Vaši kupci so na spletu – kaj pa vi?

Vaši kupci so na spletu – kaj pa vi?

Andrej
Andrej Objavljeno 05. 06. 2018
Vaši kupci so na spletu – kaj pa vi?

Po raziskavi MOSS slovenske spletne strani vsak dan obišče približno 700.000 različnih obiskovalcev (za dve in pol Ljubljani). Letošnjega januarja je slovenski spletni prostor obiskalo preko 1,4 milijona različnih slovenskih uporabnikov. Vsak od teh uporabnikov je na spletu v januarju preživel povprečno 15 ur.

  • Ali znate to silno maso ljudi pritegniti na svoje spletne strani, jih spremeniti v potencialne stranke in v nadaljevanju v zadovoljne kupce?

V vseh zgodovinskih časih so šli ponudniki vedno tja, kjer so bili kupci. Takšni so bili srednjeveški sejmi, takšni so tudi današnji sejmi, pa današnja nakupovalna središča in današnji internet.

Vaši kupci so na spletu – kaj pa vi?

Sejemski in spletni nastop

Spletni prostor je dejansko kot velikanski sejemski prostor. Z vidika ponudnika si moramo zagotoviti ugodno lokacijo, da nas bodo sploh našli (iskalni marketing). Ko nas najdejo, moramo poskrbeti, da nam namenijo več kot samo nekaj sekund pozornosti (sporočila na vstopni strani). Potegniti jih moramo v svoj razstavni prostor oz. v svojo spletno predstavitev. Ne zgolj z nekimi nagradnimi igrami, temveč predvsem z uporabnimi vsebinami in rešitvami za probleme, potrebe in želje obiskovalcev (intuitivna navigacija po straneh). Počutje na sejemskem prostoru oz. na spletni strani mora biti prijetno (ravno prav vsega).

  • Ali veste, kolikšen del dnevnih uporabnikov slovenskega spletnega prostora obišče vašo spletno predstavitev?
  • Ali veste, koliko časa obiskovalci potrošijo na vaših spletnih straneh, in kje ga potrošijo?
  • Ali veste, kolikšen del obiskovalcev pusti na vaši strani kakršno koli konkretno sled, ki jo lahko uporabite v prodajne namene (oddaja vprašanja ali povpraševanja, prijava na e-obveščanje, oddaja naročila …)?
  • Ali veste, kako te rezultate izboljšati na kar se da hiter, enostaven in učinkovit način?

Nastop na sejmu ali na spletu mora biti učinkovit. Učinkovitost merimo z zajetimi kontakti, ki so nas pripravljeni slediti oz. katerim lahko postrežemo individualne rešitve. V primeru neposredne sejemske oz. spletne prodaje je učinkovitost lažje pomeriti z obsegom neposredne prodaje. Včasih je sejemski oz. spletni nastop namenjen izgradnji blagovne znamke, pa tudi v takih primerih ne bi smeli odganjati strank s konkretnimi potrebami.

Spletni nastop ima velike potenciale

Upam trditi, da je danes nastop v spletnem prostoru pomembnejši od nastopa na sejmu. Sejem traja le nekaj dni in nekaj ur na dan. Je tudi geografsko omejen, medtem, ko je spletna predstavitev na razpolago vse dni v tednu, vse ure, geografsko neomejeno. Najboljša je seveda kombinacija sejemskega, spletnega in vseh ostalih »nastopov« na trgu. Koliko takšnih in drugačnih sredstev vlagate v tako ali drugačno prisotnost?

Izdelajte dober načrt

Prilagoditve na internetno realnost so nujne. Potrebne so hitre prilagoditve (da odpravite svoje najbolj kritične napake prisotnosti na spletu) in potrebne so temeljne prilagoditve na obvladovanje različnih segmentov strank preko vseh kanalov, obvladovanje ponudbe izdelkov in storitev in obvladovanje oskrbnih procesov – logistike.

Vsak potrebuje načrt konkretnih rešitev. Ga že imate?

Priložnosti bomo obdelali v obliki 24-ih lekcij za preboj med najboljše: več obiskovalcev, več potencialnih strank, več prodaje, ponudbe večjih vrednosti, večkanalno trženje, novi poslovni modeli, cenovna konkurenčnost, zaupanje in blagovne znamke, družbena omrežja, mobilne rešitve, nove logistične rešitve, izjemna in celovita uporabniška izkušnja, internacionalizacija kot grožnja in priložnost …

Prihodnost

Vsak načrt potrebuje dosledno izvedbo dobrih izvajalcev, vsaka izvedba pa zasluži, da zaživi v praksi. Pomemben del načrta je zato tudi načrt uporabe spletnih rešitev, načrt ciljev in načrt spremljanja doseganja teh ciljev.

Ne glede na naše delo posameznika, pa lahko verjamemo, da bo spletni »sejem« vedno večji, z vedno več obiskovalci. Slednji bodo na sejmu preživeli vse več časa. To isto bodo počela tudi najuspešnejša podjetja. Boste med njimi? Seveda boste ;-).