Merkur - Creatim case study

Kako spletno trgovino izkoristiti za pospeševanje prodaje v trgovskih centrih?

Merkur

ocena

4,5

Preberite Clutch oceno

 


Katere storitve smo vključili v ta projekt?

  • Funkcionalna specifikacija
  • Uporabniška izkušnja
  • Integracija zalednih sistemov
  • Storitve optimizacije
  • Oblikovanje rešitev
  • Razvoj spletne trgovine
  • Vzdrževanje in podpora

Pogovor z naročnikom

Spletno trgovanje je v Merkurju relativno mlada zgodba. Čeprav so s prvo spletno trgovino orali ledino že davnega 2001, je to področje v polnosti zaživelo šele 2018, ko so rast prodaje na tem področju zastavili kot strateški cilj. Kmalu je postalo jasno, da obstoječa tehnična rešitev ne zadošča načrtom in da bo potrebna prenova. Kako so se lotili prenove spletne trgovine in kakšni so cilji, smo se pogovarjali z Davidom Osojnikom, vodjem Spletne prodaje in spletnega komuniciranja v Merkurju.

David, za uvod se najprej dotakniva širše slike - Kakšni so Merkurjevi strateški cilji in kakšno vlogo ste v tem okviru namenili spletnemu trgovanju?

V Merkurju trenutno potekata dva strateška projekta. Najprej je tu uvedba storitev na ključ in prehod iz DIY [Do It Yourself] v DIFM [Do It For Me]. Iz tega je nastala storitev Rečeno-Storjeno, kjer se fokusiramo predvsem na fasade in kopalnice. Kupcu zagotavljamo celovito storitev, od svetovanja, predstavitve trendov, načrtovanja, obročnega odplačevanja, garancije in tudi same izvedbe. Domačim mojstrom se seveda ne mislimo kar odpovedati. Smo pa po mednarodni raziskavi med velikimi trgovci v Evropi trenutno edini, ki pokrivamo segment storitev na ključ. Zaostajamo pa pri razvoju spletnega trgovanja, ki je druga strateška usmeritev.

Ste se zato odločili za prenovo spletne trgovine?

Prenove spletne trgovine smo se sprva lotili z obstoječim ponudnikom, s katerim smo sodelovali vrsto let. A projekt nekako ni stekel po načrtu. Po šestih mesecih smo bili še vedno zelo na začetku, zato smo se odločili, da poskusimo s kom drugim. Obrnili smo se na Creatim. V Merkurju se je v tem času tudi na najvišjih inštancah vzpostavilo zavedanje, da je spletna trgovina strateško pomemben projekt in da moramo bistveno bolj odločno stopiti po tej poti. To je bil zelo pomemben trenutek v zgodovini Merkurja.

Razvoj trgovine na relativno novi platformi Magento 2 je bil tudi za Creatim precejšen tehničen izziv, ni vse potekalo gladko…

Res je. A razlika je bila že v samem pristopu, pri vodenju in razumevanju projekta. Pomembno je, da nas izvajalec razume, da ve, kaj želimo. Če tega ni, imamo temeljni problem. Creatim nam je v tem pogledu dal neko dodatno širino. Razvoj ni samo aplikacija, v projekt so se vključili številni oddelki v Merkurju, od IT-ja, marketinga in produktnih vodij do pravne službe. Pomembno je tudi, da je Creatim pri načrtovanju podal zelo realne stroškovne ocene, da smo lahko planirali sredstva in na koncu ostali v predvidenih finančnih okvirjih.

Pomembno je, da nas izvajalec razume, da ve, kaj želimo. Če tega ni, imamo temeljni problem. Creatim nam je v tem pogledu dal neko dodatno širino.

Čeprav je bil cilj projekta prenos obstoječega stanja, je Creatim predlagal kar nekaj koristnih dopolnitev … na primer možnost ocenjevanja in komentiranja izdelkov. Tudi sedaj sem vesel pobud s strani Creatimovih razvijalcev v stilu “Hej, konkurenca je uvedla tole, a bi tudi mi…?” Mislim, da je bila izbira platforme Magento 2 Enterprise dobra odločitev, prav tako izbira Creatima za partnerja.

