Magento vs. Sylius

Magento vs. Sylius

Andrej Perc
Andrej Perc Objavljeno 20. 01. 2023 6 min za branje
Magento vs. Sylius

Magento in Sylius sta platformi za spletno trgovanje, ki skupaj pokrivata širok spekter potreb spletnih trgovcev. Platformi sta si različni tako po zmogljivostih kot po pristopu k spletnemu trgovanju. Zato ni namen tega prispevka ugotavljati, katera platforma je boljša. Gre bolj zato, da da spletnim trgovcem pomagamo, da se lažje odločijo za tisto, ki bolj ustreza njihovim potrebam.

Tipična vprašanja na katera si morate odgovoriti:

  1. Kaj je naš cilj (željeni poslovni model)?
  2. Kaj si lahko privoščimo glede na naše vire (finance, kadri)?

V prispevku si bomo ogledali zmožnosti obeh platform po ključnih sklopih:

  1. Funkcionalnosti
  2. Marketinška orodja
  3. Performance
  4. Prilagodljivost
  5. Varnost
  6. Podpora
  7. Cena

Obe platformi sta odprtokodni, kar pomeni, da za upravljanje zahtevata nekaj tehničnega znanja. Namenjeni sta srednjim in večjim trgovcem. Poleg brezplačne osnovne verzije ponujata še bolj bogato opremljeni, plačljivi “enterprise” različici: Sylius Plus in Magento Enterprise

 

Starejši imajo prednost in Magento je starosta spletnega trgovanja. Od svojega “rojstva” leta 2007 se je osnovna verzija (Magento 1) razvila v standard na področju platform za spletno trgovanje: Magento 2 (podpora za Magento 1 se je medtem že iztekla).Trenutni lastnik, spletni velikan Adobe, ima z Magentom velike načrte: platforma je dobila osrednjo vlogo v družini programskih rešitev za spletno trgovanje, ki jih Adobe trži pod skupnim imenom Adobe Commerce. 

Kot rečeno, Magento je bolj primeren za klasične e-commerce zgodbe. Manjši trgovci bodo vse, kar je potrebno za uspešno spletno trgovino, našli že v osnovni verziji.  Za bolj zahtevne je  bolj primerna Commerce verzija, ki je opremljena z vrsto uporabnih orodij in naprednih funkcij, na primer s sistemom za upravljanje vsebin (CMS), B2B orodji, orodji za segmentacijo uporabnikov, spletno analitiko, upravljanje z vračili in poslovno analitiko.

*UX - EKWB: Primer Magento e-trgovine:

Magento Commerce je izrazito močan na področju trženja in pospeševanja prodaje.  Lahko si date duška s kreativnimi promocijami in sproti merite odziv kupcev. 

Orodje “page builder” omogoča, da sami dodajate strani in z drag & drop orodji prilagajate vsebino. Pri tem ne potrebujete tehničnega znanja. Če želite to početi v brezplačni verziji, pa brez kodiranja ne bo šlo.

Magento je na voljo v treh različicah:

a) osnovni brezplačni, b) plačljivi Commerce verziji in c) Commerce verziji v oblaku (Commerce cloud).

 

Cena b) verzije je odvisna od prometa spletne trgovine, pri c) je v ceno všteta tudi strežniška infrastruktura, za katero skrbi Adobe. Vse tri verzije so odprtokodne, kar pomeni, da imate dostop do izvorne kode in lahko svojo trgovino razvijate sami, neodvisno od Adobe-a.

Magento vizitka

Prednosti
Brezplačna osnovna verzija
Širok nabor uredniških in promocijskih orodij (Commerce)
Živahna razvojna skupnost
Številni razvijalci dodatkov za nadgradnjo osnovne verzije
Slabosti
Zahteva precej strežniških kapacitet
Višji vzdrževalni stroški
Slabše perfomanse v osnovni verziji
Visoka licenčnina v Commerce verzijah

 

Sylius je celo desetletje mlajši od Magenta. Posledično je platforma, razvita na tehnologiji Symfony PHP, sodobnejša in izredno hitra. Modularna, “headless” arhitektura omogoča dober nadzor podatkovnih poti tudi pri nestandardnih spletnih trgovinah. 

Navzven, pri povezavi z komplementarnimi sistemi, pa Sylius zagovarja SCS (Self-Contained-Systems) pristop, kar je vmesna stopnja med zastarelimi monolitnimi platformami in kadrovsko zahtevno micro-services arhitekturo.

