Osebni razvoj

 Funkcionalna specifikacija

 Oblikovanje rešitev

 Uporabniška izkušnja

 Razvoj programske opreme

 Vzdrževanje in podpora

 Gostovanje

 Storitve optimizacije

   

Naročnik

Podjetje E 3 je primorski trgovec z električno energijo. Delujejo v zahtevni panogi, ker je težko doseči prepoznavno razliko med konkurenti. Geografskih omejitev za odjemalce ni, vsak lahko brez večjega napora kadarkoli zamenja ponudnika. V takšni situaciji postane uporabniška izkušnja pomemben vidik profiliranja blagovne znamke, še zlasti na spletu.

Tega so se zavedali v E 3, ko so začrtali strategijo spletnega nastopa. O načrtih družbe na tem področju smo se pogovarjali z Milošem, vodjem projekta v E 3.

Miloš, kaj je bil osrednji cilj prenove spletnega nastopa E 3?

Strategija E 3 vključuje usmeritve trajnostnega razvoja in nagovarja sodobnega, osveščenega odjemalca. A ravno tega profila odjemalcev s starim portalom nismo uspeli pritegniti. Gre za mlajše uporabnike, ki so navajeni vrhunske uporabniške izkušnje in te hitro označijo za “fosila”, če ne slediš trendom. Zato smo se v podjetju odločili za prenovo. Želeli smo rešitev, ki nam bo omogočila fleksibilnost pri prodaji, hkrati pa omogočila informiranje, osveščanje in izobraževanje odjemalcev.

Kakšno fleksibilnost imaš v mislih?

Novi poslovni model podjetja E 3 temelji na osredotočenosti na kupca. Za naše odjemalce smo pripravili segmentirano ponudbo paketov električne energije glede na njihov življenjski slog.

Pomembno je, da so razlike med paketi transparentne in razumljive, kar omogoča umestitev naročila paketa električne energije v spletno trgovino. Osnovno ponudbo dopolnjuje lojalnostni program, kjer je našim zvestim odjemalcem na voljo atraktivna ponudba izdelkov po nižjih cenah in številne dodatne ugodnosti, med katerimi bi še posebej izpostavili nakup na obroke in obračunavanje obrokov na računih za elektriko. Na tem mestu bi še posebej opozoril na novost v Sloveniji; to je ponudba E3 Ekstra, ki je sestavljena iz naprave in paketa električne energije.

Kako pa se ta strategija odraža v uporabniški izkušnji?

Sodobni uporabniki si želijo samopostrežnih orodij, da lahko sami upravljajo s svojim računom. To je bil tudi eden od ciljev prenove. Sedaj so jim na enem mestu na voljo vse relevantne informacije, na podlagi katerih se lahko odločajo med posameznimi paketi.

Naj omenim samo orodje za lažjo izbiro paketa in zamenjavo dobavitelja. Naročilo paketa električne energije smo vključili v spletno trgovino, kar je novost v Sloveniji. E3 Trgovina tako omogoča uporabnikom enovito uporabniško izkušnjo.

Kako pa nova rešitev vpliva na delo uredniške ekipe?

Moram reči, da je uredniško delo precej bolj učinkovito. Prej se je vedno zataknilo pri realizaciji prodajnih aktivnosti, sedaj imamo proste roke. Ostali procesi pa potekajo avtomatično, zato je administrativnega dela bistveno manj.

Rešitev

 Uporabniška izkušnja

Glavna vodila načrtovanja uporabniške izkušnje so bila

  • Enostavnost uporabe
  • Transparentna komunikacija
  • Usmerjenost k prodaji

E3 poslovni model je relativno kompleksen. Velika količina informacij in številne možnosti izbire pa zahtevajo ogromno miselnega napora, kar uporabnike odvrača (Don’t make me think).

Uporabniške poti smo zato zasnovali na principih vodene prodaje (guided selling), kjer s pomočjo filtracije uporabnikovih preferenc uporabnika “vodimo” proti nakupu. Čarovnik za izbiro paketa uporabniku prikazuje samo zanj relevantne informacije, mu sproti svetuje in s pomočjo informativnega izračuna pomaga pri izbiri. Hkrati mu ponuja dodatne ugodnosti ter ga tako usmerja proti končnemu cilju - nakupu paketa. 

Tehnologija

Tehnično je rešitev bolj uporabniški portal kot spletna trgovina, kljub temu pa zahteva vse elemente tehnične trgovine: katalog, upravljanje z uporabniki in naročili, košarico, itd. Zato smo se odločili, da rešitev razvijemo na platformi za spletno trgovanje Sylius, ki je zlasti primerna za atipične spletne trgovine, kakršna je E3 Trgovina. Modularna zasnova platforme omogoča dobro kontrolo podatkovnih poti tudi ob večjih prilagoditvah in nadgradnjah po meri. Rešitev je integrirana z zalednimi sistemi (CRM, ERP, upravljanje z naročili) in orodjem za spletno analitiko.

Načrti? Ideje? Pogovorimo se!

Ustvarimo skupaj novo zgodbo.

Kontakt     

ocena

4,5

Merkur

Super odzivna spletna trgovina

Spletno trgovino lahko izkoristimo za pospeševanje prodaje v trgovskih centrih.

Preberi več

Brezplačen pogovor s
strokovnjakom

Vsako podjetje je drugačno in zahteva prilagojen pristop. Rezervirajte 30-minutni telefonski termin s strokovnjakom za uporabniško izkušnjo. Skupaj bosta pregledala, kako v obiskovalcih vaše spletne strani vzbuditi željo, da postanejo vaše stranke.

Pogovorila se bosta:

  • Kako oblikovati strateška izhodišča za pridobivanje kupcev preko spleta
  • Katere marketinške taktike so najbolj primerne glede na vaše poslovne cilje
  • Kaj je možno izboljšati takoj, da pripomoremo k dosegu zastavljenih ciljev