Kaj se dogaja z e-prodajo hrane?

Spletno trgovanje

V Berlinu je bila konec novembra 2012 že 4. evropska online trgovinska konferenca z več kot 90 vrhunskimi referati. Tokrat si preberimo nekaj poudarkov iz e-prodaje prehrane.

Pomembno je, da razumemo premike na trgih porabnikov, aktivnosti tekmecev in tehnične možnosti, ki nam jih pripravljajo različni logisti in IT-podjetja, od pametnih telefonov in tablic do sodobnih aplikacij. Če bomo vedeli, zakaj, bomo vedeli tudi, kako izkoristiti naše konkurenčne danosti.

Kaj se dogaja s ponudbo hrane na internetu?

dostava hrane

Vir slike: www.apartmenttherapy.com

Prodaja hrane prek interneta se širi, ker je vse več ponudbe, ker so modeli dostave vse boljši in ker prihajajo nove generacije strank z drugačnimi prioritetami.

Te stranke si želijo več prožnosti in mobilnosti, sovražijo klasično nakupovanje (premiki z avtom, čakanje v vrstah) in želijo kupovati čim ceneje. So večinoma mladi, ki so v trgovinah le še povprečno 170 dni na leto, v nasprotju s starejšimi, ki so v trgovinah povprečno 267 dni v letu, kaže raziskava GfK.

Ko v družino pride (nov) otrok, to pomeni dodaten strošek, še manj prostega časa in večjo skrb za kakovost hrane. Vsem tem zahtevam spletna ponudba zelo ustreza.

Poleg tega so se trgovine umaknile s podeželja. Ostajajo manjše, kjer pa ni več tako bogate ponudbe, zato pride širša internetna ponudba zelo prav.

Najpomembnejša pri spletnem in mobilnem naročanju hrane sta zaupanje v kakovost izdelkov in zanesljivost dostave, še posebno sveže hrane. Spletno naročanje pomeni dodaten stres, saj moraš biti ob dostavi doma. Zaradi priročnosti prevzema v sami trgovini se zato povsod uveljavljajo različni modeli spletnega naročanja in prevzemanja v trgovini oziroma mimogrede na poti (tako imenovani click and collect). Tudi Francija ima že več kot tisoč prevzemnih točk za živila.

Tržnih niš je precej

Pri hrani je precej tržnih niš, ki jih bodo prej ali slej zapolnili tudi spletni ponudniki: vegetarijanska in veganska, nizkokalorična, brezglutenska, biološko ali naravno pridelana sveža regionalna hrana, že pripravljena hrana, obroki za eno- oziroma dvočlansko gospodinjstvo …

Na Švedskem je leta 2008 iz družinske zagate (popoldne so z majhnim otrokom ostali brez obroka) nastalo podjetje, ki je tistega leta postreglo sto tisoč obrokov, do danes pa skupaj že več kot 26 milijonov.

linas matkasse

Vir slike: www.linasmatkasse.se

Na spletni strani www.linasmatkasse.se ponujajo dostavo vseh izdelkov, ki so potrebni za pripravo obroka po priloženem receptu. S tedensko svežimi recepti so poskrbeli tudi za precej bolj raznovrstno prehrano. Njihovo glavno trženje poteka z reklamo od ust do ust in prek družabnih omrežij. So petkrat večji od prvega zasledovalca. Letos so prejeli tudi evropsko nagrado start-up podjetja. Z zelo lokaliziranimi rešitvami so se že razširili v Nemčijo in Veliko Britanijo.

info o hrani

Vir slike: www.barcoo.com

V zvezi s prehrano obstaja že kar nekaj mobilnih storitev (www.goodguide.com, www. fooducate.com, www.barcoo. com), s katerimi lahko stranke na spletni strani oziroma v trgovinah prek QR-kod na embalažah preverjajo sestavo, kakovost, prehransko vrednost in (tudi) cenovno konkurenčnost hrane.

Poseben segment trga prehrane je tudi dostava pripravljenih obrokov v pisarne, kjer so si marsikje že namestili mikrovalovne pečice.

V Nemčiji se danes na spletu proda manj kot pol odstotka celotne prodaje hrane. V prihodnjih desetih letih bo prodaja zrasla na približno šest milijard evrov, kar bo še vedno manj kot štiri odstotke celotne prodaje hrane.

Vedno pa je treba upoštevati tudi posredne učinke navzočnosti na spletu (pregled ponudbe, promocije, družabna omrežja), prodajo po fizičnih kanalih in povečevanje ugleda blagovne znamke.

Kako izkoristiti leto 2013

Gotovo so prilagoditve trgovcev na nove razmere obvezne. Vendar niso tako zelo preproste, ker je na trgu veliko segmentov kupcev, ki jih lahko oskrbujemo (ne moremo pa vseh), in ker imajo ponudniki različna izhodišča, zaradi česar obstaja več različnih poti (strategij).

Priprava konkretnega načrta večinoma stroškovno ne doseže niti promila prihodnje petletne prodaje družbe. Gre za majhno naložbo, s katero si v nadaljevanju lahko zavarujemo desetine odstotkov prihodnje prodaje. Ne smemo razmišljati samo o pritiskih na cene, temveč tudi o pritiskih na uporabniške izkušnje.

Andrej Perc Andrej Perc je ustanovitelj in direktor Creatima. Njegovi članki odsevajo znanje in izkušnje celotne ekipe.


Nazaj