Piškotki

1. Julij, 2013

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne tekstovne datoteke na vašem računalniku, v katerih se shranjujejo informacije o tem, kolikokrat obiščete našo stran in kaj vas v teh obiskih zanima. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov oz. informacij, ki bi vas lahko identificirale.

Zakaj so piškotki potrebni?

S pomočjo piškotkov vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani.

Tako se npr. v piškotke lahko beležijo vaše preference in nastavitve, vnosi v spletne obrazce in informacije za prijavljene uporabnike.

Osnovne funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. V spletnih trgovinah se namreč v piškotke beležijo izdelki v nakupovalni košarici, priljubljeni izdelki, ostali podatki o nakupu itd.

S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo.

S pomočjo piškotkov vam morebitni oglaševalski partnerji lahko servirajo relevantne oglase.

Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali lahko shranijo, le če se s tem strinjate.

Seznam piškotkov

Ime piškotka Namen Trajanje Izvor
__utma, __utmb, __utmc, __utmz Statistika ogledov spletne strani. Od trajanja seje do 2 leti Google Analytics
pid, k, guest_id, _twitter_sess, original_referer, external_referer, js Twitter piškotki, ki omogočajo prikaz Twitter vsebin. Od trajanja seje do 2 leti Twitter
datr, lu, s, locale, c_user, xs Facebook piškotki, ki omogočajo prikaz Facebook vsebin. Od trajanja seje do 2 leti Facebook
SID, SAPISID, APISID, SSID, HSID, NID, PREF, BEAT Google piškotki, ki omogočajo prikaz Google Plus vsebin. Od trajanja seje do 2 leti Google
dt, loc, psc, uid, uit, uvc, __atuvc Statistika uporabe gumbov za deljenje na socialnih omrežjih. Od trajanja seje do 2 leti AddThis
UID, UIDR Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Scorecard Research

Izklopi piškotke Google Analytics

Onemogočenje piškotkov

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. V nastavitvah brskalnika lahko piškotke kadarkoli izklopite. Informacije o nastavitvah za piškotke v posameznih brskalnikih so na voljo na spodnjih povezavah:

Če piškotke izklopite, spletna stran ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani.

  • Kategorije

  • Zadnje objave