Trendi v e-trgovini 2014

Spletno trgovanje

shutterstock_105669161Razmah e-trgovanja je še vedno v porastu. A posel se konsolidira, vse manj je zanesenjaštva, trgovci od svojih investicij pričakujejo rezultate. Profiliranje ponudnikov, personalizacija, večkanalnost in izkoriščanje tehnologij v oblaku so zato mega trendi v e-trgovini 2014.

Konsolidacija

Kljub nekaterim apokalitptičnim napovedim klasična trgovina očitno še ne bo kar tako izumrla. Še vedno predstavlja skoraj 90% prodaje. Obseg spletnega trgovanja sicer vztrajno narašča, a ne tako hitro kot število novih igralcev, ki vstopajo na trg. Prostora za vse ne bo dovolj.

V preteklih letih so se e-trgovanja lotili tudi nekateri ugledni trgovci, ki so še nedavno v internetu videli predvsem grožnjo. A jim je kmalu postalo jasno, da njihovo trgovsko znanje na spletu pomeni konkurenčno prednost.

Zlasti manjši e-trgovci in tehnološki “start-upi” brez znanja s podorčja marketinga, logistike in poznavanja psihologije kupca, ne bodo preživeli. Nekateri bodo morda še našli izhod v internacionalizaciji, večina pa bodo izginila ali pa jih bodo prevzeli večji trgovci.

Profiliranje

Karkoli že prodajate, Amazon je cenejši. Na prvi pogled je e-trgovanje ob globalnih velikanih kot so Amazon, eBay ali Rakkuten že v naprej izgubljena bitka. In vendar nekatera manjša podjetja od spletne trgovine lepo živijo. Kako?

Internet je idealno okolje za specialiste in profilirane blagovne znamke. V letu 2014 lahko zato pričakujemo nove oblike trženja, inovativno oblikovane poslovne modele in specializirane ponudnike. Vse, kar vas razlikuje od konkurence, bo prišlo prav.

Če se nočete ujeti v spiralo cenovnega izčrpavanja, morate okrog svoje blagovne znamke zgraditi spletno skupnost zvestih kupcev. Lep primer kako se je naloge treba lotiti v praksi, je avstrijska športna trgovina Blue Tomato. Podjetje je z nišno strategijo iz majhega e-shopa ustvarilo mednarodno blagovno znamko. Nedavno so v Münchnu odprli svojo tretjo poslovalnico, e-trgovina (v kateri lahko nakupujete v štirinajstih jezikih, med drugim tudi v Slovenščini) pa ostaja hrbtenica poslovnega modela. Ponudba v poslovalnicah je omejena (z velikostjo prodajnega prostora), v spletni trgovini pa je kupcem na voljo celoten prodajni program. Ob drastičnem usihanju obsega maloprodaje v Sloveniji bi bilo za pričakovati, da bo imel Blue Tomato pri nas armado posnemovalcev.

Kavč-commerce

Da potrošniki na spletu raziščejo ponudbo, preden se odločijo za nakup, ni nobena novost. Novo je morda le dejstvo, da to vse raje počno na divanu pred televizorjem, s tablico ali mobilinikom v roki. Pot od Tv-oglasa do dejanskega nakupa se je s tem skrajšala od nekaj ur (ali dni) na nekaj minut. Ko smo udobno zleknjeni na kavču, smo bistveno bolj sproščeni in dovzetni za razne sugestije, kot za pisalno mizo in računalnikom. Zato ne preseneča, da mnogi trgovci prav v tablicah vidijo prihodnost. Vsekakor bo ta trend strmo naraščal tudi v tem letu, zato velja razmisliti o ustreznih vmesnikih, s katerimi boste prepričali kupce – tudi za obisk klasične trgovine.

Ko enkrat kupcu prepustite izbiro, kje želi nakupovati, v prodajalni, preko mobilca v čakalnici pri zobozdravniku ali na spletu, lahko izkoristite prednosti posameznih kanalov in tako pospešite prodajo. Pomembno je, da si sistem “zapomni” kupca, tudi če ta začne z nakupovanjem na mobilniku, zaključi pa na računalniku. Tako boste dobili enoten pogled na kupca, na njegove preference in nakupne navade in obratno – tudi kupci bodo veseli prednosti večkanalnega nakupovanja in enotne izkušnje z vašo blagovno znamko.

Uporabniška izkušnja

Pri oblikovanju uporabniških vmesnikov lahko pričakujemo nadaljevanje sedanjih trendov – preprost dizajn, velike fotografije in pregledno navigacijo. A kot sem že omenil, se uporabniška izkušnja ne konča na spletni strani. Kupci vas bodo posvojili, če vas bodo našli tam, kjer se zadržujejo sami – na Facebooku, na Pinterestu ali pa na mega-tržnicah tipa Amazon in E-bay. Kjerkoli že stopijo v stik z vami, pričakujejo pregledno in zanesljivo samopostrežno storitev in čimkrajši čas dostave. Dostava v istem dnevu se pri nas zaradi razpršene poseljenosti ne izplača, zato pa je toliko bolj zanimiva storitev click-and-collect, kjer kupec na internetu kupljeno blago pride iskat na dogovorjeno (kupcu čim bližjo) lokacijo. V naslednjem letu lahko pričakujemo razmah tovrstnih storitev.

Tehnologija kot storitev po meri

Kot v svoji študiji IT 2020 – Preparing for the future ugotavlja AT Kearney, namerava kar dve tretjini anketiranih podjetij povečati investicije v svoje tehnološko okolje, zlasti na področju prodaje in odnosov s kupci. Kompleksnost IT sistemov v podjetjih zgolj z notranjimi viri je zato vse teže obvladljiva.

IT oddelki v podjetjih bodo kmalu skrbeli le še za “sistem sistemov”, posamezna področja pa bodo prepuščali za to usposobljenim specialistom. Ta trend se že nekaj let nakazuje tudi na področju e-trgovanja. Celo samorasli e-trgovci, ki so se razvili iz tehnoloških podjetij, razvoj prepuščajo specializiranim ponudnikom. Kot v svoji študiji ugoravlja Forrester consulting, se več kot polovica lastnikov doma razvitih rešitev za e-trgovanje sploh ne zaveda vseh stroškov, ki jih imajo s svojo rešitvijo. V svetu se vse bolj uveljavlja gostovanje v oblaku, kjer podjetje izbranemu IT ponudniku prepusti upravljanje rešitve na ključ in se s tehnologijo praktično ne ukvarja več.

Razmišljate o spletni podpori prodaji tudi v vašem podjetju? Se borite z reklamacijami in drugimi posledicami “ročne” obdelave kupcev? Vam ti uhajajo, ker je nakupovati pri konkurenci hitreje in udobneje?

Vesel bom vašega mnenja na to temo.

Andrej Perc Andrej Perc je ustanovitelj in direktor Creatima. Njegovi članki odsevajo znanje in izkušnje celotne ekipe.


Nazaj