Koronavirus: kako v enem tednu fizično trgovino preseliti na splet

Koronavirus: kako v enem tednu fizično trgovino preseliti na splet

Andrej
Andrej Objavljeno 06. 04. 2020
Koronavirus: kako v enem tednu fizično trgovino preseliti na splet

Koronavirus je ustavil svet. Številna podjetja in sp-ji so se čez noč znašli na robu eksistence (ali pod njim). A nekateri se ne dajo. Iščejo načine, kako svoje fizično poslovanje preseliti na splet, kako ohraniti stik s kupci in preživeti. Ena od možnosti je prodaja preko spleta.

Spletna trgovina sicer ni čudežno zdravilo za trenutne tegobe, je pa dejstvo, da bo koronavirus na dolgi rok spremenil naše vedenjske vzorce, tudi nakupovalne. Ko bo samoizolacije konec, se “business as usual” ne bo zgodil kar čez noč. Predvsem pa bo v ljudeh ostal strah. Nakupovanje iz domačega naslonjača je pač bolj varno kot stati v vrsti s potencialno okuženimi kupci. 

Kako se lotiti spletne prodaje sem se pogovarjal z Gorazdom, vodjem uporabniške izkušnje v Creatimu, ki je v spletnem trgovanju doma že od pionirskih časov, ko je pomagal na noge postaviti prve uspešne spletne trgovine pri nas.

 

Gorazd, v kakšnem času lahko podjetje klasično prodajo “preseli” na splet? 

Različni ponudniki obljubljajo spletno trgovino v dveh ali treh dneh. Pri tem imajo v mislih predvsem tehnično vzpostavitev manjše trgovine. V praksi pa je zgodba odvisna od velikosti podjetja in situacije, v kateri se nahaja. Predpostavimo, da se pogovarjamo o etabliranem podjetju, ki že ima svoj krog kupcev in želi čim prej preseliti svojo klasično prodajo na splet. V tem primeru mora registrirati dejavnost spletnega trgovanja in določiti 

  1. Poslovni model (kaj bomo prodajali in komu),

  2. vsebino (izdelki, fotografije, cene, opisi),

  3. možnosti dostave in

  4. plačilne metode.

Sledi izbor spletne platforme za spletno trgovanje in vzpostavitev trgovine.

Ko vse skupaj seštejemo, bo vzpostavitev manjše, šablonske spletne trgovine vzela vsaj 5-7 dni. Pri kompleksnejših rešitvah, kjer so potrebne prilagoditve in integracije z zalednimi sistemi, pa je realno računati z vsaj tremi meseci dela. Seveda pa so kompromisi vedno možni. 

 

Kakšni? Obstaja kakšen način, da postavitev spletne trgovine pospešimo?

Projekt lahko razdelimo v dve fazi. Najprej poskrbimo za osnovno predstavitev izdelkov in možnosti plačevanja in dostave omejimo na najnujnejše, da lahko trgovina začne delovati. Na primer da se odločimo za plačevanje po predračunu, za dostavo pa izberemo prevzem ne več v, ampak pred prodajalno. Tako bo prevzem varen pa še izognemo se stroškom logistike (če so kupci pretežno iz domače občine). Za začetek bo dovolj, z dodatnimi možnostmi se bomo ukvarjali kasneje. 

Pri enostavnejši trgovini bomo tako pridobili kakšen dan, pri večjih projektih nekaj tednov. A tudi prva faza pomeni kar nekaj dela, zlasti rado se zatakne pri vsebini.

 

S kakšnimi težavami se lahko srečamo pri pripravi vsebine?

Ponavadi so trgovci prepričani, da imajo podatke o izdelkih urejene, ko pa je treba napolniti katalog, na površje priplavajo neaktualizirani podatki, manjkajoče slike in podobno. Podatki za spletno trgovino morajo biti čim bolj popolni in prilagojeni za spletno prodajo.

Treba je poskrbeti za 

  1. Opisi izdelkov: šifra izdelka (Stock keeping unit ali SKU), naziv izdelka, kratek in dolg opis, cena, kategorija izdelka, atributi in vrednost atributa.

  2. Slike: slika naj bo poimenovana po “SKU”.jpg izdelka. V kolikor je izdelek predstavljen z več kot eno sliko, se slike poimenujejo 20123-1.jpg, 20123-2.jpg, itd.

