Spletna trgovina - na nakup najbolj vplivajo podatki, ki jih ni

Spletna trgovina - na nakup najbolj vplivajo podatki, ki jih ni

Mitja
Mitja Objavljeno 13. 07. 2017
Spletna trgovina - na nakup najbolj vplivajo podatki, ki jih ni

Verjetno se strinjate, naj gre za zasebni (B2C) ali poslovni nakup (B2B), da se kupci za nakup odločajo na podlagi informacij.

Nekaj primerov opisov

Pri opisu sesalca ni navedeno ali zahteva uporabo vrečk za prah ali ne. Pri pohodni jakni ne piše, ali je z goretexa ali ne.  Pri čevljih je velikost navedena v ameriških enotah, ki kupcu v Sloveniji ne pomenijo nič. Vse to so lahko razlogi, da kupec ne kupi.

Podatki pa niso samoumevna danost. Kupci pač ne morejo vedeti kaj je barva K6-72. Torej bo to potrebno nekje popraviti v temno zeleno.   Zlasti pri izdelkih, kjer cena ni glavni motiv, je dovolj nazoren opis tisti faktor, ki lahko prevesi tehtnico.

 eCommerce - na nakup najbolj vplivajo podatki, ki jih ni

Slika 1:  samo objava slikic in naziva izdelka ni dovolj

Jasno izpostavljene prednosti, kakovostna slikovna predstavitev, tehnične karakteristike, navodila za uporabo, video predstavitve, kakovostni prevodi…vse to vpliva na zaupanje kupca, gradi ugled blagovne znamke in neposredno vpliva na nakupno odločitev, tudi če kupec izdelka ne namerava kupiti.

Vsi prodajalci potrebujejo podatke o izdelkih, ki so prilagojeni kupcu. Pika.
In kaj sedaj? Urejanje pomenilo bi šestmesečno delo vsaj treh zaposlenih. Tako ali tako pa …

Vsi podatki so že v  ERP-u

V ERP-ju so običajno zbrani podatki, ki jih podjetje potrebuje za normalno poslovanje (cene, zaloge…)…Kaj pa različni tipi fotografij, video, vabljivi naslovi, izpostavljene prednosti, daljši opisi, skratka informacije, ki so namenjene kupcu? Namen ERP-ja ni shranjevanje marketinških materialov.

Podatke, ki niso v ERP, zbiramo v Excelu

Vse lepo in prav, a kaj, ko je urejanje obsežnih spletnih katalogov s tisoči izdelkov (vsaj z običajnimi namiznimi orodji) praktično neobvladljivo. Tudi če vam uspe počistiti podatke za nazaj, bodo znova in znova prihajali novi izdelki.

Podatke bomo zbirali v spletni trgovini

Naš cilj je zagotoviti enoten pogled na izdelke z vsemi informacijami, ki bodo prepričale kupca. Ti pričakujejo točne in aktualne podatke, ne glede na to, ali brskajo po vašem tiskanem katalogu, po spletni strani, ali pa na sestanku načrtujejo nabavo za naslednje leto. Spletne trgovine so namenjene prezentaciji podatkov in ne (večkanalnemu) upravljanju z njimi.

Naveličani Excelov in neskončnega copy/paste sistema? V resnici ne veste čisto dobro, kje so podatki?

Rešitev je Product information Management, ali krajše PIM. Po raziskavi Forrester Research so največji zagovorniki PIM rešitev v podjetjih vodje marketinga, prodaje in skrbniki blagovnih znamk. Ti nujno potrebujejo pregledno orodje, ki omogoča urejanje izdelkov in posredovanje usklajenih informacij kupcem in partnerjem.

Preverite, kako vam lahko pomagamo.

 eCommerce - na nakup najbolj vplivajo podatki, ki jih ni

Slika 2: Podatke, ki v podjetju že obstajajo (kode, klasifikacije, zaloge), PIM zajema iz obstoječih virov. Te podatke je v PIM-u možno obogatiti: tržniki bodo izpostavili prednosti in poskrbeli za slikovni material, razvojniki za tehnične opise. Uporabimo jih lahko v različnih kanalih.

Prednosti uporabe PIM-a – povečanje prodaje

PIM prinaša koristi prodajalcu, saj omogoča:

  • centralno urejanje podatkov o izdelkih, pregledno zbranih na enem mestu,
  • hitrejše informiranje partnerjev v prodajni verigi,
  • možnost hitrejšega odziva na prodajne priložnosti (priložnostni katalogi, posebne in individualne ponudbe),
  • boljši SEO.

Prednosti uporabe PIM-a – prihranek pri stroških dela
S sinhronizacijo podatkov v vseh predstavitvenih kanalih zagotovimo:

  • časovne prihranke pri uredniškem delu in delu zunanjih sodelavcev (prevajalci…),
  • manj napak,
  • manj reklamacij zaradi netočnih podatkov.

Vaši kupci bi kupili, če bi vedeli…

 

eCommerce - na nakup najbolj vplivajo podatki, ki jih niSlika 3: lahko prikažemo zgolj sedežno garnituro, lahko pa kupce prepričamo z drugimi argumenti/podatki

Ne zamudite nobene priložnosti več

Pravijo, da so izdelki ogledalo podjetja. To pa se ob današnjem tempu poslovanja hitro popacka z napakami, neosveženimi zalogami, duplikati in manjkajočimi podatki. Kar, na žalost, odvrača kupce.

S PIM rešitvami boste stvari dobili spet pod kontrolo. Ne samo na spletu, rešitev bo v pomoč bo tudi vašim prodajalcem na terenu, na prodajnih mestih in partnerjem v prodajni verigi.

Preverite, kako vam lahko pomagamo.

Uspešno prodajo Vam želim.

B2B spletno trgovanje: se moji kupci res nočejo preseliti na splet?
Kako zagotoviti, da bo projekt nove spletne trgovine uspešen?