Določanje cen v spletni trgovini

Določanje cen v spletni trgovini

Bernard
Bernard Objavljeno 26. 02. 2018
Določanje cen v spletni trgovini

Pri spletnem trgovanju poznamo dve različni ceni, ki jih je potrebno določiti na nivoju vsakega izdelka: osnovno in spletno ceno. Prva predstavlja izhodiščno ceno izdelka, druga pa vrednost, po kateri smo izdelek pripravljeni prodati na spletu. V različnih sistemih sta obe ceni poimenovani različno (PrestaShop: base price, final price; Magento: regular price, special price; IBM WebSphere Commerce: list price, offer price, itd.).

dolocanje-cen-v-spletnih-trgovinahSpletni popusti so največkrat rezultat razlike med osnovno in spletno ceno izdelka.

V primeru, da je spletna cena nižja od osnovne, je to prikazano v spletni trgovini kot prihranek na nivoju izdelka.

Za razvijalce spletnih strani je ključen podatek, da sta obe ceni poznani že v naprej. To pomeni, da lahko katalog vključno s cenami v celoti „keširamo“ oz. jih zapišemo v predpomnilnik. Prikaz cene izdelka je namreč enak za vse uporabnike in ne upošteva njihove morebitne dodatne ugodnosti. Strani v spletnem katalogu, ki jih je nek uporabnik že obiskal, so tako na voljo naslednjemu uporabniku. Sama vsebina strani se vzame kar iz predpomnilnika, kar bistveno pohitri delovanje strani.

Na samo ceno izdelka lahko vplivajo še razne marketinške aktivnosti oziroma promocije. Njihov vpliv na ceno je viden šele na nivoju košarice, saj je odvisen od najrazlilčenjših promocijskih dejavnikov: uporabniške skupine, tipa plačila, tipa dostave… tega pa ni moč “keširati” v naprej.

Več o tipih in delovanju promocij pa v prihodnjih objavah.