Kako pa si zadovoljen z rezultatom projekta?

Glede na cilje, ki smo si jih zadali, je končni rezultat odličen. Cilj je bil prenos obstoječega stanja na sodobnejšo platformo, ki nam bo omogočila nadaljnji razvoj in rešila ključni izziv, to je bil drastično prepočasen page load. Zdaj vsi vemo, da imamo eno najbolj odzivnih trgovin v Sloveniji. To nam je rešilo tisoč in en problem. Stranke se ne pritožujejo več, promet raste, prodaja raste, sedaj je pa žogica predvsem na Merkurju, da reši interne izzive, da bomo lahko v prihodnje projekt uspešno razvijali. Zadali smo si zelo ambiciozen cilj, saj želimo imeti v naslednjih nekaj letih najboljšo spletno trgovino v Sloveniji.

Katere izzive imaš v mislih?

Zaledni procesi niso na takšni ravni kot je spletna trgovina, zato vseh potencialov na tem področju ne moremo izkoristiti. Ozko grlo je predvsem v logistiki. Trenutno pripravljamo projekt logistične optimizacije. Zajema številne majhne rešitve, da olajšamo življenje odpremni ekipi. Drugi izziv je nadgradnja obstoječe storitve Click&Reserve. Želimo namreč razširiti mrežo prevzemnih mest in vanjo vključiti vseh 23 trgovskih centrov. Hkrati bomo kupcem omogočili spletno plačilo pri izbiri te storitve ter tako bistveno nadgradili nakupovalno izkušnjo.

Zdaj vsi vemo, da imamo eno najbolj odzivnih trgovin v Sloveniji. To nam je rešilo tisoč in en problem.

Tretji projekt je postopna uvedba “storitev na klik”, v skladu s strateško usmeritvijo prodaje rešitev na ključ. Kupci, ki kupijo določen izdelek kot je na primer klimatska naprava, pogosto potrebujejo tudi montažo. Želijo celovito storitev in to je lahko Merkurjeva konkurenčna prednost. Odličen primer takšne storitve je fasada. Storitev je sicer prekompleksna, da bi jo izvajali preko spletne trgovine, vendar pa vsi vemo, da kupci raziskujejo na spletu, preden se odločijo za nakup. Polovica povpraševanj za fasade pride preko spletne trgovine. Rast na tem segmentu je 200 odstotna. Trend rasti je 50%. Lahko bi prodali še več, ampak smo omejeni s številom mojstrov. Obe strateški usmeritvi, spletna prodaja in prodaja storitev se na določenih točkah odlično dopolnjujeta. Po naših raziskavah kar 60% vseh nakupov v trgovskih centrih pride preko spleta, pri čemer vseh obiskov niti nismo uspeli zajeti v raziskavo. Vse to kaže, da je trgovina pravi “Lead generation” motor za trgovske centre. Vse tri projekte pa povezuje isti izziv - prikaz zalog. Če želimo zagotoviti optimalno uporabniško izkušnjo, moramo algoritem dobavljivosti nadgraditi. To je trenutno primarna naloga.

Kakšni so pa načrti za prihodnost?

KPI-ji so določeni, moramo jih doseči, kar pomeni da mora prodaja, kljub izzivom v logistiki, rasti. Po drugi strani je potencial ogromen. Dolgoročno obstaja tudi možnost širjenja spletne prodaje na balkanske trge. Merkur je tam nekoč že bil, še vedno smo zelo prepoznavna blagovna znamka. Ob morebitni novi širitvi je logično, da bo spletna trgovina igrala osrednjo vlogo. Vendar pa moramo najprej urediti procese doma.

David, hvala za pogovor.

Rezultati

Odzivnost spletne trgovine je manjša od 0,5 sekund.

Naša ekipa je razvila eno najhitrejših Magento 2 enterprise spletnih trgovin v regiji, s tem ko smo odzivni čas strežnika zmanjšali pod 0,5 sekunde.

Kaj pa vaš spletni nastop?

Si predstavljajte, da bi vaše konverzije poskočile, zadovoljstvo kupcev pa naraslo? Kaj bi to pomenilo za vaš posel?

Pogovorimo se