Če razumemo, kaj se dogaja, lahko tudi ukrepamo

Spletno trgovanje

(Iz 4. evropske online trgovinske konference v Berlinu, novembra 2012)

Na spletni trg prihajajo nova podjetja z novimi poslovnimi modeli in nekaterim tudi resnično uspe. Prihajajo tudi konservativnejši klasični trgovci (tokrat z resnimi rešitvami večkanalnega trženja) ter lastniki blagovnih znamk, ki so z internetom dobili dostop do končnih kupcev. V razvitejših e-ekonomijah je izjemno velik poudarek na večkanalnem trženju (tako imenovani multi- in omni-channel pristopi) in na internacionalizaciji e-trgovine. Pri e-poslovanju seveda ne gre več brez vpliva družbenih omrežij ter potenciala pametnih telefonov, tablic in mobilnih aplikacij.

Razlike v pristopih k internetu med državami in panogami (moda, prehrana, tehnika, veliki trgovci, proizvajalci z blagovnimi znamkami, start-up podjetja, globalni internetni trgovci …) so precejšnje. Vsi spletni trgovci pa se srečujejo z enim skupnim izzivom – organiziranjem optimalnih logističnih rešitev.

Letošnji standard dostave spletnih in mobilnih naročil v Londonu je 90 minut, za leto 2013 pa ciljajo na samo 60 minut. Nemški DHL bo vložil dve do tri milijarde evrov v višjo raven oskrbe spletnih in mobilnih naročil. Zelo se razvija prevzem naročil na lokaciji trgovine. Tako imenovani model Click & Collect bo po več napovedih v nekaterih panogah dosegel tudi tretjinski tržni delež.

Obseg spletne trgovine (izdelki, različne karte, potovanja, C2C – bolšji trg) na razvitih, visoko konkurenčnih trgih je trenutno med šestimi in devetimi odstotki, na razvijajočih se trgih pa polovico teh vrednosti (vir: Javelin Group, eMarketer, Forrester, OECD). Storitve in izdelke na spletu kupuje že 40 odstotkov Evropejcev. V prihodnjih petih letih se bo delež spletne prodaje na razvitejših trgih povečal na deset do 14 odstotkov, od tega bo kar 20 odstotkov spletne trgovine mednarodne (vir: Retail week, 12.9. 2012).

trendi prodaje

Vir: Javelin Group, eMarketer, Forrester

Kompleksnost razdrobljenih trgov, številnih kanalov, različnih trgovskih formatov in novih storitev bo do konca desetletja povzročila desetkrat večjo konkurenčnost v trgovini. Pri zadnji ne bo šlo le za ceno, temveč tudi za uporabniško izkušnjo, blagovno znamko in dodano storitev. Če je včasih za trgovino veljalo lokacija, lokacija, lokacija, danes velja priročnost, priročnost, priročnost.

Creatim Creatim Ržišnik Perc


Nazaj