Avtomatski odzivniki – skrito orožje e-poštnega marketinga

Avtomatski odzivniki – skrito orožje e-poštnega marketinga

Andrej
Andrej Objavljeno 13. 02. 2018
Avtomatski odzivniki – skrito orožje e-poštnega marketinga

Pogosto nas naročniki sprašujejo, kaj je na e-poštnem marketingu tako posebnega. Poslati elektronsko sporočilo na 200+ naslovov zna vendar vsaka tajnica.

E-poštni marketing je tek na dolge proge. Njegovo bistvo je spremljanje odzivov posameznega prejemnika in nato ustrezno ukrepanje: z natančno usmerjenimi e-sporočili želimo prejemnike vzpodbuditi k dejanju (nakupu, udeležbi na dogodku, ogledu določene vsebine, dogovoru za sestanek itd). Več ko vemo o navadah in preferencah naših kupcev, lažje jih razvrstimo v skupine in bolj relevantno jih lahko nagovorimo. Pri tem si lahko pomagamo z avtomatskimi e-sporočili, ki se samodejno sprožijo ob točno določenem pogoju ali dejanju naslovnika oz. obiskovalca spletne strani.

Če Andrej Novak v akcijski ponudbi trgovca s tehničnim blagom večkrat klikne na vsebino, povezano z vrtom, ga bo iznajdljiv trgovec v naslednjem sporočilu opozoril na posebno akcijsko ponudbo vrtnih koslilnic in zraven priložil še darilni bon za 5 €. Seveda je nemogoče osebno spremljati početje vsakega posameznika v množici uporabnikov, to za vas počne poseben program. Ta pošlje vnaprej pripravljeno ponudbo vsem naslovnikom, ki so v e-pošti npr. več kot dvakrat kliknili na povezavo “vse za vrt”. Sporočila so personalizirana, vsebina je za g. Novaka zelo zanimiva, zato bo imel občutek, da posebna ponudba velja samo zanj. Takšni priložnosti pa se je težko upreti …

Isto lahko velja za vse komitente banke, ki jih zanima stanovanjski kredit, ali za goste hotela, ki so si lani v njem privoščili velikonočne počitnice. Avtomatski odzivnik lahko vsakemu (registriranemu) kupcu pošlje čestitko za rojstni dan, pomaga »aktivirati« bivše kupce ali pa 7 dni pred iztekom roka spomni člana kluba, da mora obnoviti članstvo. Možnosti so neskončne.

Noben software ne zna nadomestiti človeške kreativnosti in znanja

Kateri podatki o kupcih so relevantni, kdaj bodo kupci naše sporočilo dojeli kot dobrodošlo pomoč ali prijetno presenečenje in kdaj kot motenje zasebnosti, je stvar človeškega občutka in prakse. Za začetek naslovnikom v vsakem mailu obvezno ponudite preprost način, da se odjavijo z vaše mailing liste. Ukvarjanje z ljudmi, ki jih vaša ponudba ne zanima, je tako ali tako izguba časa. Posvetite se raje vsem ostalim.

Pomembno je, da nagovarjanje kupcev poteka po v naprej pripravljenem scenariju, ki predvidi njihove odzive, kjer je vsebina vsakega sporočila skrbno preštudirana, pregledno oblikovana, testirana in pripravljena na “izstrelitev”.

Temu se reče E-poštni marketing. Z veliko začetnico.

Po podatkih podjetja Marketing Sherpa lahko pravilno zastavljena strategija e-poštnega marketinga poveča učinek vaše spletne strani tudi za 70%.