Spletna trgovina – kako izbrati pravo tehnologijo?

Spletna trgovina – kako izbrati pravo tehnologijo?

Objavljeno 24. 01. 2019
Spletna trgovina – kako izbrati pravo tehnologijo?

Ko smo pred leti v Creatimu oblikovali novo storitev trgovanja v oblaku, smo se znašli pred tehnološko dilemo: razvijati spletne trgovine na odprtokodni ali zaprtokodni (lastniški) programski opremi? Glede na to, da naj bi bila prva tako rekoč zastonj, druga pa je zahtevala več kot pol miljonsko investicijo, z izborom res ne bi smeli imeti večjih težav.

A ni vse zlato, kar se sveti.

iStock_000016021438Small

Kako izbrati pravo tehnologijo za spletno trgovino

Odprto/zaprto

Kot pravi Wikipedija, odprtokodne rešitve dovoljujejo “vsakršno uporabo in spreminjanje programske opreme, njeno razširjanje v spremenjeni ali nespremenjeni obliki”. V skladu z načeli spletne demokracije lahko torej vsak spreminja programsko kodo kakor želi in končno rešitev popolnoma prilagodi svojim potrebam. Zveni lepo in ker je po vrhu vse skupaj še zastonj, so odprtokodne rešitve pravi magnet za bodoče spletne trgovce.

Drugače kot pri odprtokodni arhitekturi je pri zaprtokodni (lastniški oz. komercialni) receptura osnovne kode varovana skrivnost razvijalca, po navadi uglednega podjetja, ki jamči za delovanje in skrbi za tehnološki razvoj, gradnjo konkretnih rešitev pa prepušča za to usposobljenim partnerjem, kot je Creatim. Ker so motivi veliko bolj komercialne narave, mora ponudnik pri razvoju upoštevati ne le tehnološko dovršenost, ampak tudi poslovno učinkovitost svojih rešitev, če želi prepričati potencialne kupce.

Spletna trgovina – ko iz malega zraste veliko

Odprtokodna spletna trgovina po navadi predpostavlja, da imate dovolj programerskega znanja za implementacijo in njeno vzdrževanje. Pri odprtokodnih rešitvah vam namreč nihče ne bo dal zagotovila, da bo vse delovalo kot bi moralo in kasnejša neljuba presenečenja niso izključena. Enostavno je treba računati z odpravljanjem takšnih in drugačnih napak v programski kodi, kar je lahko precej zamudno, zlasti, ko začetna trgovinica preraste v kompleksnejši sistem. Zato so odprtokodne rešitve primerne za manjše in srednje velike trgovine, pri katerih so informacijska arhitektura, število vpletenih procesov in količina podatkov še obvladljive kategorije.

Ne nasedite lepi embalaži

Ok, za programersko navdahnjene trgovce je s tem poskrbljeno. Kaj pa vsi ostali? Teh je pravzaprav večina, zato ne preseneča, da se je na trgu kmalu pojavila poplava “univerzalnih” rešitev, ki obljubljajo brezhibno delujočo spletno trgovino “out-of-the-box”, brez potrebnega programerskega znanja, za nizko ceno. Ker naj bi te rešitve zadostile čim širšemu krogu trgovcev, pridejo v paketu z dolgim seznamom (večinoma neuporabnih) funkcionalnosti, ki naj bi predvsem naredile vtis na potencialnega kupca. A pod bleščečo zunanjostjo se skriva kup nedorečenosti, ki nedvomno zahtevajo programersko znanje in še zvrhano mero potrpežljivosti po vrhu. Kupci takšnega paketa bodo kmalu ugotovili, da ima njihova spletna trgovina

1. omejene možnosti prilagoditve strukture potrebam naročnika,
2. omejene možnosti oblikovanja, načrtovanja uporabniške izkušnje in razširljivosti,
3. težave pri vpeljavi novih funkcionalnosti in integracijah,
4. pomanjkljivo načrtovanje in posledično težave pri posodobitvah in vzdrževanju,
5. težave z delovanjem ob večjih obremenitvah,
6. varnostne luknje,
7. nezadostno vzdrževanje in podpora uporabnikom,
8. ni jamstev za delovanje s strani razvijalcev kode,
9 možnost, da razvijalec opusti razvoj.

Brezplačno zveni mamljivo, a ponavadi pomeni težave. Če vam posel kolikor toliko uspeva, boste hitro zadeli ob strop zmožnosti takšne spletne trgovinice. In potem bo treba začeti znova, kar pa ni več brezplačno.

Naprednejše odprtokodne rešitve

Iz odprtokodnih sistemov so se razvile tudi naprednješe rešitve za spletno trgovanje kot so Magento Enterprise, PrestaShop ali osCommerce. Te platforme zmorejo precej več, niso pa zastonj. Osnovna platforma za Magento Enterprise Edition stane npr. 12.900 $ letno. Potem so tu še stroški implementacije in integracij z zaledenimi sistemi. Kljub bolj profesionalnemu pristopu pa te rešitve po svoji robustnosti in varnosti ne dosegajo standardov zaprtokodnih sistemov.

