Koliko stane spletna trgovina?

Koliko stane spletna trgovina?

Andrej
Andrej Objavljeno 06. 12. 2021 5 min za branje
Koliko stane spletna trgovina?

Odgovor na to vprašanje je podobno, kot če bi vprašali, koliko stane avto. Možni so prav vsi odgovori od 1 do 100. Če prodajate doma narejena mila in računate na dva nakupa na teden, potem bo najbolje, da za nekaj deset evrov na mesec najamete trgovino v oblaku tipa Shopify ali Wix, kar ne zahteva prav nobenega tehničnega znanja.

Če pa od spletne prodaje živite, potem predlagam, da berete naprej.

Kakšno rešitev potrebujete, je odvisno od vaših ciljev. V vsakem primeru pa mora trgovina prinašati več, kot znašajo stroški obratovanja. Ampak kako ugotoviti, koliko bo stala spletna trgovina? 

Možna sta dva pristopa:

  1. Če nimate nobene predstave o ceni, a približno veste, kaj potrebujete, potem izvajalcu naročite, da izdela ponudbo na osnovi vaših izhodišč.
  2. Če veste, kakšna cena je še sprejemljiva glede na pričakovan obseg prodaje, potem naročite izvajalcu, da se čim bolj približa projektnim zahtevam glede na razpoložljiva sredstva in ustrezno prilagodi končno rešitev.  

V praksi je rešitev nekje vmes.

Pomembno! Cena, ki jo boste tako dobili (ali pa funkcionalnost glede na izhodiščno oceno) je vedno okvirna. Izhodišča so na začetku nepopolna, izvajalci se trudijo biti konkurenčni, pogosto z nerealno nizko ceno. 

Težava ni v tem, da izvajalec sklepa kupčijo s figo v žepu. Dokler izhodišča niso jasna, preprosto ne more vedeti, kaj točno ima naročnik v mislih. Šele ko so znane vse projektne zahteve (uporabniške, poslovne in tehnične) in sta se oba partnerja podpisala pod funkcionalno specifikacijo, lahko spletni trgovini določita končno ceno. 

A tudi tu se zgodba ne konča. Treba je upoštevati še paradoks neznanih neznank (unknown unknowns). To so zlasti posebnosti, ki jih odkrijemo med samim razvojem in jih je praktično nemogoče predvideti vnaprej. Praviloma je vzrok na strani naročnika: naknadno odkrite posebnosti v poslovnih procesih, dodatne želje, (ne)zmožnosti povezanih sistemov v naročnikovem tehničnem okolju, itd. 

Takšnih situacij ne morete predvideti, lahko jih pa vkalkulirate. Čeprav držite v roki pogodbo z izvajalcem, se je dobro zavedati, da boste slej ko prej naleteli na kakšno presenečenje na vaši strani, zato kakšnih 10% rezerve nikoli ne škodi.

Oblikovanje cene spletne trgovine

Kaj vpliva na ceno spletne trgovine?

Kako lahko ena spletna trgovina stane 1.500 EUR, druga pa 150.000 EUR? V čem je takšna razlika? 

Hm, odgovor na to vprašanje bo malo daljši.

Za začetek si oglejmo strukturo cene. Ta je sestavljena iz: 

  1. izdelave spletne trgovine, kar zajema vse stroške razvoja do objave na spletu, 
  2. tekočih obratovalnih stroškov kot so licenčnine, gostovanje in tehnično vzdrževanje. 

Pomembno! Naročniki se ponavadi osredotočijo na izdelavo spletne trgovine, na vzdrževanje pa radi pozabijo. A tekoči stroški so pomembna postavka - samo tehnično vzdrževanje praviloma znese nekje 20% vrednosti projekta (točka 1.) letno. Če je osnovna rešitev slabo zastavljena, bo vzdrževanja toliko, da lahko ogrozi rentabilnost poslovanja. Splača se investirati v dobro zasnovo.

Temu je potrebno prišteti še ceno kasnejših nadgradenj in prilagoditev, naročnikove spletne ekipe, ki bo skrbela za prodajo in marketing, priprave vsebine, najema skladišč, poštnine, itd., vendar pa ti stroški niso tema tega prispevka. Če vas zanima izračun rentabilnosti celotne investicije (ROI), si naložite tale dokument.

