brezplačna orodja za vsebinsko SEO optimizacijo za iskalnike

Gregor
Gregor Objavljeno 22. 01. 2021
Brezplačna orodja za vsebinsko SEO optimizacijo za iskalnike

Pri pisanju tekstov se pogosto šele naknadno spomnimo na vsebinsko optimizacijo za iskalnike, ki bi na spletu morala biti vodilo pri pisanju člankov, opisov naših izdelkov in storitev.

Na pomoč nam lahko priskočijo različna brezplačna in tudi plačljiva orodja - nekatere, ki jih pogosteje uporabljamo, smo na kratko opisali.

1. Serprobot

https://www.serprobot.com/

Enostavno orodje za hiter pregled pozicij na iskalnikih. Za pregledovanje pozicij v Creatimu uporabljamo tudi druga orodja, kot so WebCeo in Semrush, vendar je Serprobot predvsem zelo hiter pri odpiranju, kar je pri dnevnih pregledih pomemben faktor. Prav tako je zelo pregleden in na enem mestu nudi vse ključne podatke.

serprobot-2

 

2. Sistrix

https://app.sistrix.com/en/serp-snippet-generator

Orodje za predogled meta naslova in opisa, kot se prikaže v iskalniku Google na strani rezultatov. Omogoča tudi vnos ključne besede za ogled poudarjenih besed med rezultati, ločen pregled mobile rezultata in omejitev dolžine po pikslih in znakih.

sistrix-seo

 

3. Yoast preview

https://yoast.com/research/real-time-content-analysis/

Popularni vtičnik za Wordpress je dostopen tudi na spletu in omogoča preverjanje vaših vsebin z vidika SEO optimizacije.

seo-yoast

 

4. Seoreviewtools

https://www.seoreviewtools.com/content-analysis/

Podobno orodje kot Yoast, ki preveri stopnjo vsebinske optimizacije vaše vsebine.

seo-review

 

5. KWfinder

https://kwfinder.com/

Vnesite ključno besedo, izberite državo in preverite popularnost ključne besede. V rezultatih se prikaže tudi sopomenke in podobne ključne besede. Orodje je nekoliko bolj primerno za globalno popularne ključne besede, deluje pa tudi na bolj iskanih slovenskih ključnih besedah.

 

6. Google Search console

https://search.google.com

Ne smemo pozabiti na Google Search Console, ki nudi statistiko prikazov naših strani na Google-u, hkrati pa tudi seznam iskalnih poizvedb, na katere se naša stran najpogosteje prikazuje. Tovrstno statistiko najdemo v meniju Performance.

Pogosto ugotovimo, da se naše stranke ne zavedajo, da je potrebno za prikaz statistike klikniti na kvadratek - šele, ko je obarvan, se pokažejo nižje na strani podatki v gradu in tabeli.

Neizbrane statistike so bele:

search-console-options-off

Izbrane statistike so obarvane:
search-console-options

 

Zavedamo se, da na spletu hitro najdemo množico drugih SEO orodij, prav tako se vseskozi pojavljajo nova. Glede na potrebe si tako vsak lahko sestavi seznam orodij, ki mu najbolj ustreza. Če vam proračun dopušča pa so prva izbira plačljiva orodja (Semrush, Moz, Ahrefs ...), ki združujejo zgoraj omenjene funkcionalnosti na enem mestu.