Obstaja vrsta spletnih agencij, specializiranih za določeno rešitev. A ko izbirate partnerja, izberite modro. Zaradi nestandardiziranih rešitev in pomanjkljive dokumentacije (ki naj bi jo nadomestili spletni forumi) bo imela pregled nad končno rešitvijo samo agencija. Če se z njo razidete, boste po vsej verjetnosti trgovino postavljali znova.

Večkanalno trgovanje (multichannel commerce)

Pričakovanja sodobnih spletnih kupcev se stalno večajo. Pričakujejo, da bodo lahko nakupovali preko mobilnikov, tablic, prenosnikov in to kjerkoli, kadarkoli. Po raziskavah neodvisnih svetovalnih hiš Forrester in Gartner so trenutno na svetu štirje sistemi za spletno trgovanje, ki lahko zadostijo tem pričakovanjem. To so Hybris, IBM WebSphere Commerce, Demandware in Oraclov ATG. Vsi so zgrajeni na osnovi lastniške kode. Njihovi glavni poudarki razvoja temeljijo na

1. Večkanalnosti – zmožnosti, da pri nakupu kombiniramo različna orodja (mobilno, splet, tisk, poslovalnica),
2. skalabilnosti in zmožnosti obdelave velikih količin podatkov,
3. načrtnemu razvoju in vpeljavi novih verzij na osnovi dokazano uspešnih poslovnih modelov,
4. vrsti orodij za trženje, promocijo in povezavo z družabnimi mediji,
5. enostavnih postopkih integracije z najrazličnejšimi zunanjimi in notranjimi sistemi,
6. robustnosti in vzdržjivosti tudi pri ekstremnih obremenitvah (božični nakupi),
7. enostavnemu upravljanju trgovine in z njo povezanih procesov,
8. zagotavljanju varnosti poslovanja.

Načrten razvoj standardiziranih zaprtokodnih rešitev ima svojo ceno. Nakup licenc in postavitev trgovine na takšni “enterprise” platformi hitro presežeta 100.000 EUR. Začetno investicijo boste občutno zmanjšali, če se odločite za najem celotne rešitve, kjer je strošek licence, ki včasih predstavlja več kot polovico celotne investicije, porazdeljen med več uporabnikov in vključen v ceno mesečnega najema. Rešitev, imenovana tudi SaaS (Software as a Service) pomeni, da več (po meri oblikovanih) spletnih trgovin obratuje na skupni platformi. Poleg ugodnega modela financiranja se boste hkrati znebili večine tehnične operative. Zanjo bo posrkbel ponudnik SaaS gostovanja, vi pa se lahko osredotočite na svojo osnovno dejavnost – prodajo.

Poslovna (ne)odvisnost

S prekomerno uporabo odprtokodnih, nestandardnih programskih rešitev pri temeljnih procesih lahko podjetje postane popolnoma odvisno od peščice programerjev, svojih ali zunanjih, ki po neštetih prilagoditvah edini vedo, kako informatika v podjetju sploh funkcionira. Če iz tega ali onega razloga pride do prekinitve sodelovanja s programerji, so posledice za podjetje lahko zelo neprijetne in precej drage.

Ponudniki zaprtokodnih sistemov svoje rešitve ponujajo preko svoje partnerske mreže. Partnerji (ponudniki rešitev) so deležni obsežne podpore, stalnih izobraževanj, testiranj in certificiranj. Če se naročnik s takšnim ponudnikom razide, pač poišče drugega, specializiranega za isto platformo. Ta bo nadaljeval tam, kjer je prejšnji končal, procesi v podjetju se zato ne bodo ustavili.

Pod črto

Zaprtokodni sistemi omogočajo načrtovan razvoj spletnega trgovanja, zaradi holistične zasnove in zmogljive arhitekture so zmožni hitre integracije različnih kanalov, prilagoditve uporabniške izkušnje različnim tipom kupcev, razširitev kapacitet in vpeljave novih poslovnih modelov. Te rešitve zmorejo veliko, a njihov razvoj stane. Prav zato so zanimive SaaS rešitve, zasnovane na takšni tehnologiji. SaaS model omogoča, da se spletna trgovina sproti financira iz prometa, ki ga ustvarja.

Odprtokodni sistemi temeljijo na demokratičnih načelih o programski opremi, ki je last vseh. Kljub plemeniti ideji pa niso vedno najboljša izbira. Zlasti razvejani poslovni sistemi zahtevajo sistematičeni pristop, standardizirane rešitve, načrtovan razvoj in ustrezna jamstva. To pa lahko zagotovijo edino uveljavljeni razvijalci platform za spletno trgovanje na osnovi lastne programske kode. Predvsem pa se je treba otresti miselnosti “Odprtokodni sistem = brezplačno”, da ne bo kasneje v projektu na ta račun preveč neljubih presenečenj.

Splošno veljavne ocene, katera rešitev je univerzalno najprimernejša, pa enostavno ni. Treba je pretehtati pluse in minuse obeh opcij in se na osnovi svojih ciljev, razpoložljivih virov in ocene tveganj odločiti, kateri model spletne trgovine najbolj ustreza. Predvsem pa je pomembno, da izvedbo zaupate kompetentni ekipi, ki bo znala v razumnih rokih projekt pripeljati do srečnega konca.

Viri:
sl.wikipedia.org
hybris.com
ibm.com
estrategy-magazin.de