Cenovni razredi

Vrnimo s k vrednotenju spletnih trgovin. Kot rečeno, z najnižjim razredom (SaaS) se v tem prispevku ne bomo ukvarjali. Ogledali si bomo predvsem trgovine, katerih postavitev zahteva tehnično znanje. Razdelili smo jih v tri zahtevnostne razrede, po kriterijih, ki najbolj vplivajo na končno ceno:

  • Izbor platforme (vpliva na razširljivost, performanse in vzdrževanje)
  • Kompleksnost (zahtevnost uporabniške izkušnje in integracij)
  • Obseg  (število uporabnikov, ogledov strani in naročil, obseg kataloga)
  • Integracije (število in zahtevnost posameznih integracij, kakovost vmesnikov)
  • Razvoj komponent po meri (glede na želeno uporabniško izkušnjo)

Cene v nadaljevanju so namenoma zaokrožene, ker gre za orientacijske vrednosti. Služile naj bi predvsem kot izhodišče za debato.


Manjše spletne trgovine 

Sem sodijo trgovine, ki so postavljene na osnovi šablone (template) in zahtevajo le manjše prilagoditve kot so tipične barve, logotip in vnos vsebine. Predpostavlja se, da se bo trgovec prilagodil temu, kar izbrana šablona ponuja. Edina zahtevnejša integracija je povezava z računovodskim programom, ostali procesi se odvijajo preko že vgrajenih vmesnikov (API) ali pa jih lastnik obdeluje ročno.

Cena:

Vzpostavitev takšne trgovine se začne pri 15.000 EUR, tekoči stroški znašajo od 150 EUR mesečno.


Večje trgovine 

Če želite, da se spletna trgovina prilagodi vašemu poslovnemu okolju, preidemo v drug cenovni razred. Takšne trgovine so bolj avtomatizirane, uporabniška izkušnja posnema izkušnjo kupcev iz fizičnega sveta. Sem spada na primer program zvestobe in posebne oblike promocij, posebnosti v naročnikovi cenovni politiki in posebnosti pri izračunu dostave. To pa pomeni več integracij in razvoja po meri, kompleksnost rešitve narašča. 

Analitika takšne trgovine omogoča zahtevnejše operacije kot sta segmentacija in vedenjska analiza, na voljo so razna promocijska orodja.

Cena:

Razvoj od 50.000 EUR, + vzdrževalni stroški od 600 EUR mesečno.


Enterprise 

V najvišji razred spadajo spletne trgovine, pri katerih nedelovanje ali vdor pomeni resen izpad dohodka. Zato so te trgovine praviloma licenčne, kar pomeni, da za delovanje in varnost skrbi tudi ponudnik tehnologije. Torej, če se npr. v Magento trgovini pojavijo težave, se v reševanje vključi direktno Magento in ne samo agencija, ki je trgovino postavila. 

Strežniška infrastruktura je dimenzionirana na večje kapacitete in praviloma podvojena (redundantna). Varnostna politika je pa sploh zgodba zase.

Pri prej omenjenih cenovnih  razredih je koristno, če ima urednik vsaj osnovno tehnično znanje, da lahko sam popravi kakšno vrstico kode. Uredniška orodja enterprise trgovine pa so namenjena netehničnemu osebju, saj gre za večje uredniške ekipe, kjer je nerealno pričakovati, da bodo vsi tehnološko podkovani. Poleg tega bi bilo zaradi kompleksnosti sistema šarjenje po kodi skrajno tvegano (in drago) početje. Tehnični posegi so delo za profesionalno razvojno ekipo in morajo biti dokumentirani.

Cena:

Za razvoj takšne rešitve boste odšteli od 120.000 EUR dalje. Vzdrževalni stroški znašajo nekje od 1500 EUR mesečno in več, če želite podporo tehnične ekipe tudi ob vikendih ali ponoči. Odzivne čase in druge pogoje ureja pogodba o zagotavljanju storitev (Service Level Agreement ali SLA). 

Vzdrževanju je potrebno prišteti še licenčnino in stroške gostovanja.

Komu boste zaupali postavitev spletne trgovine?

En kriterij, ki vpliva na ceno spletne trgovine, sem namenoma prihranil za konec: izkušenost razvojne ekipe. 

Na projektu potrebujete ljudi, ki vedo kaj delajo. Lahko vam prihranijo precej sivih las tako med razvojem kot kasneje, ko bo trgovina v delovanju. Izkušena ekipa sicer nekaj stane, a v tem poslu velja podobno kot drugje - kolikor denarja, toliko muzike. 

Verjamem, da si ne želite klicev živčnih uporabnikov ob 11h zvečer. Vabim vas, da si ogledate, kje vam Creatim lahko pomaga.