Bomo podobni angleškemu ali nemškemu spletnemu trgu?

Spletno trgovanje

(Iz 4. evropske online trgovinske konference v Berlinu, novembra 2012)

webshop logo

Vir slike: www.isbournevalleyschool.com

Veliko Britanijo vse analize in raziskave uvrščajo na prvo mesto po razvitosti trgovine in e-trgovine v Evropi. Razlike v sestavi spletnih ponudnikov v Veliki Britaniji in Nemčiji so velike. Na Otoku so v ospredju klasične trgovine z večkanalno uporabniško izkušnjo – imajo kar 70 odstotkov trga. V Nemčiji večino trga zavzemajo novi internetni trgovci in trgovci s kataloško prodajo. Klasični trgovci dosegajo s svojim prometom le četrtino celotnega spletnega prometa v Nemčiji.

Za Veliko Britanijo predvidevajo, da bo do leta 2020 propadla tretjina današnjih trgovcev na glavnih nakupovalnih ulicah (tako imenovani trgovci High Street), tretjina se jih bo opazneje preoblikovala, v veliko primerih tudi preselila na nove lokacije, kjer bodo razvili nove formate trgovin.

Nemški klasični trgovci in njihovi dobavitelji doživljajo velike pritiske konkurence. Amazon, eBay in drugi spletni trgovci jih precej bolj kot s prevzemanjem prometa ogrožajo z agresivnimi cenovnimi politikami, ki jih lahko izvajajo zaradi svoje velike ekonomije obsega in optimizirane logistike.

Spletna konkurenca klasične trgovce sili v precej večjo stroškovno učinkovitost, v razvoj in promocijo blagovne znamke same trgovine in izdelkov, v storitve, v vzpostavljanje večkanalnega trženja, ki je lahko velika prednost klasičnih trgovin, in v zadnjem času tudi v internacionalizacijo prek spleta.

Kaj pa Slovenija?

Slovenijo zelo določa njena majhnost v vseh pogledih: ozemeljsko, tržno, kapitalsko, kadrovsko. Deležev spletne prodaje iz tujine verjetno ne bomo nikoli dosegli. Stopnja konkurenca bo sicer nižja kot v tujini, še vedno pa precej višja od današnje. Sestava ponudbe bo verjetno bolj podobna nemški kot angleški. Veliko je sicer govora o internetu, je pa treba še veliko narediti, predvsem pri realni trgovini in prodaji izdelkov posameznih blagovnih znamk.

Tudi v Sloveniji se srečujemo z zmanjšanim povpraševanjem, z novimi trgovskimi verigami, z agresivnostjo globalnih in lokalnih spletnih trgovcev, zato je preoblikovanje poslovnih modelov v bolj konkurenčne modele nujno. Zniževanje cen ne more biti edina strategija. Če bi bile pomembne samo cene, potem bi imeli samo še internetne trgovce.

Vsak ponudnik lahko najde svojo zmagovalno formulo. Potrebno je več sodelovanja in zaupanja. Bolje je danes vložiti odstotek in si zagotoviti, da v prihodnje ne izgubimo 10 odstotkov.

Creatim Creatim Ržišnik Perc


Nazaj