Magento Live 2019: trgovinskim blagajnam so šteti dnevi

Magento Live 2019: trgovinskim blagajnam so šteti dnevi

Klemen
Klemen Objavljeno 29. 10. 2019
Magento Live 2019: trgovinskim blagajnam so šteti dnevi

Magento, najbolj popularno platformo za spletno trgovanje, je lani kupil ameriški digitalni velikan Adobe, ki z agresivnim vlaganjem v razvoj dokazuje, da ima s platformo resne načrte. Najbolj prodorne inovacije smo si ogledali na konferenci MagentoLive v Amsterdamu.

Kakšna bo prihodnost spletnega trgovanja? Težišče razvoja je na mobilni izkušnji, ta pa je tesno povezana s fizičnimi trgovinami. Posledično meja med obena izginja. Magento pri tem stavi na PWA (Progressive Web Application) mobilne rešitve.

PWA je spletna aplikacija, ki v sebi združuje številne prednosti spletnih in mobilnih aplikacij: za razliko od mobilnih aplikacij je optimizirana za iskalnike, ni je treba naložiti na telefon in ne potrebuje dodatnega razvoja v ločenih verzijah za Android in Apple. Hkrati pa zna uporabljati kamero, enako kot mobilne aplikacije jo lahko upravljamo v nastavitvah telefona, itd.

Če niste ravno Amazon, boste uporabnike težko prepričali, da si naložijo vašo mobilno aplikacijo, pa še njen razvoj je pregrešno drag. Rešitev je torej PWA.

 

Klasičnim blagajnam v trgovini so šteti dnevi

Aplikacija Magento PWA Scan Lep primer združevanja mobilne in fizične izkušnje je applikacija PWA Scan, ki je bila predstavljena na konferenci.

Gotovo se vam ne da pol ure čakati v vrsti pred blagajno v supermarketu, zlasti, če potrebujetje samo en izdelek ali dva. Po novem boste s telefonom skenirali kodo izdelka na polici, plačali preko spletne trgovine, aplikacija pa vam bo vrnila QR kodo, ki jo boste pokazali varnostniku pri izhodu.

Ko varnos tnik poskenira kodo, mu sistem vrne informacije o vašem plačilu, vi pa lahko mimo vrste odkorakate iz trgovine.

Ni daleč čas, ko bodo tovrstne rešitve povsem nadomestile klasično blagajno, enega bolj zoprnih elementov nakupovalne izkušnje.

 

Amazon postaja sestavni del nakupovalne izkušnje

 

Amazon je pri spletnem trgovanju prevzel podobno vlogo, kot jo ima Google pri iskanju - to je kraj, kjer se začne skoraj polovica spletnih nakupovanj (44 %, če smo natančni). Če trgovec želi, da ga kupci sploh opazijo, mora vsaj nekaj izdelkov ponuditi na spletnih tržnicah tipa Amazon. Ta trend je očiten in stalno raste.

Tega se pri Adobu dobro zavedajo, zato bodo prihodnje verzije Magento trgovine v enterprise verziji ponudile vmesnik za avtomatično integracijo z Amazonovo platformo in FBA (Fulfilled by Amazon) storitvami. Za mnoge trgovce bo to dobrodošla bližnjica do globalnih trgov.

Nova storitev naj bi bila na voljo že letos. Ker pa gre za zahtevno nadgradnjo, je priporočljivo z integracijo še malo počakati, da nova funkcionalnost preboli običajne otroške bolezni (eno ali dve nadgradnji), da bo res stabilna, preden jo ponudimo globalnim kupcem.

 

B2B: prenovljen proces odobritve naročila

Medorganizacijsko ali B2B trgovanje v razvoju tradicionalno caplja za svojim B2C bratom. Vsi, ki prodajate podjetjem veste, da gre za proces s kompleksnimi pravili in vrsto izjem, ki se za povrhu precej razlikujejo od podjetja do podjetja.

Magento B2B funkcije in novosti

Kljub posebnostim pa ima B2B določene skupne nastavke. Iz tega lahko razvijemo uporabna orodja, ki koristijo tako kupcu kot prodajalcu. Eno takšnih je nova Magentova storitev - proces odobritve naročila s strani večih odločevalcev na strani kupca, ki je bila prvič prikazana na MagentoLive.

Proces odobritve bo lahko po novem vsak kupec priredil svoji nabavni politiki, kar mu bo prihranilo čas in pomagalo ohranjati nadzor. Tako bo lahko določil pravila in osebe, ki morajo odobriti naročilo, preden se prodajalcu potrdi nakup.

Proces se avtomatično proži glede na znesek, število ali tip izdelkov, ki ga določi kupec. Naročila, ki ustrezajo pogojem, so avtomatično dodeljena ustreznim odločevalcem. Na voljo je več API-jev za integracijo z obstoječimi nabavnimi sistemi v podjetju.

V Evropi bo testni trg Velika Britanija, kjer bo rešitev na voljo že letos, v naslednjem letu pa bo na voljo povsod po svetu.

Čeprav B2B trgovanje terja skrbno načrtovanje in precej razvoja po meri, Magento s takšnimi rešitvami ponuja robustno, testirano osnovo za razvoj končne rešitve.

Če strnemo

Magento je bil v zadnjih letih deležen korenite preobrazbe. Rezultat je platforma Magento 2, ki se je otresla številnih omejitev svoje predhodnice (Magento 1.x), za katero bo uradna podpora na voljo samo še do junija 2020. Magetno 2 je medtem prerasel porodne težave, s katerimi smo se v Creatimu srečevali pri postavitvi Merkurjeve spletne trgovine

Danes je Magento resen tekmec vodilnih rešitev v enterprise segmentu, kot sta Hybris in HCL. Iz zasledovalca se je spremenil v leaderja. Z Adobovo podporo se bo ta trend samo še stopnjeval.

Želite svojo Magento 1.x trgovino predstaviti v višjo prestavo?

Oglasite se v Creatimu. Skupaj bomo poiskali ustrezno rešitev.