Pet tipov spletnih kupcev – kako jih pritegniti in vzpodbuditi k nakupu

Spletne rešitve, Spletno trgovanje

Shoppers

Načrtovanje za različne kupce

Niso vsi kupci enaki. Ljudje imajo različna pričakovanja in cilje, ko se odpravijo po nakupih, tudi spletnih. Zato bomo pri spletni prodaji uspešnejši, če bomo to raznolikost upoštevali že v fazi načrtovanja.

Individualna nakupovalna izkušnja

Danes je na voljo vrsta prijemov in spletnih orodij, s katerimi lahko zadostimo različnim tipom uporabnikov in jih vzpodbudimo k nakupu. Kljub temu imajo uporabniki še vedno težave, ko je treba najti želeni izdelek, poiskati ustrezne informacije o njem, ga dodati v košarico in se prebiti skozi po nepotrebnem zapletene postopke naročanja in plačevanja. A čeprav je pozitivna uporabniška izkušnja osnova spletnega trgovanja, spletni trgovci vse več pozornosti namenjajo individualnemu pristopu – promocijskim taktikam in orodjem, po meri oblikovanim za to ali ono ciljno skupino.

Lojalnost pomeni prodajo

Ko enkrat poznamo značilne nakupne navade posamezne skupine kupcev, lahko za vsako pripravimo optimalno kombinacijo – od izkušenih iskalcev na eni do nezaupljivih novincev na drugi strani in vseh vmes. Z vnaprej pripravljenimi, posameznim skupinam prirejenimi taktikami, jih bomo učinkovito spreobrnili v lojalne kupce.

Kombiniranje in preigravanje

Infografika v tem prispevku prikazuje pet tipov spletnih kupcev. Naj vam služi kot  izhodišče za izboljšave v nikoli zaključeni zgodbi uporabniške izkušnje. V njej so nakazani določeni principi, ki jih lahko poljubno kombinirate pri oblikovanju modela segmentacije kupcev, ki bo najbolj ustrezala prav vaši spletni trgovini.

In katera kombinacija je pri vas najbolj uspešna?

Andrej Perc Andrej Perc je ustanovitelj in direktor Creatima. Njegovi članki odsevajo znanje in izkušnje celotne ekipe.


Nazaj