Ne smemo pozabiti še na obvezne statične vsebine: O podjetju, Zasebnost in piškotki, Pogoji poslovanja, Pogoji dostave in vračilo blaga in podobno. 

 

Kako pa je z možnostjo dostave v času epidemije? Kako zmanjšati tveganja okužbe in kupca prepričati, da je prevzem blaga varen?

Dostavne službe kot so DPD, UPS ali Pošta Slovenije so svoje poslovanje že prilagodile novim razmeram. Kurirji ne vstopajo v zaprte prostore, predaja paketov poteka na prostem, ni več podpisovanja dobavnic, vse poteka na varni razdalji, zato v tem ne vidim težav. Priporočljivo je, da se enakih pravil držijo tudi trgovci, ki dostavo izvajajo v lastni režiji. 

Pošta Slovenije: navodila kupcem v času epidemije

Pošta Slovenije: navodila kupcem v času epidemije

Zaradi epidemije prihaja do težav v logistiki, zato je pomembno, da kupce trgovci sproti obveščamo, kaj se dogaja z njihovimi naročili, čeprav to počno že dostavne službe. Gre za zaupanje -  kupcem morate zagotoviti, da se držite varnostnih priporočil. Posnamite na primer video, kako skrbite za higieno in kako razkužite izdelke, preden jih odpremite h kupcem. 

 

“Do spletne trgovine v treh dneh” verjetno ne zajema integracij z zalednimi sistemi (npr. z ERP programom ali skladiščnim poslovanjem), ki so lahko zelo zamudne. Lahko obdelujemo naročila tudi brez tega?

Seveda. Večina resnih rešitev za spletno trgovanje (WooCommerce, Shopify, Magento, itd.) že imajo osnovne funkcije obdelave naročil. Je pa brez integracij ves proces manj avtomatiziran, kot bi lahko bil. Podatke o naročilu v tem primeru dobite kar na e-mail in jih sami zavedete v računovodski program.  A če imate v trgovini nekje do 100 izdelkov in ne pričakujete več kot 20 naročil na dan, se da živeti tudi brez tega. 

 

Gotovina v času epidemije ni priporočljivo plačilno sredstvo. Kakšne so alternative?

Res je, v Sloveniji je zelo priljubljeno plačilo po povzetju, kjer lahko kupec plača z gotovino. To sedaj odpade. Sicer pod gotovinsko plačevanje spadajo tudi kreditne kartice, za oboje morate imeti najprej vzpostavljeno davčno blagajno. Če je nimate, potem je za začetek dovolj dobra alternativa plačilo po predračunu ali pa Paypal, seveda če so tak način plačevanja pripravljeni sprejeti tudi kupci. 

Sicer pa priporočam uvedbo kartičnega poslovanja čim prej, saj je brezstično, kar je v trenutni situaciji praktično pogoj. Uredite ga lahko preko svoje banke, lahko pa se odločite za tujega ponudnika plačilnih storitev kot so Braintree, Stripe ali Paypal. Pri tem je treba biti pozoren na drobni tisk. Vračilo denarja (chargeback), če kupec vrne blago, pri Braintree zaračunajo kar 30 EUR! (https://www.braintreepayments.com/si/braintree-pricing).

Poleg tega lahko sam postopek dogovarjanja s ponudnikom traja teden dni ali več. 

 

Imaš še kakšen nasvet za trgovce v času epidemije?

Ne zanemariti komunikacije s kupci. Tudi če se šele pripravljate na spletno prodajo, jih o tem redno obveščajte preko družabnih medijev ali e-pošte, da ohranite stik.  Enako velja v primeru, če že imate spletno trgovino, ki je po novem osrednji prodajni kanal. Za kupce, ki so do sedaj kupovali po klasični poti, pripravite promocijsko akcijo, da jih spodbudite k prvemu nakupu. Itak se tudi sami zavedajo, da v teh pogojih brez spletnega nakupovanja ne bo šlo. 

Če strnemo: pripravite podatke, začnite na malem ognju in se ukvarjajte z izboljšavami kasneje, ko bo trgovina že prinašala dohodek.

Pa še nekaj: do nove spletne strani boste hitreje prišli z izkušeno razvojno ekipo. Če razmišljate v to smer, pokličite v Creatim. Vsak dan šteje!

Gorazd, hvala za pogovor.