Na trgu mode so in bodo še veliki premiki

Spletno trgovanje

(Iz 4. evropske online trgovinske konference v Berlinu, novembra 2012)

Za vsako dejavnost je pomembno, da razumemo premike na trgih porabnikov, aktivnosti tekmecev in tehnične možnosti, ki nam jih pripravljajo različni logisti in IT-podjetja, od pametnih telefonov in tablic do sodobnih aplikacij. Če bomo vedeli, zakaj, bomo vedeli tudi, kako izkoristiti naše konkurenčne danosti.

Na trgu mode so in bodo še veliki premiki

zalando paket

Vir slike: www.zalando.de

V Angliji menijo, da bo do konca desetletja vsaj polovica klasičnih trgovcev z modo več prodala prek spleta kot v fizični trgovini.

Čisti spletni trgovec Zalando iz Berlina, ponudnik mode, obutve, dodatkov za dom in kozmetike, je po vsega štirih letih zdaj že večji od trgovca OTTO, ki je na trgu že 60 let. Zalando je navzoč že v 14 evropskih državah in ustvarja že 1,5 milijarde evrov prodaje. Pred nekaj meseci je odprl svoje prvo lastno logistično skladišče v velikosti 120 tisoč kvadratnih metrov (približno 16 nogometnih igrišč), v katerem dela okoli tisoč zaposlenih. Posebnosti njegove ponudbe sta med drugim brezplačna dostava in stodnevna možnost brezplačnega vračila izdelkov. Svojo moč že črpa iz ekonomije obsega poslovanja.

Posebnosti prodaje mode

Prva posebnost mode so močne blagovne znamke, ki so kot svetilniki (privlačijo poglede in transakcije).

Potem so tu kupci mode, ki so praviloma mlajši, a niso redki tudi tisti v zrelih letih. Ti so po naravi digitalno kompetentni (večkanalni) in e-družabni. Če jih želimo poslušati, jih razumeti in se jim prilagoditi, potem moramo biti tam, kjer poteka pogovor, to pa je na družabnih omrežjih.

Tu je tudi trend individualnosti, iz katere izhaja potreba pa avtomatizaciji večkanalnega komuniciranja in trženja.

Na eni strani nastajajo »tablične« trgovine z navigacijo, prilagojeno »na prst« (za predhodno informiranje, nakupovanje ali poprodajne storitve), na drugi strani v trgovine vpeljujejo virtualno pomerjanje oblek pred velikimi zasloni oziroma zrcali in razmišljajo o poslovanju brez zalog na sami fizični lokaciji, saj te pomenijo precejšnjo vezavo kapitala. Razmišljajo tudi o postopni odpravi tiskanih katalogov ter subvencionirani distribuciji oznamčenih tablic in aplikacij zanje.

Vse te sodobne poslovne modele bodo z nekaj zamika in v prirejenem obsegu vpeljali tudi v Sloveniji, pa naj bodo to tuji ali domači ponudniki.

Kako izkoristiti leto 2013

Gotovo so prilagoditve trgovcev na nove razmere obvezne. Vendar niso tako zelo preproste, ker je na trgu veliko segmentov kupcev, ki jih lahko oskrbujemo (ne moremo pa vseh), in ker imajo ponudniki različna izhodišča, zaradi česar obstaja več različnih poti (strategij).

Priprava konkretnega načrta večinoma stroškovno ne doseže niti promila prihodnje petletne prodaje družbe. Gre za majhno naložbo, s katero si v nadaljevanju lahko zavarujemo desetine odstotkov prihodnje prodaje. Ne smemo razmišljati samo o pritiskih na cene, temveč tudi o pritiskih na uporabniške izkušnje.

Creatim Creatim Ržišnik Perc


Nazaj