Poleg integracij s popularnimi plačilnimi servisi (PayPal, Stripe, Braintree) lahko preko REST API Sylius povežete z mobilnimi aplikacijami in drugimi sistemi (PIM, ERP, obdelava naročil) in tako še izboljšate uporabniško izkušnjo.

*UX- E3: Primer Sylius e-trgovine:

V Syliusu boste našli vsa standardna (drag & drop) orodja za prodajo potrošnikom (B2C) a hkrati veliko manevrskega prostora za inoviranje in razvoj. B2B je manj podprt, a namenoma: B2B trgovine zahtevajo tudi 50% razvoja po meri, praktično nemogoče je vnaprej izdelati standardno B2B rešitev. Zato ima Sylius v tem segmentu prej vlogo razvojne platforme, ki jo je možno razviti v kompleksne prodajne sisteme kot sta npr. B2B2C ali pa B2B2B.

Nestandardne rešitve seveda zahtevajo lastno strežniško infrastrukturo in administracijo.

Sylius vizitka

Prednosti
Brezplačna osnovna verzija
Fleksibilnost - prilagoditve ne zahtevajo globljih posegov
Gradi na novih, sodobnih pristopih (nima tehničnega dolga)
Dovolj razvijalcev (Symfony)
Slabosti
Vzpostavitev osnovne trgovine je precej zahtevna (ni plug and play)
Zgolj osnovna promocijska orodja (B2C)

 

Primerjava

  Sylius Magento Commerce
Marketinška orodja Sylius ima dobro razdelan večkanalni marketing, sicer pa stavi na integracijo z zunanjimi orodji za trženje in analitiko. Idealna izbira, če takšna orodja že uporabljate in jih ne želite zamenjati. Magento tudi pri marketingu sledi filozofiji “vse v enem”. Commerce verzija ima vgrajena orodja za segmentacijo uporabnikov, promocijo, spletno in poslovno analitiko. Zmogljivo SEO orodje pomaga pri pozicioniranju v iskalnikih.
Uredništvo Preprostejša platforma, zato je uredništvo enostavnejše. Magento zmore veliko. Če želite izkoristiti vse možnosti je potrebno poglobljeno poznavanje uredniških orodij.
Performanse Sylius zahteva relativno malo strežniških kapacitet. Ker je aplikacija vitka, je zelo odzivna. Magento velja za “požrešnega” ko gre za strežniško infrastrukturo.
Prilagodljivost Sylius je zasnovan kot razvojna platforma. Namenoma pušča precej manevrskega prostora za razvoj po meri. Poleg številnih nastavitev v sami platformi je Magento mogoče prilagoditi s pomočjo široke palete modulov, ki jih ponuja Magento skupnost.
Vzdrževanje (kadri, infrastruktura) Syliusova arhitektura je modularno zasnovana in pregledna, vzdrževanje je zato cenejše. Vsak razvijalec, ki pozna Symfony se bo v Syliusu hitro znašel. Magento zahteva stalno vzdrževanje. To je delo za profesionalno ekipo. Magento programerji so iskani in niso poceni.
Varnost Sylius je temelji na tehnologiji Symfony, ki je bila razvita s posebnim poudarkom na varnosti. Magento je zelo razširjen in zato priljubljena tarča hackerjev. Platforma se uspešno brani z validacijo vhodnih podatkov na vseh nivojih in pogostimi varnostnimi nadgradnjami. Šibka točka so manj kakovostni moduli in dodatki tretjih proizvajalcev, zato se omejite na tiste, ki certificirani s strani Magenta.
Podpora (enterprise verzija) Razvojna skupnost Sylius je dosegljiva preko Slacka in GitHuba, Sylius Plus pa omogoča neposreden dostop do avtorjev platforme. Magento se lahko pohvali z največjo razvojno skupnostjo. Naročnikom Magento Enterprise pa podporo zagotavlja proizvajalec v sodelovanju s partnersko mrežo.
Cena (enterprise verzija) Standardna verzija Sylius je brezplačna, cena licence za Syilus plus pa je odvisna od prometa spletne trgovine. Licenca za Magento Open source je brezplačna, medtem ko se Enterprise začne pri 22.000 dolarjih in je odvisna od prometa spletne trgovine.

 

Katera rešitev je bolj primerna za vas, je odvisno od poslovnega modela in vizije. Če delujete v visokokonkurenčni trgovski panogi, npr. na področju mode ali široke potrošnje, potem bo Magento s svojo artilerijo marketinških orodij prava izbira. Za inovativne poslovne modele pa bo bolj primeren Sylius.