Promocije v spletnih trgovinah

Promocije v spletnih trgovinah

Bernard
Bernard Objavljeno 22. 01. 2018
Promocije v spletnih trgovinah

Promocijske akcije v trgovini v veliki meri vplivajo na uspešnost prodaje, enako velja tudi za spletne trgovine. Največje prodajne skoke beležimo v času super prodajnih akcij (Npr. -10% na vse izdelke…). Izven promocijskega obdobja je uspešnost prodaje manjša, zato je v interesu prodajalca, da se na tem področju stalno nekaj “dogaja”. Govorimo o spletni prodaji, ki jo poganjajo promocije (Promotion driven sales).

Promocije v spletnih trgovinah

Nabor spletnih promocij je zelo širok. Večina sistemov za spletno prodajo podpira sledeče promocije:

  • ugodnosti na nivoju izdelka (prihranite -10%, -20 EUR),
  • ugodnosti ob nakupu paketa večih izdelkov (kupiš 2 plačaš 1, kupiš A dobiš B -25%…),
  • ugodnosti na nivoju skupine izdelkov (hladilniki -10%, aparati znamke A -15%…),
  • ugodnosti na nivoju dostave (brezplačna dostava, cenejša dostava…),
  • ugodnosti na nivoju naročila (darila, vrednostni boni, …).

V določenem trenutku lahko na ceno izdelka vpliva več promocij. Večkrat se zgodi, da različne promocije dosegajo iste izdelke oz. skupine izdelkov. Zato mora urednik spletne trgovine imeti možnost, da določi, ali se promocije med seboj združujejo oz. izključujejo. Pri združevanju je končna cena izdelka rezultat obračuna vseh promocij, ki vplivajo nanj. V primeru izključevanja pa se obračuna le promocija z najvišjo prioriteto.

Med naprednejše marketinške akcije štejemo promocijske aktivnosti namenjene točno določeni uporabniški skupini (Npr. najstniki, športniki, Ljubljančani, neporočeni …). Uporabniške skupine določamo ročno, z nastavljanjem željenih parametrov (spol, starost, hobiji, lokacija…) oz. avtomatično na podlagi aktivnosti, ki jih uporabnik izvaja v spletni trgovini (iskanje določenega artikla, klik na oglasno pasico, registracija, pregledovanje določene kategorije izdlekov…). V teh primerih so ugodnosti deležni samo uporabniki, ki spadajo v izbrano uporabniško skupino.

Že bežen pogled na zgoraj naštete možnosti nam jasno pokaže, da je promocijski mehanizem precej zapleten. Obračun promocij ni odvisen zgolj od izdelkov v košarici, ampak tudi od uporabniške skupine kateri kupec pripada, od prioritete obračunavanja promocij, od vrednosti naročila, načina plačila, načina dostave, itd.

Za razliko od določanja cen izdelkov na podlagi razlike med redno in spletno ceno se promocijske ugodnosti obračunavajo šele na nivoju košarice, ko so zagotovljeni vsi potrebni podatki za njihov obračun. Le tako dobimo pravilen izračun vrednosti naročila.